Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17.09.2012, 13:12   #1 (permalink)
ira
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Sağlıksız zayıflama diyetleri sağlık sorunlarına yol açıyor

Sadece bir besini yiyerek uygulanan diyetlerden kaçının. Kızartma ve aşırı yağlı gıdalardan uzak durun. Zayıflamak için egzersiz yapmayı da ihmal etmeyin.
Yeterli ve dengeli beslenme özellikle yaz aylarında büyük önem taşıyor. Uzmanlar, sağlıklı bir diyet için süt, et, sebze-meyve ve tahıl grubundaki besinlerin yeterli miktarda tüketilmesini öneriyor. Kızartma ve aşırı yağlı yiyecekler yerine, hafif ve sulu besinlerin tercih edilmesini istiyorlar.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Vekili Doç. Dr. Turan Buzgan, yeterli ve dengeli diyetin dört besin grubuna bağlı olduğunu söyleyerek, "Süt, yoğurt, et, tavuk, yumurta, peynir, kuru baklagiller, ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhana ile sebze ve meyveleri dengeli bir şekilde tüketin." diyor.
Turan Buzgan, bebek ve çocukların sıvı kaybını ifade edemeyeceklerine dikkat çekerek, ebeveynleri uyarıyor. Yenidoğan ve süt çocuklarında ishalin daha kolay oluştuğunu belirterek, anne-babalara şunları aktarıyor: "İshal, bebek ve çocuklarda özellikle yaz aylarında vücuttan önemli ölçüde su, tuz ve mineral kaybına yol açar. Şiddetli ishallerde, kaybedilen sıvı ve minerallerin yerine konulması amacıyla, ana çocuk sağlığı merkezlerimizden ücretsiz alabileceğiniz tuz-şeker çözeltisini (ORS) evinizde bir litre suda eriterek bebeğinize içirin. Bu çözelti, normal sudan daha iyi emildiğinden vücudun sıvı ve mineral kaybını telafi etmesi daha etkili oluyor." Sağlıksız zayıflama diyetlerinin önemli sağlık sorunlarına yol açtığına değinen Doç. Dr. Buzgan, doktor kontrolü olmadan uygulanan diyetlerin; baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, yorgunluk, bulantı, kusma, ishal, kabızlık, safra ve böbrek taşı, kalp ritminde bozukluk, tansiyon düşüklüğü, âdet düzensizliği, kuru cilt, saç dökülmesi gibi sorunlara yol açtığını ifade ediyor.
Yazın hafif ve sulu gıdaları tercih edin
Kahvaltı günün en önemli öğünü. Kahvaltıda şekerli ürünler yerine şekersiz marmelat, az yağlı peynir; kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çaylarını tercih edin.
Balık, et, yumurta, fındık, fıstık ve ceviz tüketimi sıcaklardan bunalan vücudun direncini artırır. Şeker, şekerleme gibi basit şekerlerin yerine, kuru üzüm, erik ya da A ve C vitaminlerinin zengin olduğu taze meyve ve sebze gibi besinleri tüketin.
Kızartma yerine fırında pişirme, ızgara, haşlama veya buharda pişirme yöntemlerini kullanın.
Özellikle sıcak yaz aylarında hafif ve sulu gıdaları tercih edin.
Aşırı yağlı besinler yerine taze sebze ve meyvelere ağırlık verin.
Her gün birkaç porsiyon meyve ve sebze tüketin.
Hayvansal yağ tüketimi azaltılmalı.
Az yağlı, bol lifli beslenme alışkanlığı benimsenmeli. Kepek, yulaf gibi lif açısından zengin besinler tercih edilmeli.
Kimyasal koruyuculu hazır yiyecekler yerine doğal besinler alın.
Asitli ve gazlı içecekler yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları, bitki ve meyve çayları için.
Zayıflamak için öneriler
Mutlaka bir diyetisyen kontrolünde diyet yapın.
Ağırlık kaybı, haftada 0,5-1 kilogramı geçmemeli. Kişi yavaş ve uzun bir sürede zayıflamalı.
Kilo fazlalığı ve şişmanlık varsa önce ağırlık artışı önlenmeli, daha sonra ağırlık kaybı hedeflenmeli. Aşırı ve hızlı ağırlık kaybından uzak durulmalı.
Yağlı besinler tokluk hissi verdiği ve yağda eriyen A, D, E ve K vitaminlerinin vücutta kullanımını sağladığı için diyetin yağ miktarı çok azaltılmamalı.
Yemeklerde kullanılan yağın bir kısmının zeytinyağı ve fındık yağı, bir kısmının da mısırözü, soya veya ayçiçeği gibi bitkisel sıvı yağlar olmasına özen gösterilmeli.
Tatlı, pasta gibi şekerli besinlerin tüketimi azaltılmalı.
Kuru baklagiller grubuna giren nohut, mercimek, kuru fasulye gibi kompleks karbonhidratların tüketimi ise daha çok tokluk sağladığı için artırılmalı. Günde 3 ile 6 öğün arasında sık sık ve azar azar beslenmeli.
Diyet Yaparken Dikkat!
Dünyadaki kozmetik ve moda sektörünün genç insanlar üzerinde ciddi bir baskı oluşturduğunu belirten uzmanlar, zayıflama tutkusuna kapılan bir çok gencin ciddi sağlık sorunları yaşadığını, hatta ölümle sonuçlanan hastalıklara yakalandıklarına işaret ediyorlar. Ergenlik dönemindeki yeme bozukluklarının %98’inin genç kızlarda, %2’sinin ise erkeklerde gözlendiğini ortaya çıktı.. Her 200 gençten birinde ortaya çıkan aşırı diyet tutkusu blumia ve aneroksia adı verilen hastalıklara neden olmakta. Hastaların bir çoğu da tedavi olmayı kabul etmiyor ve ne yazık ki ölüyor. Ailelerin bu durumda çok dikkatli olması gerektiği uzmanlar tarafından belirtiliyor. Bu tür hastaların tedavisinin ciddi bir şekilde psikoterapi gerektirdiği açıklanıyor.

ira isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla