Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16.05.2013, 23:26   #1 (permalink)
Estetika
Kalmak İçin Bir Gönül..

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Benlik ile Kimlik Arasındaki İlişki

Kimlik:



Benlikte kişi kendine değer biçer ve benlik gözlenemez. Kimlikte kişiye kişiler değer biçer ve gözlenebilir bir kavramdır. Sorgulamaya gerek yoktur.



Kimliği Gösteren Faktörler:



Bedene Ait Özellikler: Biyolojik göstergeler kimliği belirler. (cinsiyet milliyet vb.)



Zihne Ait Göstergeler: Çalışkanlıklar pratik zeka kavrama düzeyi tepkiler vb... kişinin kimliğini tespitte yardımcıdırlar. Zihne ait göstergeler “çok çalışkan tembel” vb. dediğimizde kimlik ile ilgili çağrışımlar uyanır.



Mizaç; Huyun tepkisidir huyun göstergesidir (olumlu ya da olumsuz) kişinin kendisinin geliştirdiği değerler toplamıdır. Prensiplerle eş değer de olabilir. Huy; Benlikle eş değerdedir. İnsanla devam eder. Mizacımız değişebilir fakat huy zordur. Benliğe bağlıdır.



Huy; Benliğimizin vitrinidir. Sergilenmesi göstergesidir.

Atın huyu güzel olursa insanı götürür. Atın benliğinin göstergesidir huy. Huyu iyiyse insanı götürür bu mizacıdır. Kişinin benliği sağlamsa geni de sağlam olur.



İstek Ve İrade; Benlikle kişilik arasındaki en önemli göstergesidir. İstek kimliğimizi belirler (cinsiyete bağlı mesela). İstek karşısında irade; kabul ya da reddini ortaya koyar. İrade kimliğimizle ilgili olarak irademiz değerlerimize karşı gösterdiğimiz olumlu olumsuz tavırdır. Değerlerimizden taviz vermek iradesizliktir.



Özel Yetenekler; Doğal reflekslerimizdir. Dansöz sanatçı vb.



Benlik:



- Kişinin kendini tanımasıdır.



- Baskıya karşı olumlu yada olumsuz dirençtir.



- Kişinin kendisiyle ilgili verdiği özel hükümlerdir.



Kendisini değil kendisi dışındakileri de algılayıp tavır sergilemesidir. Benlik bir alt yapı unsudur. Kişinin kimliğini oluşturan önemli bir alt yapı unsudur. Nesnel değil özneldir. Kişiye göre değişir. Kimlik böyle değildir. Kimliği oluşturan bir alt yapı olan benlik kişinin kendini tamamlamadaki en önemli aracıdır. Kişiliğin tamamlanmasına katkı sağlıyor.



Benlik önce ferdidir bireye ait özeldir. Fert kendi benliğinden yola çıkarak kabuller ve reddeder oluşturur. Bu kabuller ve retlerle kişiye ait özel hükümler gelişir. Benlik ilk başta ilkel kontrolsüzdür. Kontrolsüz benlik ilkel benliktir. Bu tanrısal bir güçtür. Her şeye hükmetmek her şeyi kendi etrafında oluşturmak ister.



İlkel benlikten kurtulmanın en önemli geçişi toplumsallıkla başlar. Başka benliklere saygı ile insanlar ilkel benlikten kurtulur. Kontrol (bilgi yelpazesi.net) altına alırız. Toplumsallaştırma ilkel benliğin kontrol altına alınmasında önemlidir. Toplumsallaştırma bazen de olgun benliği ilkel benlik haline getirir (maçlar). Buda kültürel alt yapıyla doğru orantılıdır.



Benlik psikolojik bir göstergedir. İnsan psikolojisi ile ilgilidir. Benlik belli bir süreç içinde gelişir (aile okul çevre). Bu süreçte benlikte bir değişme meydana gelir. İyi yetişmiş çocuk benliğini benimsemiş öz benliğini tanımış olur.



Benliğin gelişmesi ve olgunlaşması kültürle oluşur. Kültür benliği oluşturur (aile içinde toplumda) ve ona göre bir davranış sergiler. Kızlar annesi gibi el işi yapar oğlanlar babaları gibi tavır alırlar.



Benlik insanın içinde oluşan bir tepkidir. Benliğin en önemli göstergesi “Ben Kimim?” sorusuna verilen cevaptır

__________________
Miiiiyyyaaaaaavvvvvvvvvvvvvvvvvv
Estetika isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla