Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30.06.2013, 09:39   #1 (permalink)
Asrevya
Son/suz Söz,Öz/söz Olmalı!

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart İzmir’de Gazetecilerle Konuşma


İzmir’de Gazetecilerle Konuşma



İzmir Ordu Evinde Kurtuluş Savaşı komutanlarıyla Harp Oyunları’nın açılış toplantısında harita başında. (15 Şubat 1924)
İzmir’de Gazetecilerle Konuşma 5 Şubat 1924

İzmir’de tertip edilen harp oyunları için İzmir’e gelen gazete başyazarlarına verilen ziyafette söylenmiştir.

Saygıdeğer Beyefendiler;

Türkiye Cumhuriyetinin kıymetli basın ileri gelenlerini bir arada görmekten onlarla bir sofrada bulunmaktan çok memnunum. Büyük önemli bir inkılâp oldu. Bu inkılâp milletin kurtuluşu adına hak adına yapıldı. Milletimiz demokratik bir hükümet kurduğu için düşman ordularını yok etti. Vatanı istilâdan kurtardı. Kahraman ordumuzun yiğitlik meydanlarında kazandığı zaferi siyaset sahasında da verimli kıldı: Türkiye’nin yeni idaresi çalışmalarıylabaşarısıyla kendisini tanıttıktan sonra dünyaca bilinen ve belli unvaniyle varlığını gösterdi ve sağlamlaştırdı. Bazılarının anlamak ve yorumlamak istedikleri gibi geri bile gitmesi muhtemel bir bakış bir kararsızlık durumunda bulunmadığını ispat etti. Türk tarihinde bir Cumhuriyet devri açtı.

Saygıdeğer Efendiler;

Sultanların boğdukları zannolunan millet ruhu saltanat taç ve tahtı parçalanarak yükseltildi. Milletin uyanışına milletin ilerleme ve olgunlaşma ve akıllılığına güvenerek milletin kararından asla şüphe etmeyerek Cumhuriyetin bütün gereklerini yapacağız.

Arkadaşlar;

Türkiye basını milletin gerçek sesi ve iradesinin ortaya çıktığı yer olan Cumhuriyetin etrafında çelikten bir kale meydana getirecektir. Bir fikir kalesi düşünce kalesi. Basın sahiplerinden bunu beklemek Cumhuriyetin hakkıdır. Bugün milletin içten birlik ve dayanışma içinde olması mecburidir. Toplumun kurtuluşu ve mutluluğu bundadır. Mücadele bitmemiştir. Bu gerçeği milletin kulağına milletin vicdanına gerektiği gibi ulaştırmada basının görevi çok ve çok önemlidir.

Efendiler;

Kabul etmeliyiz ki dünya henüz yeni Türkiye devleti hakkında Türkiye Cumhuriyeti hakkında daha fazla aydınlanma ihtiyacındadır. Milletin özellikle aydın ve olgun vatandaşların ortak amaç etrafında olduklarını reddedilemez ve çürütülemez delillerle göstermeliyiz. Millî işlerde çeşitli iş sahiplerinin birbirine yardım etmesi çalışmanın ortak hedefte birleşecek şekilde uzlaştırılması lâzımdır. Birçok zorluklar ve meseleler karşısında bulunduğumuzu anlıyoruz. Bunların tamamını incelemekle kararlılık ve iman ile ve millet aşkının sarsılmaz kuvvetiyle birer birer yok edeceğiz. O millet aşkı ki her şeye rağmen sinemizde sönmez bir kuvvetsağlamlık ve ateş kaynağıdır.


Kaynak: Hâkimiyet-i Milliye Gazetesi 07.02.1924

__________________

Yalnız açığa çıkan ışığı görebiliyorsan,
Yalnız söylenen sesi duyabiliyorsan,
Ne görebiliyorsun,Ne duyabiliyorsun.

"Hayret et! Çünkü hayrettir göğe açılan pencere.
Hayret ettim ve gördüm, bin ayet güldü yüzüme."
Asrevya isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla