Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30.04.2013, 23:09   #1 (permalink)
KaRaqiZz
BaHaRamaZaN

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Kulak Burun Boğazın Tarihçesi

Kulak Burun Boğazın Tarihçesi

ilk kulak kliniği nerede kurulmuştur - trakeatominin tarihçesi - mirengotominin tarihçesi
- Kulak Burun Boğaz uzmanlık alanı; kulak ve gırtlak-boğaz alanlarının 20.yüzyıl başlarında birleşmesi ile gelişmiştir. Kulak hastalıkları 19.Yüzyıl ortalarında gelişmeye başlarken, 1954 yılının, Eylül ayında bir İspanyol müzisyenin ayna yardımı ile kendi gırtlağı ve ses tellerini görüntülemeyi başarması ile uzmanlık alanımızın boğaz bölümü gelişmeye başlamıştır. Boğazdan yukarı doğru çıkıldığında yada orta kulaktan Östaki tüpü boyunca inildiğinde her iki alanın uzmanları da aynı organla karşılaşmışlardır: burun boşluğu. Böylelikle kulak burun boğaz hastalıkları aynı uzmanlık alanında çalışılır olmuştur.

- İlk Kulak kliniği 1850'de Londra'da daha sonrada 1873'te Viyena'da kurulmuştur. Bu yıllarda kulak uzmanlığı "güç ve karşılıksız" olarak tanımlanmıştır.

- Kulağın işlevi ile ilgili ilk inanışlar da çok ilginçtir. Hipokrat zamanından beri gelen bir inanışa göre kulağın üreme organları ile ilişkili olduğu sanılırdı. Benzeri inanışlar Moğol, Hint ve Pers mitolojilerinde de mevcuttur. Bu yüzden hırsızların kulakları kesilerek onların kısırlaştırılması amaçlanırmış.

- Eski zamanlarda şiddetli burun kanamalarından pek çok insan öldüğü için Hıristiyanlıkta bu konuyla ilgili bir koruyucu aziz tesis edilmiştir. Ayrıca bir hastanın boğazından balık kılçığının çıkarılmasını katolikler her 3 Şubat'taki dini törenlerinde anımsatmaktadırlar.

- Ani solunum yolu tıkanması nedeniyle yapılan ve hayat kurtaran bir yöntem olan "trakeotomi - boğaza dışarıdan bir solunum deliği açma işlemi - " ilk kez milattan önce 2. yüzyılda yapılmış, ancak bu işlem 17. yüzyıldan sonra yaygın kabul görerek kullanılmaya başlanmıştır.

- Bugün iltihabi yada orta kulakta sıvı toplanması gibi sebeplerle sıkça yaptığımız "mirengotomi - kulak zarını çizme işlemi - " 1760'larda bulunmuş ve 1800'lerin başında Londra'da "bazı sağırlık türlerinin giderilmesi operasyonu" olarak giderek yaygınlaşmaya başlamıştır.

- Kulak zarının aydınlatılarak görülmesini sağlayan ve yıllarca doktorların stetoskoptan sonra simgesi haline gelen alın aynası 1841'te yapılmıştır.

- KBB'de ilk ameliyat mikroskobu kullanımı 1921'de kulak ameliyatları ile başlamıştır. Bu gün kulak muayeneleri bile neredeyse rutin olarak mikroskopla yapılmaktadır.

- Vücudun doğal boşluklarının gözle görülerek incelenmesini sağlayan endoskoplar ilk kez 1800'lü yılların sonunda ürologlar tarafından kullanılmaya başlanmış ve ne yazık ki neredeyse 100 yıl sonra KBB sahasında ve özellikle burun-sinüs hastalıklarında kullanılmaya başlanılarak devrim sayılabilecek gelişmelere yol açmışlardır.

- Nobel Tıp ödülü almış tek KBB Hastalıkları Uzmanı, Macar von Bekesy'dir. İşitme ve iç kulak araştırmalarıyla 1947'de bu ödülü alarak KBB sahasında önemli gelişmelere zemin hazırlamıştır.

KaRaqiZz isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla