Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14.02.2016, 20:24   #1 (permalink)
Paradox
Özel Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart 14 Şubat Sevgililer Günü Gerçekleri

Sevgililer gününün ne olduğunu bilmemiz için önce geçmişe bir göz atmamız gerek. Antik çağlarda "Gamelyon" olarak bilnen ay ocak ve şubat ayları arasına denk gelirdi. Bu ay pagan inancına göre bereket ayı olup Zeus ve Hera'nın evliliği adına kutlanırdı.

Bu ayın sonuna denk gelen 14 şubat gününde, geleneklere göre kurbanlar kesilir ve adaklar adanırdı. Aynı zamanda genç kızlar ve erkekler bir çeşit kuraya katılır ve kura sonucunda eşleşen kız ve erkek ertesi günün tamamını birlikte geçirirdi. Pagan inancına göre bu geleneğin gençlerde üretkenliği ve doğurganlığı arttırdığına inanılırdı.

Katolik inancı avrupa kıtasına hükmetmeye başladıkça, put-perest olduğunu açıkça belirttiği pagan inancına karşı savaş açtı. Tabi bundan pagan aşk şenlikleride nasibini aldı. Fakat pagan inancına sahip olanlar buna rağmen gizliden gizliye bu geleneği sürdürmeye devam ettiler. Aynı zamanda bu geleneğe destek veren katolik bir rahip olan Valentine, kilise tarafından bu sebepten ötürü infaz edilmiştir. Valentine'in öldürülmesine gösterilen iddalar şunlardır ;

1. Pagan inançlarının ve geleneklerinin sürdürülmesine destek olmak
2. Katolik inancına göre yasak görünen "kura çekme" geleneğinde gençlerin zina yapmasına göz yummak
3. Valentine, öldürüleceği günden bir gün önce gardiyanın kız kardeşine "Valentine'ninden" imzalı bir aşk notu vermişti.
4. Romalı askerlerin evlenmesinin yasak olduğu dönemlerde; gizlice evlenmelerine yardım etmişti.

Yıllar sonra Papa Celasyus(Gelasius) tarafından 14 Şubat 496 tarihinde affedilerek Aziz ilan edilmiş ve 14 s
Şubat günlerini Aziz Valentine günü olarak kutlama geleneğini başlatmıştır. Bu yüzden dünyanın pek çok yerinde sevgililer günü değil "St. Valentine Days" olarak kutlanılmaktadır.


Şimdi yazımın son kısmını, bilinmesi gerekenleri ekleyerek bitirmek istiyorum ;

1. 14 Şubat pagan bayramıdır. Aşktan, çok doğurganlığı arttırmak üzere gençler arasında cinsel eylemler yapmak üzere kutlanılırdı.

2. 14 Şubat Hristiyan-Katolik dünyasında 14 Şubat Aziz Valentine'in vefatını anma günüdür. 1969 yılında kilise takviminden Aziz Valentine gününü çıkarmıştır ve artık kutlanılmamaktadır.

3. Her ne kadar pek çok idda olsada romantik aşk ile Valentine arasındaki bağlantı tarihi dokümanlarda hiç geçmemektedir ve kimi tarihçilere göre sadece bir efsanedir.

4. 1908 tarihli Katolik Ansiklopedisi'ndeki eski şehitler listesinde, 14 Şubat gününe kayıtlı, inancı yüzünden öldürülmüş üç tane Aziz Valentine geçmektedir. Burada sağlam bir gariplik vardır.

5. Günümüzde sevgililer gününün bu kadar popüler olmasının nedeni, bu güne özel ürünlerin , hediyeliklerin ve rezervasyonların ticari getirisinin iyi olmasıdır.

Kaynak : Wikipedia

__________________



Her şey akar, su, tarih, yıldız, insan ve fikir;
Oluklar çift; birinden nur akar; birinden kir.

Konu Paradox tarafından (15.02.2016 Saat 09:22 ) değiştirilmiştir.
Paradox isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla