Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03.11.2013, 16:27   #1 (permalink)
Jaqen
Root Administrator

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Siyah Pirincin Faydaları Nelerdir?

Siyah Pirincin Faydaları Nelerdir?

Uzakdoğu'da sıklıkla tüketilen siyah pirinç, ihtiva ettiği maddeler ile insan sağlığını olumlu yönde etkileyebilecek pek çok sağlık sorunu üzerinde yarar sağlayan gıdalardan bir tanesidir. Günümüzde siyah pirinç tüketimi çok az, ancak beyaz pirince nazaran siyah pirincin daha sağlıklı olması aslında siyah pirincin daha çok tüketilmesi gerektiğinin bir göstergesidir. Fakat nedense beyazlar vazgeçilmezimiz oluyor. Gelin hep birlikte siyah pirincin faydalarına bir göz atalım ve sağlığa etkileri nelermiş, siyah pirincin yararları nelermiş öğrenelim.



Antik çağlardan bu yana Uzakdoğu'da tüketilen siyah pirinç, mor ya da yasak pirinç olarak ta adlandırılmaktadır. Pişmeden önceki siyah olan rengi piştikten sonra morlaşıyor. Yasak pirinç adı ise çok ilginç bir tarihsel gerçekten geliyor. Siyah pirinç çok kıymetli olduğu için halk sadece beyaz pirinç tüketirken Çin Hükümdarlarının sofralarında yer alıyormuş siyah pirinç.

Siyah ya da mor pirince rengini veren antokyanin adlı madde bir antioksidan fitokimyasaldır. Bu özelliği sebebiyle bütün diğer pirinç türlerinden ayrılır. Siyah pirinç, antioksidan özelliği ile ön planda tutulan böğürtlengillerden bile daha fazla antioksidan etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Antioksidanlar bildiğiniz üzere kalp sağlığını korumada, Alzeimer ve kanser türlerinin önlenmesi ve tedavisinde ve yaşlanmaya karşı etkililer. Antioksidanlar doku, organ ve hücrelerinizin serbest radikaller tarafından hasara uğratılmasına engel olurlar.

Yüksek lifli ve düşük kalorili olan siyah pirinç, E vitamini, demir ve magnezyum yönünden oldukça zengin. Özellikle vejetaryen ve veganlar arasında popüler bir besin. Az üretildiği ve beyAz pirince göre pahalı olduğu için sadece belli başlı marketlerde bulmak mümkün. Pilavsız yapamam diyenler daha az prosiyonlarda ama siyah olan pirinci tüketmelerinde fayda var.

Beyaz pirince göre daha çok suda ve daha uzun süre haşlanarak hazırlanan siyah pirinç pilavını farklı bir lezzet olarak yaşamınıza sokabilirsiniz.

alıntı

Jaqen isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla