Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03.10.2012, 21:43   #30 (permalink)
Narsinha

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Teknoloji sözlüğü

karşılıklı iki-kapılı devre (Alm. kopplungssymmetrisches Zweitor, Fra. biporte réciproque, İng. reciprocal two-port network) Bir kapıdaki gerilimin ikinci bir kapının kısa devre akımına oranının, ikinci kapının geriliminin birinci kapının kısa devre akımına olan oranına eşit olduğu devre.
karşılıklı ketlenme (Alm. , Fra. blocage mutuelle, İng. lock-up) Bir bilgi işlem sisteminde ortak özkaynaklara sahip çıkmak isterken iki bilgisayarın birbirini kilitlemesi.
karşılıklılık (Alm. Reziprozität, Fra. reciprocité, İng. reciprocity) Radyo dalgalarının yayılımı bakımından sinyal özelliklerinin alıcı ve göndericilerin karşılıklı yer değiştirmeleri sonucu değişmemesi.
karşıt evreli (Alm. gegenphasig, Fra. en opposition, İng. in opposition) Aynı sıklıkta olup evre farklarının ? radyan olduğu iki sinusoidal bileşene ilişkin.
karşıt yönlü arayüz (Alm. gegengerichtete Schnittstelle, Fra. interface contradirectionelle, İng. contradirectional interface) Her iki yöndeki iletimle ilgili zamanlama işaretlerinin arabağın aynı yanına yöneltildiği arabağ.
karşıtlığı arttırma (Alm. , Fra. rehaussement de contraste, İng. contrast stretching) İmge belirli bölgeleri ile dışında kalan bölgeler arasındaki karşıtlığı arttırma.
karşıtlık (Alm. Kontrast, Fra. contraste, İng. contrast) Bir imgede ışık yeğinliği daha fazla olan nesnelerle daha az olanlar arasındaki yeğinlik (şiddet) farkı ya da oranı.
kartuş (Alm. , Fra. cartouche, İng. cartridge) Bir manyetik bandı barındıran, ve bandı yazıp okumak için kendisinden ayırmak gerekmeyen koruncak.
kaskı devresi (Alm. Klemmschaltung, Fra. circuit à fixation d'amplitude, İng. clamping circuit) Bir dalga biçiminin uç değerlerinin belirli düzeylerde tutulmasını sağlayan devre.
kaskı işlemi (Alm. , Fra. calage, İng. clamping) Belirli bir dayanak işaretinden yararlanılarak bir işaretin ortalama değerinin otomatik ayarı.
kat (Alm. Vielfache, Fra. multiple, İng. multiple) Verilen bir tamsayı için, bununla diğer tam sayının çarpımına eşit olan tamsayı.
katı kırpıcı (Alm. harter Begrenzer, Fra. limiteur dur, İng. hard limiter) Giriş sinyalinin eksi işaretli değerlerini -1, artı işaretli değerlerini +1 değerine eşlemleyen aygıt.
katıhal (Alm. Festkörper, Fra. à corps solide, İng. solid-state; e.g., solid-state circuit, solid-state memory, solid-state display) 1) Katı haldeki maddenin özelliklerine, tepkinliğine, yapısına ilişkin, 2) Elektron tüpleri yerine katı maddelerin elektriksel, manyetik, fotonik özelliklerini kullanan, örn. katıhal devresi, katıhal bellek, katıhal gösterici.
katıhal aygıtı (Alm. , Fra. dispositif à semi-conducteur, İng. solid-state device) Katı gereçlerin elektrik, manyetik ve fotonik özelliklerini kullanan aygıtlar.
katıhal fiziği (Alm. , Fra. physique de semi-conducteurs, İng. solid-state physics) Işıliletkenlik, üstüniletkenlik, metal ve yarıiletken kristallerdeki iletim gibi özellikler dahil katı gereçlerin tüm özelliklerini inceleyen fizik dalı.
katımlı matris (Alm. adjungierte Matrix, Fra. matrice adjointe, İng. adjoint of a matrix) Bir matrisin öğeleri yerine her terimin eşçarpanlarını (cofactor) koyarak elde edilen matrisin devriği, katımlı dizey.
katışık atomlar (Alm. Verunreinigungsatome, Fra. atomes d'impureté, İng. impurity atoms) Tektürel bir atom ortamına katılan başka bir türden çok az sayıdaki atomlar.
katışım (Alm. Kombination, Fra. combinaison, İng. combination) Seçilen öğelerin sırasını gözetmeden bir kümeden seçilen belirli sayıdaki farklı öğeler, kombinezon.
katışımsal devre (Alm. kombinatoriche Schaltung, Fra. circuit combinatoire, İng. combinatorial circuit) Çıkış değerlerinin sadece o andaki giriş değerlerine bağımlı olduğu mantık devresi, kombinezonsal devre.
katışkı (Alm. Verunreinigung, Fra. impureté, İng. impurity) 1) Katılaşma sırasında, metal ya da alaşımlar içinde istenmeden kalan öğe, 2) Belirli kimyasal maddenin arılığını bozan az miktardaki madde.
katkılı yarıiletken (Alm. , Fra. semiconducteur extrinsèque, İng. extrinsic semiconductor)
katkısız yarıiletken (Alm. , Fra. semiconducteur intrinsèque, İng. intrinsic semiconductor)
katlı örnekleme (Alm. Multifrequenzabtastung, Fra. échantillonage à fréquence multiple, İng. multiple rate sampling) İki ya da daha fazla örnekleme aralıklarının tamsayı katlarında yapılan örnekleme.
katlılık (Alm. Multiplizität, Fra. multiplicité, İng. multiplicity) f(x)=0 çokterimli denkleminin n-inci basamaktan bir çokkatlı kökü için n sayısı.
katlıterimli dağılım (Alm. Multinomialverteilung, İng. multinomial distribution) Birbirinden bağımsız denemelerde ikiden fazla seçeneğin olasılıklarının modeli olan dağılım.
katma değerli taşıyıcı (Alm. , Fra. enterprise de télécommunication offrant de services, İng. value-added carrier) Bilgisayara yönelik hizmetler ya da faks iletimi gibi özel hizmetler sunan taşıyıcı.
katman (Alm. Schicht, Fra. couche, İng. layer) Bilgisayar iletişiminde açık dizgeler mimarisinde birbirleriyle ilişkili olup sıradüzende belirl bir düzeye ait işlevlerin topluluğu.
katmanlı mimari (Alm. , Fra. architecture à couches, İng. layered architecture) Veri iletişiminde, uçbirimlerin ağa fiziksel erişimi, verilerin güvenliği, yolatama, oturum açıp kapatma, kod çevrimi, uygulama yazılımlarını kullanım gibi çeşitli işlerin, kendi aralarında tutarlı kümelere ayrılması, bu kümelerin ast-üst ilişkileri içinde olmaları, her katmanda eşdeğer varlıkların doğrudan birbirleriyle iletişim kurmaları şeklinde ortaya çıkan iş ve yazılım düzenlemesi.
katsayı matris (Alm. Koeffizientenmatrix, Fra. matrice de coefficients, İng. coefficient matrix) Bir doğrusal programlama sorununda, i'inci satırın i'inci kısıt denkleminin katsayılarını içerdiği, j'inci dikecin de salt j'inci karar değişkeni ile ilgili olduğu matris, katsayı dizey.
katsıklık bileşeni (Alm. Oberwelle, Fra. harmonique, İng. harmonic) Sıklığı, dönemli bir dalganın temel sıklığının tamsayı katı olan sinüzoidal bileşen.
katsıklık bozunumu (Alm. harmonische Verzerrung, Klirrfaktor, Fra. distorsion harmonique, taux d'harmonique, İng. harmonic distortion) 1) Bir dizge ya da dönüştürücünün giriş sinyali sinüs dalgası olduğunda, çıktıda temel bileşenden farklı katsıklıklarda bileşenlerin oluşmasına yolaçan doğrusal olmayan bozunum. 2) Katsıklık içeriğinin etkin değerinin almaşan temel bileşenin büyüklüğünün etkin değerine oranı.
katsıklık içeriği (Alm. Oberwellenanteil, Fra. contenu en harmoniques, İng. harmonic content) Bir sinyalin sinüs dalgası biçiminden sapması. Bu sapma dalga biçiminin Fourier açınımındaki terimlerin genliği ve sayısı ile ölçülür.
kavramsal aşama (Alm. , Fra. , İng. conceptual phase) Yazılım geliştirme çevriminin kullanıci isteklerinin anlaşılıp değerlendirildiği aşama.
kavuşma noktası (Alm. Einbruchspunkt, Fra. point de jonction, İng. break-in point) Kök yereğrisinin iki dalının katışıp tek bir eğriye dönüştüğü nokta.
kayan noktalı gösterim (Alm. Gleitkommadarstellung, Fra. représentation à virgule flottante, İng. floating point representation) Bir gerçek sayının, bir kayan ayrımlı gösterim dizgesinde gösterimi.
kayan sıfır (Alm. einstellbare Null, Fra. zéro flottant, İng. floating zero) Sayısal denetimli makinalarda sıfır dayanak noktasının yörünge üzerindeki herhangi bir noktada belirlenebilmesi.
kayar kontak (Alm. Gleitkontakt, Fra. contact glissant, İng. sliding contact) Kontak elemanlarının bağıl hareketi, pratik olarak kontak yüzeyine paralel doğrultuda olan kontak.
kayarga (Alm. Schreibwagen, Fra. chariot, İng. carriage) Yazıcılarda kağıt besleme, sürme, aralık bırakma, atlama gibi işlemleri düzenleyen donanım.
kayarga güdüm imi (Alm. Wagenrücklaufsignal, Fra. signal de retour du chariot, İng. carriage return signal) Bir yazıcıda bir sonraki basılacak damganın yerini hazırlayan ve kayargayı ona göre güden im.

Narsinha isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla