Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04.05.2013, 22:26   #1 (permalink)
Zeyy
Sana tutunmaya çalışan ben,beni tutmayıp düşüren sen...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Tarihte öz torununu yiyen vezir



İran’daki Med devletinde MÖ.580 yılında tahta Astiyag (İştumegu) geçti.Ancakyeni hükumdar korkak zalim gaddar ve son derece kibirli bir zavallıydı.
Astiyag bir rüya gördü. Bunu yorumlayan rahipler ise onakızından doğacak olan torununun imparatorluğunu ele geçireceğini haber verdiler. Astiyag bunun gerçekleşmesini önlemek için kızını bir asilzadesine vermek yerine o sırada nüfuz ve kudretten mahrum Pers prensi Kambis (Keykavus) ile evlendirdi. Medler Persleri daima aşağı gördüklerinden onların bir Pers prensinden doğacak olana asla tabi olmayacaklarını ummaktaydı.
I.Kambis’in Astiyag’ın kızı Mendane ile evlenişikendisine büyük bir itibar kazandırmıştı.Bu fırsatı değerlendirip güçlü bir devlet kurdu.
I.Kambis’in Mendane’den Kuraş (Keyhüsrev) adlı bir oğlu doğmuştu.Hamileliğinden beri kızını kendi yanında bulunduran Astiyagdoğan çocuğu veziri Harpag’a teslim etmiş ve öldürülmesini emretmişti. Ancak Harpag ilerde Mendane ve kocasının hışmına uğramaktan korkarakKuraş’ı öldürmeyip bir çobana verdi.
Kuraş büyüyüpdelikanlı olup Med ordusuna girdi.Cesaret ve aklı sayesinde orduda yükseldi. Bir isyanın bastırılmasında fevkalade kahramanlık gösterdiği içinAstiyag kendisini huzuruna çağırıpiltiafat ettikten sonra kim olduğunu sorunca:
- Ben sizin kızınızın oğluyum .diyerek asıl kimliğini açıkladı.Astiyagkendi torununun kahramanlığından son derece memnun kalmış olmakla beraberkendi emrini yerine getirmemiş olan Harpag’ı ağır ve hiç unutamayacağı bir şekilde cezalandırmaya karar verdi.Bunun için ise günlerce düşünüp taşınarak sonunda müthiş bir intikam yolu buldu. Harpag’ın pek sevdiği erkek torununu gizlice öldürttüetinden çeşitli yemekler hazırlatıp Harpag’ı yemeğe davet etti ve ona kendi öz torununun etinden pişmiş yemekleri yedirdi.Ziyafet sona erince de :
- “Nasılbu yemekleri beğendinmi?”diye sordu.
Harpag:
- “Evet efendimizyemekler cidden çok lezzetliydi” karşılığını verdi.
- Pekiya onların piştiği etin ne eti olduğunu anladın mı?
- Hayır efendimizlakin karaca yavrusu etine benzettim.
Astiyag çirkin çirkin güldü:
- Hayır bilemedin benim dirayetli vezirim.
Sonra bir işarette bulundu. Bunun üzerine hizmetliler Harpag’ın önüne bir sepet koydular.Bunun içinde ise sevgili torununun başı ile elleri ve ayakları vardı. Astiyag:
- “ İşteyediğin bunun etiydi” dedi. Vaktiyle benim emrimi dinlemeyip Kambis’in oğlunu öldürmediğin için sana ibret verici bu cezayı hazırladım.ne dersin?
Uğradığı tarifi imkansız acıya rağmenHarpag iradesini son derecesine kadar zorlayarak kendisine hakim oldu ve ayağa kalkıp Astiyag’ı saygı ile selamlayarak:
- “ İmparatorumuzun her yaptığı iyidir”dedi. Ancak bu acıyı unutmadı.Persler’le gizlice anlaşıp onları Medler aleyhine kışkırtıp savaş açmalarını sağladı.Persler’in galip gelmesine yardımcı oldu.Böylece Astiyag hem tahtını ve hemde hayatını kaybettiHarpag’da özlediği intikama kavuştu.

alıntı

__________________
Eylül'de gel sonbaharım ol..
Zeyy isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla