Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10.01.2019, 04:28   #1 (permalink)
ArtemiS
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Dünyada beyazperdenin yükseleni: Çin sineması

Dünyada beyazperdenin yükseleni: Çin sineması



Çin sinemasına uluslararası düzlemde ilgi artıyor. Dünyanın en büyük film stüdyosuna da sahip olan Çin sineması, geçen yıl 902 film üretti ve elde ettiği hasılatla yeni rekora imza attı. Türk sinemaseverlerde son dönemde Çin filmlerini ilgiyle takip etti

Türkiye’de ve dünyada Çin sinemasına ilgi artmaya başladı. Türk izleyicileri, Bruce Lee (Lee Siu Loong) ve Jackie Chan (Sing Lung)’in Çin dövüş sanatları içeren filmlerini sık izlerdi. Son yıllarda Assembly (Meclis) ve Wolf Warrior (Kurt Savaşçı) gibi filmler de Türk izleyicisinin beğenisini kazandı. Türk-Çin Kültür Derneği Başkanı Mustafa Karslı, Çin Ulusal Sinema Müdürlüğü tarafından açıklanan 2018 verilerini değerlendirdi ve şunları söyledi: ‘’Çin sineması, gün geçtikçe daha da yaygınlaşan ve uluslararası arenada ses getiren komedi, macera ve dram türünde yapıtlar üretiyor. Bütçeleri yüz milyonlarca doları bulan yapımlar (Asura filmi-113,5 Milyon Dolar), milyon dolarlık oyunculuk ücretleri ile Çin’de bu sektörün büyüklüğünü gözler önüne seriyor.’’

HASILAT REKORU

Çin sineması, 2018 yılında 60 milyar 900 milyon Yuan (54,15 milyar TL) hasılat elde ederek bu alanda yeni bir rekora imza attı. Çin Ulusal Sinema Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre, 2018 yılında Çin sinemasında toplam 902 film üretildi. Gişe hasılatı bir önceki yıla göre yüzde 9,06 artarak, ilk kez 60 milyar Yuanı aştı ve bu alanda yeni bir rekor elde edildi. Yerli filmler 37 milyar 897 milyon Yuanla (29 milyar741 milyon TL) toplam hasılatın yüzde 62,15’ini oluştururken, gişe geliri sıralamasında ilk dört sırada yerli filmler yer aldı.

2018’in en çok kazanan Çin filmleri şöyle:


Operation Red Sea

Dying to Survive

Hello Mr. Billionaire

The Island

How Long Will I Love U

Forever Young

HOLLYWOOD’LA YARIŞIYOR


Çin’deki yerli sinema şirketleri önce kendi pazarlarına yöneliyorlar. 2018 Bahar bayramında gösterime giren yerli yapım “Operation Red Sea”, tatilde en çok izlenen film oldu. Çin iç pazarının yeteri kadar büyük olması nedeniyle kendisini ulusal alanda ispatlamış bir şirket ciddi gelirler elde edebiliyor. Yerli filmlerin yurtdışı gişe hasılatları da yüzde 11 artış gösterdi. Çin filmleri yüksek yurtdışı gişe hasılatlarıyla, Hollywood hegemonyasını kırmaya başladı.

Çekim üssü ‘Chinawood’

Çin’in ve dünyanın en büyük film çekim üslerinden biri Hengdian Film Endüstrisi Parkında bulunuyor. Burası “Chinawood” olarak adlandırılıyor. Hengdian Yingshi Cheng (Hengdian Stüdyoları), toplam 330 hektar alana sahip, 13 atış üssünden ve 49.5995 metrekarelik inşaat alanlarından oluşuyor. Tipik bir film setinin aksine, Hengdian’daki yapılar tam ölçekli binalardan oluşuyor. Ayrıca iki tane yüksek teknik çekim stüdyosu bulunuyor. Setlerde, yerli ve yabancı tüm yapımcılara ücretsiz erişim sağlanıyor. Stüdyo aynı zamanda bir tema parkı olarak da işlev görüyor, böylece ziyaretçiler ünlü yapıların kopyalarını ve en sevdikleri filmlerin ve TV şovlarının yerlerini görebiliyorlar.

__________________
İyiler Kaybetmez,Kaybedilir.
ArtemiS isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla