Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11.06.2013, 14:04   #1 (permalink)
Gamzelim
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Saç dökülmesine karşı kök hücre tedavisi

Duş yaparken, saçınızı kurularken veya sabah uyandığınızda dikkatinizi çeken ve moralinizi bozan ilk şey dökülen saçlarınızsa hemen paniklemeyin! Günümüzde erkekler kadar kadınların da sorunu haline gelen saç dökülmesi sık yaşanan sorunların başında geliyor. Gelişen tıp bu sorunun giderilmesinde çeşitli yöntemler geliştirerek, çözüm seçenekleri sunuyor. Bu yöntemlerden biri de: PRP (Platelet Rich Plazma).

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Belma Bayraktar’a PRP (Platelet Rich Plazma) yöntemiyle saç dökülmesine karşı nasıl önlem alındığını sorduk.

Saç dökülmesine en sık yol açan nedenler nelerdir?
-Antidepresanlar, kan sulandırıcı, tansiyon ve mantar ilaçları saç dökülmesine neden olabiliyor. Eğer kişi ilacı kullanmayı keserse dökülme de sona eriyor.

-Tiroid hastalığı saç dökülmesine yol açıyor.

-Bilinçsizce uygulanan tek tip beslenmeye dayanan, çok düşük kalori alınan durumlarda saç dökülmeleri olabiliyor. Bu diyetler folik asit, B vitamini, çinko, biyotin eksikliği gibi vitamin eksikliklerine neden olduklarından dolayı saçlar kaybediliyor.

-Hormonal bozukluklar, polikistik over sendromu da yüzde yağlanmaya, sivilcelere ve saçlarda dökülmeye yol açabiliyor.

-Şeker hastalığı, aşırı stres, sistemik lupus, kemoterapi almak da saç dökülmesinin nedenleri arasında yer alıyor.

-Bazı kadınların haftada 3-4 defa fön çektirmesi nedeniyle saçların köklerinden defalarca çekilmesi ve yüksek ısı uygulaması saçların yıpranmasına ve dökülmesine yol açabiliyor. Saçlarını her gün sıkı sık toplayanlarda, saçları sert bir şekilde fırçalayıp yıpratanlarda, uygun şampuan kullanmayanlarda da sorun yaşanıyor.

-Saçlı deri hastalıkları da örneğin sedef hastalığı saç dökülmesine neden oluyor. Bu hastalıkta saç derisi adeta bir zırh gibi kepeğe benzeyen kabuklanmalarla kaplanıyor ve kişi bunları elleriyle kazıdığı zaman da saç kökleri yok oluyor.

-Psikolojik bir sorun olan saç koparma hastalığı (Trikotillomani) bazı kişileri saçlarından edebiliyor. Saçlarını kopardıklarını hekimden saklasalar da, çok sayıda kırık saç bulunması saçlarını kopardıkları konusunda onları ele veriyor.

Kök hücre tedavisi nasıl yapılıyor?
Günümüzde saçsızlığın tedavisinde birçok yöntem uygulanıyor. Bu yöntemler arasında PRP yani kök hücreyle saçsızlık tedavisi de yer alıyor. Tedavinin uygulanışı hakkında bilgi veren Dr. Belma Bayraktar, şunları söylüyor:

Öncelikle hastadan alınan kan steril şartlarda özel bir tüpün içine konuluyor. Ardından içinde jel bulunan bir tüpe yerleştiriliyor. Sonra tüp santrifüje konularak yaklaşık 5- 8 dakika kanın içindeki maddelerin ayrıştırılması sağlanıyor. Kanın tronbositlerden ve büyüme faktörlerinden zengin plazma kısmı ayrıştırılmış oluyor. Elde edilen bu zengin karışım, saçlı deride eğer hala kıl kökleri yer alıyorsa ve kıl kökleri canlıysa enjeksiyon yardımıyla uygulanıyor. Böylece bu köklerden yeni saç çıkıyor ve mevcut saç telleri kalınlaşıyor.

Bu yöntem tamamen saçlarını kaybetmiş ve kıl kökleri ölmüş kişilerde başarılı olamıyor. Başarılı olması için kıl köklerinin canlı olması gerekiyor. Yöntem 15 günde bir ortalama 6-8 seans, kişinin durumuna göre, aralarda saç mezoterapisi denilen vitamin enjeksiyonlarıyla kombine ediliyor. PRP kürü tamamlandıktan sonra yılda 1-2 kez enjeksiyonlarla işlemin devamı sağlanabiliyor.

Kandan alınan kök hücrenin saçsızlık dışında cilt gençleştirmede de başarıyla uygulandığını vurgulayan Dr. Belma Bayraktar, bu yöntemin dışında yüz mezoterapisi, vitamin-mineral enjeksiyonlarıyla da cilde genç görünüm kazandırmaya çalıştıklarını ifade ediyor.

__________________

Gamzelim isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla