Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04.05.2013, 22:25   #1 (permalink)
Zeyy
Sana tutunmaya çalışan ben,beni tutmayıp düşüren sen...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Finlandiya'lı Hayha

Çoğu ülkenin özellikle savaş zamanlarında ön plana çıkan halk kahramanları vardır. Finlandiyalı Hayha'nın 2. Dünya Savaşı'nda ülkesini korumak için gösterdiği kahramanlık ise ülkesinde hala unutulmadı çünkü O sadece 100 günde 700'den fazla düşman askerini tek başına öldürdü.



"Rambo"nun pabucunu dama atan Simo Hayha 17 Aralık 1905 yılında Finlandiya-Rusya sınırındaki Rautjarvi şehrinde doğdu. Çiftçilik ve avcılık yapan Hayha 1925 yılında orduya katıldıaskerliğinin bitmesinin ardından tekrar doğduğu yere dönerek eski işlerini sürdürmeye başladı.
Hayha Finlandiya ile Rusya arasında 1939-1940 yılında yaşanan "Kış Şavaşı"nda Kızılordu’ya karşı ülkesini korumak üzere yaşadığı bölgede tek başına dağa çıkarak Rus askerlerinin adeta kabusu oldu ve "Beyaz Ölüm" olarak adlandırıldı.
Hayha sıcaklığın -20 ile -40 derece arasında değiştiği bir iklimde beyaz renkli kamuflaj giysisi ile çok güvendiği tüfeğini de yanına alarak bölgeye gelen Rus askerlerini tek tek öldürmeye başladı. Askerlerinin tek bir kişi tarafından öldürülmeye başlandığını öğrenen Moskova Hayha’yı bulup yok etmesi için bir destek kuvveti gönderdi. Ancak Hayha onları da öldürdü. Bu duruma çok sinirlenen Ruslar keskin nişancılardan (counter-snipers) oluşan bir birliği daha bölgeye gönderdi. Hayha bu grubu da başarıyla yok etti.
Sadece 100 günde tüfek ve otomatik tüfek ile askeri kaynaklar tarafından yaklaşık 500’ü onaylanmış 700’den fazla düşman askerini öldüren Hayha Moskova’yı çok öfkelendirdi. Hayha’yı öldürmek için kimsenin gitmek istememesi ve korkması üzerine Kızılordu yeni bir yöntem deneyerek Hayha’nın o an bulunması muhtemel her yere bomba yağdırmaya başladı. Hayha söz konusu bombalardan birinden gelen şarapnel ile yaralanmasına karşın ölmedi ve kaçtı.
Hayha Rus askerlerini tek tek "indirirken" keskin nişancı tüfeklerinde bulunan optik dürbünü ışığı yansıtarak yerini belli eder endişesiyle hiç kullanmadı. Hayha yeri belli olmasın diye de ağzında sürekli kar bulundurdu.
En sonunda 6 Mart 1940 günü Hayha başından vuruldu ancak yine yakalanmadı. Finli askerler ciddi yaralanan Hayha’yı üslerine götürdü. "Beyaz Ölüm" sonunda durmuştu. Geçen birkaç günün ardından Simo Hayha savaşın bittiği 13 Mart 1940 günü bilincini tekrar kazandı.
Hayha’nın tam olarak iyileşmesi yıllar sürdü ve 1 Nisan 2002’de ölene dek geyik avına ve köpek yetiştiriciliğine devam etti.
Adına birçok eser hazırlanan Hayha Finlandiyalılar için gerçek bir "Rambo" olarak anılarda yaşamaya devam edecek gibi gözüküyor.

Ayrıca Finlandiya'nın 2. Dünya Savaşı'nda ki rolünü merak edenler 2008 yapımı Max Manus adlı filmi izleyebilirler.

alıntı

__________________
Eylül'de gel sonbaharım ol..
Zeyy isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla