Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17.11.2013, 12:15   #1 (permalink)
Cookie
Bağımlı Üye
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Kadın Olmak Bazı Ülkelerde Daha Zor

Kadın Olmak Bazı Ülkelerde Daha Zor


Bazı ülkeler vardır ki; o ülkelerde kadın olmak çok zordur. O ülkelerde kadın olarak doğmak istemezsiniz. Alttaki ülkelerde ise kadınların yaşamlarının ne kadar zor olduğunun ve toplumsal hayattan ne kadar soyutlandıklarının kanıtı niteliğinde 22 ülkeden oluşmaktadır.

Mısır
Mısır'daki kadınların %99.3'ü, cinsel tacize maruz kalıyor. Ve %91'i de kadın sünnetine maruz kalmaktadır. Politikada da kendilerine neredeyse hiç yer bulamamaktadırlar.

Irak
Irak parlementosunda hiç kadın milletvekili yer almamaktadır. Ayrıca Iraklı bir kadın, pasaport almak isterse erkek bir yakınının izin verdiğine dair belge götürmesi gerekmektedir.

Suudi Arabistan
Suudi Arabistan'da kadınların araba kullanması yasalar ile yasaklanmıştır. Bu ülkede tecavüz ve cinsel saldırı 'zina' sayılabilir.

Suriye
Suriye'de kadınlar için yasal evlenme yaşı 17 fakat ülkemizde bulunan Suriyeli mülteci kampında 12 yaşında bir kızın evlendirilmeye çalışıldığı rapor edildi.

Yemen
Yemen'de kızların sadece %53'ü ilkokula gönderilmektedir. Kadınların binde 2'si, doğum sırasında hayatını kaybetmektedir.

Sudan
Sudan'da kızlar için yasal evlenme yaşı 10'dur. Ortalama olarak her 30 kadından 1'i hamilelik sırasında hayatını kaybetmektedir. Sudan'da ise kadınların binde 7.3'ü doğum sırasında hayatını kaybetmektedir.

Lübnan
Lübnan yasalarına göre tecavüz eden kişi, tecavüze uğrayan kadınla evlenme hakkına sahip olmaktadır. Yasa dışı kürtaj yapan kadın 7 yıl hapse mahkum olmaktadır.

Filistin
Filistin'de kadınların okuma yazma oranı %92.6'yken, sadece %17'si istihadam edilmektedir. Kadınlar için evlenme yaşı, Batı Şeria'da 15, Gazze Şeridi'nde de 17'dir.

Somali
İç savaştan aşırı zarar gören Somali'de, 2012 yılında dünyanın doğum sırasında en yüksek kadın ölüm oranı yaşanmıştır. Bu oran %1.2'dir. Ayrıca hazırlanan bir rapora göre, Somali'deki kamplarda 1200 kadın tecavüze uğramıştır.

Cibuti
Bu ülkede cinsel tacizle alakalı bir yasa yoktur. Kadınların %93'ü kadın sünnetine maruz kalmaktadır.

Bahreyn
Bahreyn'de kadınların %33'ü aile içi şiddete maruz kalmaktadır. Bir kadının tanıklığı, yarım adamın tanıklığına eşittir. Bu da demek oluyor ki, 2 kadın, 1 erkeğin tanıklığına eşittir.

Mauritius
Mauritius'da kadınların sadece %9'u doğum kontrolünden haberdardır. 1 aylık bebekken %69'u kadın sünnetine maruz kalmaktadır.

Birleşik Arap Emirlikleri
Birleşik Arap Emirliklerinde evlilik dışı çocuk yapmak tutuklanma sebebidir. Ve müslüman olmayan bir erkekle evlenmeleri de yasalara göre yasaklanmıştır.

Libya
Nisan ayında Libya'daki sosyal işler bakanlığı, Libyalı kadınların yabancı erkeklerle evlenme taleplerini askıya almıştır. Kadınların %99'undan fazlası aile içi şiddete maruz kalmaktadır.

Fas
Fas ceza kanunu kadınların kocalarını terk etmelerini yasaklamıştır. 15-49 yaş arası kadınların %44'ü okuma yazma bilmemektedir. Ülkedeki evliliklerin %10'unda 18 yaşından küçük kızlar evlenmiştir.

Cezayir
Cezayir hukukunda eşe tecavüzün cezası yoktur. 14 Ekim 2012'de, Cezayir'de cinsel saldırıdan birisi ceza almıştır. Bu tarihe kadar cinsel saldırıdan dolayı ceza alan yoktur.

Tunus
12 Aralık 2012 tarihinde Tunus devletinin ilk aile içi şiddet barınağı ve acil yardım hattı hizmete açılmıştır. Tunus'da kadınlar aynı işte çalıştığı erkeğe göre, %33 daha az maaş almaktadır. Ve doğum izni sadece 30 gündür.

Katar
Katar'da kadınların ehliyet alabilmesi için kocalarının izin verdiğine dair belge getirmek zorundalardır. Her yıl yaklaşık 100.000 göçmen kadın evlilik dışı doğum yaptığı için hapse girmektedir.

Ürdün
Ürdünlü bir kadın yabancı bir erkekle evlendiği zaman, hem kocası ve hem de doğacak çocukları Ürdün vatandaşı olamamaktadır. Ülkedeki gayrimenkullerin sadece %17'si kadınlara aittir.

Kuveyt
Kuveyt'te cinsel şiddeti yasaklayan bir yasa bulunmamaktadır. Ve evlilik içi tecavüz suç sayılmamaktadır. Kadınlar için evlenme yaşı 15'ken, erkekler için bu yaş 17'dir.

Umman
Umman parlementosunun sadece %1.2'si kadınlardan oluşmaktadır. Umman yasalarına göre mirastan erkeklerin aldığının yarısı kadar alabilmektedirler. Bu ülkede erkek herhangi bir sebepten dolayı karısını boşayabilmektedir. Ancak bir kadının boşanma hakkını elde edebilmesi için 8 sebep içerisinden birini sağlaması halinde boşayabilmektedir.

Komorlar
Komorlar'da parlementonun %3'ü kadınlardan oluşmaktadır. En düşük evlenme yaşı 18'dir. Kadınların ekonomideki rolü %35'tir. Doğum sırasındaki ölüm oranı ise %0.28'dir. Kadına karşı şiddet oranı ise %50 seviyesindedir.

Cookie isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla