Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10.07.2013, 13:46   #1 (permalink)
Jaqen
Root Administrator

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Anne Çocuk İlişkisinde Bunlara Dikkat

Anne Çocuk İlişkisinde Bunlara Dikkat

Bebeğin anne karnına düştüğü anda başlayan anne-bebek ilişkisi doğumdan sonra fiziksel temas ve beslenme yoluyla daha da gelişerek ömür boyu sürüyor.


Anne çocuk ilişkisinde fiziksel temas çok önemli. Annenin kokusu vücut ısısı sesi ve bakışları çocukla aralarındaki bağı güçlendirir. Bu duygulardan yoksun büyüyen çocuk bir yetişkin olduğunda çeşitli ruhsal sorunlarla karşılaşabilir. Özellikle 0-3 yaş arası anne bebek ilişkisi çocuğun ruhsal hayatının ve özgüven duygusunun temelini oluşturur.
Çocuğun anadilini keşfetmesi yaşadığı dünyayı anlamlandırması ve davranışlarını kontrol etmesi anneyi “taklit” yöntemiyle gelişiyor. Soyut ve somut kavramlar yine anneden öğreniliyor.


Her çocuk biyolojik ve genetik yapısı zeka duygusal ve sosyal gelişimi açısından başkalarından hatta öz kardeşlerinden bile farklıdır. Bu nedenle çocuk yetiştirmenin en önemli noktası her çocuğa farklı tutumlarla yaklaşabilmek ve içinde bulunulan şartlara göre hareket etmektir. Özellikle ilk 18 ay içindeki eğitim biçimi çocuğu yetiştirme şekli ve onunla kurulan duygusal etkileşim çocukta güven veya güvensizlik duygularını oluşturuyor.


ANNEYE DÜŞEN GÖREVLER
Bebeklik döneminde anneye bağımlı olan çocuk 4-5 yaşlarından itibaren “birey” olmayı keşfeder ve bu dönemde annenin davranışlarının da değişmesi kaçınılmazdır. Bu sancılı dönemde ilişkinin sağlıklı devam etmesini sağlamak için annelerin yapması gerekenleri Dr. Yavuz şöyle özetliyor:
- Dünyaya gözünü açar açmaz size güvenen çocuğunuzun anlattıklarını sabırla dinleyin ve sorularını kesinlikle cevapsız bırakmayın.
- Çocuğunuzun odasına girerken kapıyı çalmanız onun da aynı şekilde davranması konusunda size söz hakkı sağlar. Böyle küçük detaylara dikkat ederek çocuğunuzun özel hayata saygı kavramını geliştirebilirsiniz.
- Çocuğunuz “Hayır” dediğinizde sinir krizleri geçiriyorsa sakin yumuşak ama kararlı bir biçimde ona açıklama yapın.
- Onu 9 ay karnınızda siz taşıdınız ve doğumundan itibaren onunla siz ilgilendiniz. Ama çocuğunuzun gelişiminde “baba” kavramının çok önemli bir nokta olduğunu ve baba-çocuk ilişkisine zaman ve zemin yaratmanın da yine sizin göreviniz olduğunu unutmayın.


Konu Laura tarafından (20.08.2013 Saat 15:11 ) değiştirilmiştir.
Jaqen isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla