Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04.08.2013, 01:27   #1 (permalink)
Nerrantsoula
la vie en rose.

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart İlk pul kim tarafından, ne zaman, ve nerede basıldı?

İlk pul kim tarafından, ne zaman, ve nerede basıldı?

Avrupa'da, Ortaçağ'dan beri, yolların güvenli olmaması yüzünden, mektubun taşıma ücreti alıcı ta*rafından ödeniyordu. Bu da çoğu zaman ilginç ve altından kalkılmaz durumlara yol açıyordu.

1840 yılında Londra'daki İngiliz Posta idaresi'nin sonradan yöneticisi olan Sir Rowland Hill, ilginç bir olaya tanık olmuştu. İskoçya’ya yaptığı bir yolculuk sırasında, genç bir kızın taşıma ücretini ödeyemediği için nişanlısından gelen mektubu postacıya geri verdiğini gördü.

Bunun üzerine ücreti kendisi ödedi. Genç kız ona teşekkür etti ve bu paraya gerek olmadığını söyledi. Çünkü, zarfın üzerindeki adreste bir düzenleme yaparak, nişanlısından gelen mektubu para ödemeden de alabileceğini belirtti.

Rowland Hill’in etiket önerisi

Bu olaya tanık olan Hill, mektup yollanırken, para ödenmesini zorunlu kılacak bir yöntem geliştirilmesi gerektiğini düşündü.

Taşıma ücretinin, zarfın üstüne yapıştırılan küçük bir etiket bedeli olarak, mektubu gönderen tarafından ödenmesi ilkesini önerdi. Bu yöntem İngiliz Hükümeti tarafından kabul edildi. Kraliçe Victoria'nın resmini taşıyan ilk posta pulu 158 bin adet basıldı ve 6 Mayıs 1840 tarihinde satışa sunuldu.

__________________
ars longa,
vita brevis.
Nerrantsoula isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla