Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01.12.2013, 03:36   #29 (permalink)
Pain
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Şizofreni - Delüzyonlar ve Şizofreni Hakkında Bilinmesi gerekenler

Şizofreni ve Şiddet


Toplumda, şizofreni hastalarının her an suç işleme potansiyeline sahip oldukları gibi yanlış bir inanç vardır. Bu inancın oluşmasında, şizofreni hastaları hakkında basında çıkan haberlerin payı büyüktür. Şizofreni tanısı konmuş bazı hastalar zaman zaman şiddet eğilimi gösterebilirler. Ancak şiddet, şizofreni hastalığının temel belirtilerinden biri değildir.
Yayınlanmış çalışmalar, bu konuda birbirinden farklı bulgular ortaya koymuştur. Svalson adlı bir araştırmacı, 385 şizofreni hastası ve 365 hastalık tanısı konmamış kişi arasında bir araştırma yapmış ve kavgaya karışmak, silah kullanmak, birine vurmak gibi şiddet davranışlarının hasta olanlarda olmayanlara oranla 2.4 kat daha fazla olduğunu tespit etmiştir. Bu araştırmaya göre, şizofreni hastası olan bireylerde şiddet eğilimi sağlıklı bireylere göre daha fazla görülmektedir. Psikiyatrik rahatsızlıklarda şiddet eğiliminin normal kişilerle kıyaslamasının yapıldığı bir başka çalışmada ise, depresyonda şiddete eğilim oranının dört kat arttığı, kaygı bozukluklarında hiç hastalığı bulunmayanlarla aşağı yukarı aynı düzeyde seyrettiği, şizofrenide ise altı yedi katlık bir artışın söz konusu olduğu tespit edilmiştir.
Kendine ve çevreye yönelik saldırgan davranışlar, hastalığın ilk yılında çok sık görülmekte ve tekrar eden hastane yatışlarına sebep olmaktadır.
Şizofrenide Şiddetin Sebepleri
Araştırmacılara göre şizofreni hastalarında şiddeti ortaya çıkaran sebepler şunlardır:
1. Şizofreni hastalığı ile birlikte madde kötüye kullanımı
2. Alevlenme dönemlerinde görülen halüsinasyon ve hezeyanlar
3. Nöropsikolojik anormallikler ve beyin hastalıkları
4. Antisosyal kişilik gibi şiddete yönelik bir kişilik bozukluğunun olması
5. Hastanede yatarken ortaya çıkan kargaşalar
6. Kültürel faktörler ve gelişmişlik düzeyi
7. Cinsiyet, hormonal ve metabolik değişiklikler

__________________
Pain isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla