Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02.05.2013, 17:02   #1 (permalink)
Zeyy
Sana tutunmaya çalışan ben,beni tutmayıp düşüren sen...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Prostat Sağlığı - Prostatit

Prostatit

Prostat mesanenin altında, rectumun önünde yerleşmiş ceviz büyüklüğünde bir bezdir.
Prostat iltihabına denir.Akut bakteriyel prostatit genellikle prostat absesi ile beraber olabilir. En sık etken E. Coli, proteus, klebsielladır.Belirtiler titremelerle yükselen ateş, idrar yollarına ait şikayetler, idrar yapamamadır. Abse drenajı yapılır ve antibiyotik tedavisi başlanır. Kronik bakteriyel prostatit muayene sırasında ağrı meydana gelmez. Ateş gibi akut infeksiyon bulguları yoktur. En sık etken klamidya, mikoplazma, üreoplazma dır. Tedavi de prostat sıvısına en fazla geçen antibiyotiklerle uzun süreli tedavi uygulamaktır. (3 ay kadar)

Benign prostat hipertrofisi:

Prostat bezinin büyümesidir. 50 yaşını geçen erkeklerde görülür. Belirtileri gece idrara kalkmaktır. Kesik idrar yapmak, idrarın başında ve sonunda kan damlayabilir. Hastalığın seyrinde geceleri sık sık idrar yapmak ihtiyacı duyulur uzun bekleyişten sonra çok az idrar yapılır. İdrar torbası tam anlamıyla boşalmaz. Bir zaman sonra hiç idrar yapamama tehlikesi baş gösterir. İlaç tedavisi önerilir. Kesin tedavisi cerrahidir.

Prostat kanseri

Erkeklerde en sık görülen kanser tiplerindendir. Genellikle 50 yaşın üstünde görülür. Ancak seyrek olarakta gençlerde de görülebilir. Prostat ejakulasyon sırasında spermin dışarı atılması için gerekli akışkan sıvının ve enzimlerin 1/3 ünü salgılar. Prostatın arkasındaki seminal kabarcıklar bu akışkanın yapıldığı yerdir.Rectuma olan komşuluğundan dolayı rectal muayene önemlidir. Prostat kanserinin sebebi henüz bilinmemektedir. Birinci faktör ailede prostat kanseri hikayesinin bulunmasıdır. Yaşlı kişiler risk altındadır. Östrojen hormonunun (kadınlık hormonu) kan seviyelerinin yükseldiği ağır karaciğer hastalıklarında prostat kanseri riski azalmaktadır. Çevresel faktörler riskin artmasında rol oynar.Belirtiler prostat bezinin büyümesine bağlı idrar yapamama, idrar veya semen sıvısında kan görülmesi gibi bulgular verebilir.Tanı rectal tuşe ile konur.Kanda PSA (Prostat Specific Antijenin) testinin bulunması prostata kanseri tanısında çok önemlidir.Yayılmayı yani metastazları araştırmak için ayrıca kemik taramaları, röntgen, MR, BT gibi tetkikler istenebilir. Üroloji doktoru ultrasonografi eşliğinde biopsi yapabilir.Tedavisi cerrahidir. Yayılmışsa radyasyon tedavisi veya hormon tedavisidir.

Alıntı.

__________________
Eylül'de gel sonbaharım ol..
Zeyy isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla