Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24.11.2015, 12:55   #1 (permalink)
ikRa
Bu Ne Özgüven?

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Domates Nasıl Yetiştirilir?

Domates Nasıl Yetiştirilir?
Yaz aylarında, ülkemizdeki her bölgede yetiştirilen domates, güneş ışığı ile kırmızı rengini alan, sıcak ortam bitkisidir. Salatadan, salçaya, yemeklerden ketçapa birçok kullanım alanı bulunur. Bu sebeple de her evde en fazla kullanılan sebzedir. Son yıllarda ülkemizde kullanılan domates tohumları, oldukça verimli olup, yerde veya sırıkta domates yetiştirmek mümkündür. Her yemekte kullanılan domates, sıcak iklime sahip bölgelerde, kış aylarında seralarda yetiştirilip tüm ülkeye gönderilmektedir.
Domates Nasıl Ekilir?
Domatesin dikileceği alan, bir ay öncesinden bellenerek, karık yapılmaktadır. Mart ayı sonunda, domates fideleri, toprağa ekilerek, bolca gübre serpilir. Nisan ayında ise domates dikimi için hazırlanan tarlaya fideler geçirilir. Karık usulü ve sırası ile dikilen domates fidelerinin, sulanması kolay olacaktır. Fidelerin yeni dikildiği dönemde, domatesin üç gün sonunda sulanması gerekir. Domates çiçek açana kadar bolca çapalanmalı ve her çapa sırasında fidelerin boğazı toprak ile doldurulmalıdır. Böylece domates fidelerinin boyu uzayacak ve dalları güçlenecektir. Yapraklanma olduğu andan itibaren alt dallardan koltuk alma yapılmalı ve üst dalların güçlenmesi sağlanmalıdır.
Domatesin Hasadı
Mart ayında ekilen domatesler, mayıs ayının ortalarında domates vermeye başlayacaktır. Yaz boyu toplanan domatesler, son bahar aylarında sararmaya başlayan dalları ile kopartılarak meyvenin uzun süre bozulmadan bekletilmesi sağlanabilir. Kopartılan dalların üzerindeki yeşil domateslerde bu yöntem ile durduğu yerde kızarıp olgunlaşır. Domates, yetiştirilmesi kolay ve elde kalmayan verimli bir tarım ürünüdür.

__________________


ikRa isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla