Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16.10.2019, 15:28   #1 (permalink)
SrKn
ultrAslan

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Schengen Vizesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Schengen Vizesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Schengen Vizesi Kaç Günde Çıkar ?

Şimdi Schengen vizesi talebenizin neticelenmesi 10 güne kadar alabilir. Çoğu zaman 5 gün içinde sonuçlanıyor ama aksilikler sebebiyle 10 günü aşan da duyduk.

Schengen Vizesi Başvuru İşlemlerine Ne Zaman Başlamak Lazım ?

Schengen vize başvurularının seyahat tarihinden en az bir 20 – 30 gün önceden yapılması önemli. Eğer bayram, resmi tatil gibi yoğun bir dönemde başvuru yapıyorsanız bu süreci daha da öncesinden başlatmakta fayda var. Schengen vizesi kuralları gereğince, seyahat tarihinizden en erken 90 gün öncesine kadar başvuru işlemlerine başlayabiliyorsunuz.

Schengen Vizesi Almak İçin Hesapta Kaç Para Olması Lazım?

Hangi ülkeden vize alacağına göre ve yanınızda birilerini götürüp götürmedğinize göre hesabınızda görmek istedikleri tutar değişiyor. Örneğin Fransa’ya gidecek bir kişinin hesabında minimum 5000 TL para olması gerekirken, tek çocuklu bir ailenin hesabında 15.000 TL olması gerekir. Her ülkeyi ayrı ayrı bakabilirsiniz ama genel olarak görülmek istenen mnimum tutar bu civarlarda. Ne kadar yüksekse tutar, o kadar daha iknar olur başvurunuz.

Schengen Vizesiyle İlk Giriş Yapılan Ülke Kuralı

Schengen vizesinin kullanımına dair önemli detaylardan biri, vizeyi hangi ülkeden aldıysanız ilk olarak o ülkeye giriş yapmanız gerekliliği. Mesela siz Schengen vizenizi İtalya Konsolosluğu’ndan aldıysanız, ilk olarak İtalya’ya giriş yapmalısınız. Daha sonra Schengen’inizin süresi elverdiğince diğer ülkelere de rahatlıkla giriş yapabilirsiniz. Bu kurala bazı ülkeler katiyetle dikkat ederken bazı ülkeler ise o kadar da sıkıntı çıkartmamaktadır. Fakat Schengen vizesini aldığınız ülkeye giriş yapmadan başka ülkeden ilk girişi yapmanız belki kısa vadede sorun çıkartmayacak olsa da uzun vadede, tekrar bir Schengen vizesi başvurusu yaptığınızda redle veya kısa süreli vize alımıyla sonuçlanabilir. Bu nedenle en sağlıklısı her zaman ilk girişi vizesini aldığınız ülkeden yapmayı tercih edin deriz. Zaten tüm Schengen ülkeleri, ülkelerine Schengen vizesi ile giriş yapan kişilerin verilerinin kaydını tutmak için (Schengen Information System – SIS) adlı ortak bir bilgi sistemine sahipler. Çipli pasaportlar sayesinde artık çok daha kolay toplanıp depolanabilen tüm bu veriler, bu ortak veri tabanında yer alıyor. Yani istedikleri takdirde sizin tüm haraketlerinizi bu sistemden rahatça görüntüleyebiliyolar.

İlk Kez Schengen Vizesine Başvuranlar

Eğer ilk kez Schengen vizesi için başvuruyorsanız, konsolosluklar standart prosedür belgelere ek olarak sizden çok daha fazla ve ayrıntılı belge talebinde bulunabilir. Hatta gerektiğinde sizi konsolosluğa mülakata bile çağırabilirler. Bu gibi bir durumda size sorulan sorulara kesinlikle doğru cevap vermeli, verdiğiniz cevapların sunduğunuz belgelerle örtüştüğüne dikkat etmelisiniz.

Daha Önce Schengen Vizesi Almışsanız

Daha önce herhangi bir Schengen ülkesinden vize almışlığınız varsa, bu diğer başvurularınızda hem vizenizin çıkma süresinde kolaylık sağlıyor, hem de vizenin geçerlilik süresine olumlu etkisi oluyor. Yani ilk başvurunuzda 10 günlük Schengen aldıysanız, ikinci başvurunuzda 6 aylık alma ihtimaliniz daha yüksek. Schengen vizeleriniz biriktikçe de daha uzun vizeler alabiliyorsunuz.

İdeali her seferinde daha önce size vize veren konsolosluğa başvurmak ama bu da ilk ayak basmanız gereken ülkenin illa orası olması gerektiği anlamına gelir. Eğer sizin programınıza uymuyorsa da dert edilecek bir şey yok, daha önce hangi konsolosluğun size Schengen verdiği fark etmez, başvuracağınız her konsoloslukta eski bir Schengen sahibi olmak olumlu etkileyecektir.

Schengen Vizesi Başvurunuzun Reddelimesi

Schengen vizesi başvurunuz, çeşitli nedenlerden (yeterince açık olmayan, eksik veya hatalı belge, bilgilerin yanlış veya çartpıtılmış olması vb.) reddedilebilir. Bu durumda yeniden başvuru yapma veya sonuca kararın çıkmasını takiben en geç 1 ay içinde itiraz etme hakkınız var. Tabi önceden ödediğiniz vize harç ücretini geri almanız mümkün değil. Yapmanız gereken ilgili konsolosluğun vize bölümüne itafen bir itiraz dilekçesi yazıp, yine ilgili konsolosluğun itiraz prosedürünü yerine getirmek. Bu gibi bilgilere konsoloslukların web sayfasından ulaşabilirsiniz.

Schengen Vizesi İle Ülkeye Giriş Garantisi Var Mı ?

Tüm Schengen ülkeleri konsoloslukları, bir şeyin altını kesinlikle çiziyor ki Schengen vizesini almış olmanız, o ülkeye girebileceğinizin garantisini vermiyor. Herhangi bir nedenle, (genelde çok çok istisnai durumlarda) eğer ki sınır görevlisi sizin ülkeye girişinizi uygun bulmaz ise Schengen vizesi almış olmanız bir şey fark ettirmiyor. Ne yazık ki böyle bir durumda en yakın uçakla geri ülkeye geri dönüyorsunuz.

Aynı Anda Birden Fazla Schengen Vizesi Sahibi Olunabilir Mi?

Çok girişli, en az 6 aylık bir Schengen vizesi sahibiyseniz, vizenizin süresi bitmeden yeni bir Schengen vizesi talebinde bulunabilirsiniz. Bu durumda yeni vizenizin geçerliliği, bir önceki vizenizin bitimi itibariyle başlamış oluyor. Yani aynı dönem içinde iki geçerli vizeniz bulunmuyor olsa da iki vizeniz bulunabiliyor. Örneğin sizin İtalya’dan 6 aylık bir Schengen vizeniz var ve geçerlilik süresi 1 ay daha var. Fakat sizin İtalya Schengen vizenizin bitimi sonrası Fransa’ya seyahat etmeniz gerekiyor. Bunun için de en az 1 ay öncesinden Fransa Schengen vizesi başvurusu yapmanız gerekiyor. Bu durumda siz İtalya Schengen vizeniz henüz bitmeden, Fransa Schengen vizesine başvurabilirsiniz. Fakat Fransa vizenizin geçerlilik süresi, İtalya vizenizin tam olarak bittiği tarihten sonra başlıyor olacaktır.

__________________

Fitness Eğitmeni
SrKn isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla