Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11.09.2012, 20:51   #58 (permalink)
Jaqen
Root Administrator

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kuş Dünyası Tüm BiLgiler



And kondoru (Vultur gryphus), Yeni Dünya akbabaları (Cathartidae) familyasından yırtıcı bir kuş türü.

Özellikleri
Yeyüzünün en büyük uçan kuşlarından biridir. Vücut boyu 110 cm'yi bulur ve 12 kg ağırlığa ulaşabilirler. Kanat genişliği 3,2 m e kadar ulaşabilir. Bu da kondoru kuş dünyasının en geniş kanat aralığına sahip kuşu kılar ki bu sayede 7000 m yüksekliğe kadar yükselebilir.

Kanatlarının üst kısmı beyaz olup boynunda çelenk gibi duran yine beyaz renk tüylere sahiptir. Başında ise kırmızı renk hakimdir. And kondoru 70 hatta daha üstü yaşlara kadar yaşayabilir. Kaliforniya kondorundan farklı olarak erkekleri başlarında etli bir ibik taşırlar. Dişileri kırmızı renk göze sahipken türün erkeklerinin göz rengi gridir.


Üreme
Kuluçka süresi 65 gün kadar sürer ve yuvadaki yumurtalardan hem erkek hem dişi kuş sorumludur. Genç kondorlar günde 2 kere ebeveynleri tarafından beslenirler, daha sonra bu günde bir kereye düşer. 6 aydan sonra sonra artık genç kondorun kanatları oluşmuştur. 8 yaşına kadar genç kuşların tüy renkleri kahverengiyken daha sonra siyah-beyaz renge dönüşür.


Yaşam alanları
And kondorlarının yaşam alanları Kolombiya'dan başlayarak And Dağları boyunca Patagonya'ya kadar ulaşır. Genelde hava akımlarıyka kanat çırpmadan havada süzülebilecek imkanı buldukları yüksek dağlık bölgelerde yaşarlar. Sıklıkla kısa mesafeleri uçmak yerine yürüyerek kat ederler.

And kondorları yeryüzünün nesli tehtit altındaki türlerdendir. Bir çok hayvan koruyucunun hedefi; bu kuşları yetiştirip daha sonra vahşi hayata salmaktır. Son yıllarda bu amaçla birçok kondor yakalanıp, yetiştirlip tekrar vahşi hayata bırakılmıştır. Güney Amerika'nın kuzeyinde bu şekilde 40 dan fazla kondor vahşi hayata kazandırılmıştır.

And kondorları Kolombiya, Ekvador, Bolivya ve Şili gibi ülkelerin milli işaretleri olup bu ülkelerin birçok armasında görülürler.


Konu Papatya tarafından (07.03.2015 Saat 13:17 ) değiştirilmiştir.
Jaqen isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla