Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10.02.2016, 11:03   #1 (permalink)
Papatya

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Cool Deyiş Nedir?

Deyiş Nedir?

deyiş, deyiş tanımı, deyiş hakkında



Deyişler genel olarak anlatım içerisinde tüm türleri kapsayan bir edebiyat konusudur. Türk edebiyatı içerisinde yer alan eserler incelendiğinde birçok eserin deyişlerden meydana geldiği görülmektedir. Bu nedenden dolayı deyişlerin Türk kültürü yansıtma konusunda ve Türk dilini zenginleştirme konusunda etkili olduğu söylenebilir.

Türk edebiyatında mühim bir yere haiz olan deyişler türküler, destanlar, güzellemeler, taşlamalar, nefesler, koşmalar ve tekerlemeler deyişlerden meydana gelmektedir. Şu demek oluyor ki deyiş dil anlatım ve edebiyatın en önemli konularından bir tanesidir. Deyişlerin Türk edebiyatından çıkarılmadı demek birçok eserin tamamen yok olması demektedir. Deyişler Türk edebiyatını zenginleştiren en önemli şeyler arasında yer almaktadır.
Deyişleri ele aldığımızda bir anlatım içerisinde yer alan deyişlerde tüm dil bilgisi konularından yararlanıldığını görmekteyiz. Dil bilimciler deyiş adı verilen bu tip şeylerin temel olarak insanların korkularından dolayı ortaya çıktığını belirtmektedir. Bazı düşüncelerin gizli kalmasından ise korkular ile ön plana çıkması bu tarz önemli edebiyat konularının meydana gelmesini sağlamaktadır.
Türk dili zenginliğini kaybetmediği müddetçe dilimiz içerisinde deyişler yer almaya ve bu sayede anlatımlar güçlü kalmaya devam edecektir. Deyişler özellikle iki kişinin karşılıklı olarak söylemiş oldukları manilerde bariz bir şekilde görülmektedir. Bazılarının bu nedenden dolayı deyişlere atışma dediği de bilinenler arasında yer almaktadır. Karadeniz bölgesine has olan ve geçmişten günümüze kadar ulaşan manileri inceleyecek olursanız bu manilerde deyişlere rastlayabilirsiniz.

Papatya isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla