Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17.09.2012, 13:09   #1 (permalink)
ira
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Gebelikte diyet yapmayın

Boyu kilosuyla orantılı bir kadın için hamilelik süresince alınması gereken ortalama kilo, 12.5 olup; bu değer önerilen 11 - 15 kilo arasındadır. 10 kg’dan daha az ağırlık artışı olan annelerde ise; bebeğin, anne karnında ölme riski 1.5 kat fazladır. Ayrıca hamileliğin ilk yarısı ile ikinci yarısında kiloların artış hızı farklıdır. Ilk 20 hafta en fazla 2.5 kg alınmalıdır. Daha sonra her hafta yarım kilo alınması uygun ve dengeli olur.

Anneye göre değişir

Fakat boyu kilosuyla orantılı olmayan kadınlar için önerilen kilolar farklıdır. Zayıf olan kadınlar 16 - 18 kilo almalıdır. Çünkü, zayıf annelerin bebeği de zayıf ve duyarlı olur. Şişman kadınlar için önerilen kilo artışı ise 7 - 11 kg’dır. Şişman kadınlar hamilelik süresince ne diyet yapmalı ne de kilo kaybetmeye çalışmalıdır. Fazla kilolu annelerin de hem bebekleri hem de kendileri risk altındadır. Çünkü; annenin, hamilelik şekeri ve zehirlenme gibi hastalıklara yakalanma ihtimali yüksektir.

Kiloların paylaşımı

Gebelikte alınacak kilonun ayrıntısı aşağıdaki gibidir:
Bebek için gerekli
Kilo artışı, anne ve bebek arasında ayrı bir şekilde paylaşılır. Annede yağ, hamileliğin erken dönemlerinde depolanır ve gebeliğin ortalarında besin depolanması en yüksek seviyeye ulaşır. Bu yağ deposu, emzirme için gerekli olan enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılır. Hamileliğin son döneminde bebeğin hızlı gelişimi için ihtiyaç duyulacak enerji ve anne adayının artan metabolik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla gebeliğin ortalarında plasental büyümede ve organların ağırlıklarında hızlı bir artış görülür. Bununla birlikte kan yapımında da hızlanma görülür.


- Bebek: 3.3 kg - 3.8 kg
- Göğüslerin büyümesi: 1.3 kg
- Plasenta: 0.4 kg - 0.9 kg
- Kan ve vücut sıvısı artışı: 1.8 kg - 3.6 kg
- Amniyotik sıvı: 0.9 kg - 1.3 kg
- Uterus ağırlığında artış: 0.9 kg - 1.3 kg
- Annedeki yağ deposu: 2.2 kg - 3.5 kg
- Toplam artış: 10.8 kg - 15.7 kg

6 ayda eski kilo!

Sağlıklı beslenme, fazla kilo almadan gerekli besin ve kaloriyi almak için iyi bir yoldur. Patates cipsleri, soda ve çikolatalar yerine meyve, yoğurt ve şekersiz tahıl yemek gerekli besinleri almak için bir yoldur. İdeal olarak gebeliğin ilk 3 ayında; bu besinlerde 1.3 kg - 3.6 kg ve bundan sonra da 400-450 gr alınmalıdır. En hızlı kilo artışı son 3 ay içerisinde olur. Bebek doğduktan 2 hafta sonra yaklaşık olarak 8 - 9 kilo kaybetmelisiniz. Eğer gebelik süresince aşırı kilo almadıysanız hamilelik öncesi kilonuza 4 - 6 ay içinde dönmeniz mümkün olacaktır. Aşırı kilo aldıysanız, hamilelik döneminde günlük aldığınız kaloriyi azaltarak ve spor yaparak zayıflamanız mümkün olacaktır.

Beslenmeye dikkat!

Beslenme, hamilelik sözkonusu ise daha da önem kazanır. Gebelik döneminde yeterli besin alamayan anne adaylarının bebeklerini “düşük” yapma ihtimallerinin fazla olduğu araştırmalar ile ispatlanmıştır. Çünkü bebek; kilo alması, boyunun uzaması, kemiğinin oluşması gibi ihtiyaçlarını annesinden alır.

Proteinler
Proteinler vücudun dokularını oluşturur ve yeniler, hamilelik sırasında daha fazla protein alınmalıdır. Et, balık, yumurta, peynir, süt, yoğurt ve bitkisel besinlerden tüm sebzeler ve tahıllar protein içerir. Günlük protein ihtiyacı ortalama 1 kilo kadardır.
Yağlar
Hamilelikte fazla kilo almamak için yağlar azaltılabilir. Ancak özellikle zeytin yağı ve yağ içeren fındık, ceviz ve yumurta sarısı gibi besinleri almak gerekir.
Karbonhidratlar
Nişasta ve şeker içeren tüm besinlerdir; bal, reçel, pastalar, ekmek, muz, erik, incir, hurma, pirinç, kuru fasulye, hamur işleri, patates ve olgun meyveler gibi... Bu besinleri hamilelikte de aynı miktarda yemeye devam edin. Çok kilo alırsanız taze meyveler dışındakileri azaltabilirsiniz.
Vitaminler
Vitaminler, bebeğin organlarının birarada olmasını ve normal çalışmasını hızlandırır. Ama fazlası zarar verir.
Mineraller
Demir: Bir hamilenin günde 1 gr. demire gereksinimi vardır. Bu; bebeğin kan hücrelerinin yapımında kullanılır. Demir kırmızı kan hücrelerinin ana maddesidir. Mercimek, yumurta sarısı, ıspanak, maydonoz, karaciğer, fındık, yulaf ezmesi, badem, tereotu, çikolata gibi besinlerde bulunur.
Kalsiyum: Bebeğin kemiklerinin gelişmesi için önemlidir. Süt ve süt ürünleri, kuru fasulye, kuru incir, ıspanak, lahana, karnıbahar gibi besinlerden günden bir kiloyu geçmeden alınabilir.
Flor: Bebeğinizin diş oluşumu ve sizin dişlerinizin korunması için flor gereklidir. Flor içeren mutfak tuzlarını belli oranda kullanın.
İçecekler
Hem dengeli kilo almak hem de bebeğinizin sağlığı için; başta sigara ve alkollü içecekler olmak üzere, şekerli hazır meyve suları ve asitli içeceklerden uzak durun. Çayı ve kahveyi azaltın. Hamile kadının içeceği, bol bol su, süt ve ataze meyve suyudur. Özellikle; günde en az 2 litre temiz ve yumuşak su içilmelidir.

ira isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla