Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30.10.2013, 18:24   #1 (permalink)
Jaqen
Root Administrator

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Toplama kamplarını hangi millet keşfetmiştir?

Toplama kamplarını hangi millet keşfetmiştir?

Yaygın cevap Britanya'dır. Çünkü 1899-1902 arasındaki İkinci Boer Savaşı'nda aileler için gözaltı kampları kullanmışlardır. Aslında bu kavram İspanya kökenlidir.

İspanyollar Küba'da hâkimiyetlerini koruma mücadelesi sırasında, daha kolay kontrol akında tutabilmek için sivilleri bir yerde "toplama" fikrini ilk akıl edenlerdi. Bu mücadele İspanyolların yenilgisiyle sonuçlandı ve İspanyol askerler 1898'de adayı terk etmeye başladı. Boşluğu adada askeri bir nüfuz kuran ABD doldurdu, ta ki Castro'nun 1959'daki devrimine kadar.

İngilizler, İspanyolcadaki reconcentration kelimesini Güney Afrika'da benzer bir durumla karşılaşınca kendi dillerine çevirdi. Kamplar, İngilizlerin Boer çiftliklerini yakma politikası nedeniyle zorunlu hale geldi. Bu da çok sayıda mültecinin ortaya çıkmasına yol açtı. İngilizler, Boer askerlerinin geride bıraktığı kadın ve çocukları, düşmana yeniden yardım etmelerini engellemek için biraraya toplama kararı aldı.

28.000 Boer ve 20.000 Afrikalı İngilizlerin kurduğu kamplarda hayatını kaybetmişti

Boer kadın ve çocukları için 45 ve siyah Afrikalı tarla işçileri ve aileleri için altmış dört çadır kampı vardı.

İnsani niyetlere rağmen kamplardaki şartlar hemen bozuldu. Bu kamplarda çok az yiyecek vardı ve çok geçmeden salgın hastalıklar baş gösterdi. 1902'ye gelindiğinde (22.000'i çocuk) 28.000 Boer ve 20.000 Afrikalı bu kamplarda hayatını kaybetmişti. Bu rakam savaşta ölen askerlerin iki katı kadardır.

Almanların ilk toplama kampları Namibya

Bundan hemen sonra, Almanlar da ilk toplama kamplarını Güneybatı Afrika'yı (şimdiki Namibya) kolonileştirme çabaları sırasında kurdu.

Hererolu ve Namaqualı erkek, kadın ve çocuklar tutuklanıp bu kamplara hapsedildi ve zorla çalıştırıldılar. 1904-1907 arasında 100.000 Afrikalı (Hereroluların yüzde 80'i, Namaqualıların yüzde 50'si) şiddet ve açlıktan öldü. BM şu anda bu olayı 20. yüzyılın ilk soykırımı sayıyor.

alıntı

Jaqen isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla