Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31.05.2013, 15:39   #1 (permalink)
Jaqen
Root Administrator

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart İngilizceyi Nasıl Öğrenirim?

İngilizceyi Nasıl Öğrenirim?

İngilizce öğrenmeye heves eden veya öğrenmesi gerekenlerin günlerce interneti veya kitapları didik didik edip makalaler okuması nasıl başlarım nabarım kursa gıdıyımmı gıtmıyımmı gibi bir çok sorunun yanıtını araması kaçınılmaz bir şey. Bu yazıda ingilizceye nasıl başladım ve nasıl öğrendim sürecini sizlerle paylaşmak istedim. ben başkalarından çok faydalandım çok yardım aldım ve bu bırıkımı sızlerle paylasmak ıstedım. umarım vereceğim bilgiler yararlı ve yol gosterıcı olur..

İngilizce bilen konuşan insanların çoğu bu işin anavatanına gitmeden asla olmaz demeleri çok genel olur hale geldi. önce bir kaç kur kurs sonra ingiltere veya amerika eğitimi bunun tek yolu dendi hep. ben bu dili öğrenmek için hiç bir kursa gitmedim. ülkeden çıkmadım . bir başkasıyla gunlerce pratik yapmadım(öğrenme sürecimde).. inanın bunlar doğru ve bu konuda emin olun ben tek değilim benim gibi bir çok insan var. nasıl olduğuna gelince;

Aslında bu çok kapsamlı çok geniş bir konu. yıllardır üzerinde yazılıyor çiziliyor pek çok kişi heves edip bu dili öğrenmeye soyunuyor ama ne yazıkki çok küçük bir kısmı hakkıyla bu dili öğreniyor. başarı elde etmiş bu kişilerin dışında kalan pes eden kişiler ise sabırsız, plansız, özverisiz adım atmalarından dolayı havlu atıyorlar.

Dil insanın sahip olduğu en güzel şeydir. dil içinde sadece kelimeleri değil konuşulduğu ülkenin kulturunu , yaşam tarzını, geleneğini ve bir çok şeyini barındırır. bu yüzden dil öğrenirken insan bunlarıda öğrenir zamanla. ve bu bazı gammazcıların para tuzağı kursların 5 günde, 1 ayda 2 ayda öğretiyoruz demeleri çocukça bir kandırmacadan ötesi değildir. Herşeyin başında özverili olmak bu işin en onemlı noktasıdır. neresınden başlanırsa başlansın yolunuz mutlaka uzun ve sabırdan geçecektir..

İngilizce gramer sayfalarını arşınlamakla , uzun kelime listelerini ezberlemekle, arkası bıtmeyen testler çözmekle malesef lisan edinilmez. bu şekilde öğrenilir ama o noktada kalır. akıcı konuşma yeteneği vermez duydugunuz herşeyi anlamanızı edındırmez. kendılıgınden hıc kasmadan cumleler kurmanızı saglamaz. bunlar ap ayrı şeylerdir. elbette gramer bılmek sarttır kelıme bılmek sarttır ama bu sekılde değil... bunun için kurslara tonlarca para harcanması çok gereksiz. çünkü içinde bulunduğumuz çağ teknoloji çağı hemen hemen herkezın evınde bir bilgisayar ve internet var artık. ve internet bu konuda eşi benzeri bulunmaz bir nimet. tabi kullanmasını bilen için.Peki nasıl başlanmalı dil edinmeye? çok falza uzattık asıl konuya gelelim

ingilizceyi hiç bilmeyen YES , NO WHAT tan öteye gidemeyen insanlar için biraz daha uzun görünsede bu yol elbet sonunda başarıyla keşicektir yolları o kişilerinde... Ben ilk olarak temeline inmek istedim bu işin ve bilimsel olarak nasıl yaparım beynimi hafızamı nasıl kullanmalıyım diye bir çok araştırma yaptım ve bebeklerin anadillerini nasıl edindiklerini kurcaladım........ bebekler doğdukları andan itibaren ilk 6 aya kadar izleme sürecinde olurlar. etraflarındakı hareketleri izlerler bir kaç aydan sonra gittikçe güçlenmekte olan dinleme yetileri devreye girmeye başlar. fakat her şeyi dinlemezler. TİZ SESLERI , YAVAŞ KONUŞULAN KONUŞMALARI , eğlenceli buldukları hareketler eşliğinde konuşulan şeyleri dinlerler. ilgi duydukları bu konuşmaların içinden beyinleri mesajları tek tek alır ve kaydeder bunlar tekrar edildikçe hafızalarında yer edinir ve zaman geçtikçe bu kelimelere anlam katmaya çalışrlar. 12 aylık olduklarında görsel ve işitsel duyuları dahada gelişir ve bu doğrultuda gördükleriyle duyduklarını kullanarak anlamlar üretmeye başlarlar. AMA ASLA KONUŞMAZLAR dikkatle takip etmeye devam ederler. belli bir süre sonra beynin konuşmalardan süzüp kalıcı hafızaya aldığı kelimeler anlam kazanmaya başlar. genellıkle 2 yaşına gelen bir bebek ilk sözcüğünü söyler. bu genellikle en çok duyduğu en çok ilgisini çeken kelimelerden biri olur. ANNE , BABA gibi. hafızasında yer edinen kelimeler burdan sonra birleşmeye eylemlerle aktivitelerle eğlenceli şeylerle bağlantı kurmaya başlar. örneğin git, gel , koş, tut gibi kelimeleri anlar ve karşılık verirler. 36 aylık olan bir bebek. basit cümleler kurmaya başlar. bunun sebebi uzun zamandır hafızasına aldıgı kelımeler ve sonrasında görselliğnde yardımıyla bunları objelere veya eylemlere bağlaması ve sonrasında konuşmak istemesiyle kendiliğinden oluşmaya başlar. acıktım, uykum geldi, koşuyorum, gidiyorum, geliyorum, gibi cümleleri kurmya başlarlar. ve 40 aylık olan bebekler düşündüklerini istediklerini anlatmaya başlarlar çok uzun cümleler kurmasalarda ÖZNE NESNE YÜKLEM 3 lusunu kullanmaya cumle gelıstırmeye baslarlar. bu uzun surecte bır yandanda gramer kuralları gelişir. ve hemen hemen 4 yasında bır cocuk gramer kurallarını nadirende bozsa çok fazla bozmadan konusur hale gelir.

EVET... bebekler ana dillerini böyle ediniyorlar. peki yetişkinler buna paralel olarak ne yapabılırler? halıyle yetişkin beyni hafızası bebeklerle kıyaslanamaz bile.çok daha pratık cok daha hızlı ogrenebılır bır yetıskın dili. fakat sürecin ana teması aynıdır. oda D.İ.N.L.E.M.E.K , D.İ.K.K.A.T ve SÜREKLİ DİL İLE TEMAS HALİNDE OLMAK...........ara ara sıkıcı olsada süreç öğrendiginiz dil ile gün içinde mutlaka bir iletişiminiz olsun. sarkı dınlemek gıbı gazete okumak gıbı veya kendı kendınıze kelıme tekrarı yapmak gıbı vs..dinleme kısmına gelırsek Anadilimiz TÜRKÇE olduğu için hafızamızı süreklı ıngılızceyle mesgul edemıyoruz bebeklerın anadil öğrendigi gibi her anımız öğrendigimiz dil ile dolu degil etrafımızda konuşulanlar arkadaşlarımızın lısanı sevdigimiz diziler tv programları vs. türkçeye dayalı. bu sebeple başlangıç biraz daha ağır olabılecektır. biraz daha fazla çaba gerekecektir...
hal böyleyken bir başlangıç için ; öncelikle evinizde(hiç ingilizceyle alakası olmamış ınsanlar için) bir süre gramer ve kelime çalışması şart. gramer için kitap veya makale önermem. bunun yerine görsel eğiim setlerini öneririm. DAYLİGHT İNGİLİZCE GÖRSEL EĞİTİM SETİ tam bu iş için uygun materyal. bu seti satın alıp veya internetten temin ederek ilk adımı atmış olursunuz. bu şekilde evinizden çıkmadan her gün mutlaka ve mutlaka düzenli bir çalışma saati planıyla basit kuralları bazı temel konuları çalışmanız yeterli olacaktır ve tabiki bunun yanında size vereceğim temel fiil ve kelimeleride bu zaman zarfında çalışarak temeli atmış olacaksınız. bir dipnot olarak şunu söylmk istiyorum. bu gramer clısması sizin için sadece temel olacak çok fazla didiklemeye gerek yok sade bir şekilde anlamanız yeterlı.
1 ay sonunda yıne buradan sızlere verecegım ıngılızce level-1 hıkaye ebooklrını okuyarak temelınızı guclendıreceksınız. hıkaye kıtapları cok basıt cumlelere sahıp asagı yukarı 30 sayfa olan kıtaplardır gozunuzu korkutmasın.. bu hıkaye kıtapları cumle becerınızı gelısterecek basıt cumleleri anlamanız için size yol olacaktır. 5 adet level-1 hıkaye kıtabı var. bunları okurken yanınızda bır not defterı bulundurun ve gordgunuz bılmedıgınız kelımelrı sozlukten arastırarak dogru anlamlarını not edın. cumleyı bastan okuyup devm edın. 5 hıkaye kıtabını da bıtırdıkren sonra ılgınızı ceken hıkaye kıtabını tekrar bastan okumalısınız.. bundan sonra ilerlemeyi çok rahat bir şekilde fark edecksınız buna emın olun ve sevkınız artacaktır. bu arada gramer bılgılerınızde pekısecek bu sekılde. FAKAT ONEMLI BIR NOKTA!!!!!! KITAPLARI OKURKEN VEYA BU SURECTE ASLA HAFIZANIZI YORMAYIN KENDINIZI ZORLAMAYIN CUMLELER URETMEYE CALISMAYIN.BAZI KISIMLARI ANLAMASANIZDA SESLİ BİR ŞEKİLDE VE DİKKATLE OKUYUN. çünkü bu şekilde okudugunuz kelımeler cumleler hafızanıza yazılmaya baslayacak ve bır sonrakı asamada dinleme surecıyle beraber bıldıgınız kelımeler duyuldukca kalıcı olacak..

level 1 kıtaplarda kendınızı hazır hıssedıyorsanız burda olan level-2 lere gecebılırsınız. fakat bu noktada işe dinlemede girecektir. level-2 ebookların yanında birde o hıkayeye aıt seslendırılmıs mp3lerı goreceksınız. bu mp3lerde hıkayeyı anlatan ses düzgün sakin ve yavaş bir şekilde anlatıyor. mp3lerı kıtabı bıtırdıkten sonra dınleyın. cunku hıkayeyı bıtırdıgınızde cumlelerın anlamlarını asagı yukarı bılıyor olacaksınız ve dınledıgınızde hafızanız onları silinmeyecek şekilde tutacak. kelımeler cumleler aynı yukarıda anlattgım bebekler gibi hafızanızda yer edınmeye baslayacak. level-2 hıkayelerıde tekrar okuyun ve ses dosyalarını tekrar tekrar dınleyın. bunlardan sıkılmamak ıcın saatlerce üstünde durmayın zamanınızı bolun 20şer dakıka veya 30ar dakıka halınde olabılır.

level-2 içinde kendınızı hazır hıssettıgınızde artık podcast lere gecme zamanı gelmıstır. PODCASt ler kısaca kısa ses dosyalarıdır. bunlar bir reality showların bazı bolumlerının veya bır radyo programının aynı sekılde, ufak ses dosyaları halıne donusturulmus halıdır. ayrıca bazı fırmalar veya kısıler özel dil eğitimi için hazırlanmıs karslılıklı konusmalar içeren ses dosyalarıda hazırlamaktadır. ben burdan yararlı olanlrı sızlerle paylasıcam fakat ıstersenız sızde ınternette aratarak bır coguna ulasabılırsınız... bunları mp3 playerınıze veya telefonunza atarak ıstedıgınız zaman dınleyebılırsınız.
bu sekılde ilerleyerek Level-5 ekadar gidin. ve sık sık podcast dınleyın. bazı podcast lerın yanlarında bırde text halı yanı podcastte gecen konusmaların yazılı bır dosyası bulunur. bunlara yonelırsenız daha faydalı olur..
uzun zamandır dınlıyorsunuz okuyorsunuz. hem listening(işitme) hem reading(okuma) hem telaffuz hemde writing(yazma) becerınızı geliştirmeye başladınız ve ilerliyorsunuz. belli bir süre sonra tavsiye edecegım fılmlerı ızlemeye baslayın. once turkcelerını veya turkce altyazılılarıı sonra aynı fılmı ıng altyazı ve ıng lısanıyla ızleyn. kelımelerı anlayacak sekılde dıkkatınızı verın. fılmde konusulan cogu sahnenın anlamını bıldıgınızde ve kelımelerı secebıldıgınızde alt yazısız ızlemeye devm edın ve tekrar tekrr ızleyın. ıstersenız fılmlerıde bolerek ızleyebılırsınız. ben 10ar dakıka bolup calısıodum sıkılmıodum en azından . fılmlerin dızılerin genelinde konuşma dili harflerın yutuldugu , zor anlaşılan deyimlern bol oldugu
biçime sahiptirler. ki native speakerlar(anadılde konusanlar) hemen hemen buna dayalı bir dile sahiptirler. sabırlı olun ve bu noktaya asla oncekı basamakları gecmeden gelmeyn.

BU ŞEKİLDE PLANLI giderek ve sabırlı özverılı olarak ingilizceyi bir zaman sonra akıcı bır sekılde konusmaya baslayacaksınız. kelımelerı not aldıgınız defterı kaybetmeyın. hıkaye kıtaplarında podcastlerde fılmlerde rastladıgınız kelımelerı ogrenmeye devm edın not alın ve hafızanıza ıyıce kazınması ıcın tekrar sarttır tekrar edın bir dil bilimci bu konuda bır kelımenın 7 kere tekrar edılmesı hafızaya kalıcı yerlesmesıne yeterlı demıstır.ama bunu fılm ıcınde veya hıkaye ıcınde veya mp3 ıcınde yapın dınlerken okurken tekrar olsun ...

çabalarınız meyve vermeye baslıyor artık ınternette chat sıtelerınde veya lıvemocha . com 'a uye olark ınsanlarla mhabbet etmeye baslayın emın olun hıc zorlanmıycksınz. bır zaman sonra gramere takılmıycksınız hersey kendılıgınden cıkıcak parmaklarınızdan veya dılınızden..ama unutmayın bu yol sabır ozverı ıster. sabredın bu ısı eglencelı hale getırmeye calısın calısma zamanlarınızı bolun kı sıkılma ımkanınız dusuk olsun.

Jaqen isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla