Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31.03.2016, 16:03   #1 (permalink)
YeşiL6

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Çocuklarda Beyin Tümörü Olur mu?

Çocuklarda Beyin Tümörü Olur mu?



BEYİN TÜMÖRÜ NEDİR?

Beyin tümörü beyinde anormal bir büyümenin olmasıdır. Yayılma yapmayan tümörlere selim tümörler adı verilir. Kanser özellikli olan tümörlere habis adı verilmektedir. Bu tür oluşumlar çevre dokulara yayılabilir ve diğer vücut bölgelerine ulaşabilir. Beyin tümörleri Çocuklukta rastlanan kanserler arasında lösemi’den sonra ikinci sırayı alır.

Hem selim hem de habis tümörler en çok 3-12 yaşları arasındaki çocuklarda görülür. Çocuklukta beyin tümörleri beynin her bölgesinde görülebilir. Tümör büyüdükçe beyin üzerinde bası oluşabilir ve bu şekilde çocuğun normal ve zihinsel işlevleri bozulabilir. Beyin tümörlerinin nedenleri bilinmez. Gelişimleri ilk kez beyinde olan tümörlere primer beyin tümörleri adı verilir. Vücudun diğer bölümlerinden beyne sıçrayan tümörlere sekonder tümörler denir.

ÇOCUKLARDA BEYİN TÜMÖRÜ BELİRTİLERİ

Beyin tümöründe belirtiler tümörün yerleşimine ve büyüklüğüne bağlı olarak değişir. En sık görülen beyin tümörü belirtileri arasında sabahları belirgin olan ya da çocuk yattığında ortaya çıkan baş ağrısı, bulantı, ani ve inatçı kusmalar, kol ve bacaklarda hissizlik ve baş dönmesi bulunur. Hareket koordinasyonunda, kişilikte ve gelişimde değişiklikler ve sara nöbetleri görülebilir. Göz hareketlerinin anormal olması, konuşma ve görme bozuklukları, koku duyusunun kaybı ve aşırı uyuklama hali diğer belirtiler arasındadır.

ÇOCUKLARDA BEYİN TÜMÖRÜ TEŞHİSİ

Beyin tümörü belirtileri arasındaki belirtiler çocukta görülür ise çocuk hemen doktora götürülmelidir. Erken tanı ve tedavi ile beyin tümörleri daha olumlu bir gidiş gösterebilir. Doktor ayrıntılı bir fizik muayene yaparak, çocuğun bilinç durumuna, reflekslerine, koordinasyonuna, kas gücüne ve acıya verdiği tepkiye göre değerlendirme yapabilir. Bir oftalmoskop (ucunda ışık kaynağı bulunan bir alet) yardımı ile çocuğun retinasında damar genişlemelerinin olup olmadığını da değerlendirir. Tümör basısı olduğunda retinada damarlarda genişlemeler görülebilir. Beyin tümörü teşhisi için bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme gibi değerlendirmeler de istenebilir.

Çocuğun kafatası değişikliklerini görmek için kafa röntgeni, sara nöbeti bulgularını aramaya yarayan ve beynin elektrik uyarılarını ölçen ağrısız bir yöntem olan elektroansefelogram gibi tetkikler de gerekebilir. Ayrıca lomber ponksiyon adı verilen ve çocuğun omurilik sıvısında tümör hücrelerini aramak için belden su alınması yöntemi uygulanabilir. Göğüs röntgeni gibi incelemelerle o bölgede başlamış ve beyne yayılmış kanserler de araştırılabilir.

ÇOCUKLARDA BEYİN TÜMÖRÜ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

İlk başta beyinde tümörün yarattığı şişmeyi azaltmak için kortikosteroid tedavisi denenebilir. Sara nöbetlerinin kontrolü için antikonvülsan ilaçlara, ağrıyı dindirmek için ağrı kesicilere gereksinim duyulabilir. Hem selim hem de habis tümörlerin yarattığı basının ortadan kaldırılması için tümörün cerrahi olarak çıkarılması da gereklidir. Beyin tümöründe radyasyon ya da kemoterapi tedavisi tek başına ya da birlikte kullanılabilir. Kemoterapi hap ya da kas içi ya da damar içine enjeksiyon şeklinde uygulanabilir.

Hem radyasyon hem de kemoterapinin pek çok yan etkisi bulunmaktadır. Radyasyon tedavisinde yorgunluk, bulantı, kusma ve saç dökülmesi ortaya çıkar. Kemoterapi kanserli hücrelerin yanında vücuttaki tüm bölünen hücreleri etkilediğinden kemik iliğine, bağırsak iç çeperlerine ve saç köklerine de hasar verip saç dökülmesine neden olabilir.

__________________
all the best.



YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla