Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01.12.2013, 19:09   #1 (permalink)
Perii
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Bebekler Neden Kilo Kaybeder

Bebekler Neden Kilo Kaybeder

Bütün bebekler doğumdan sonraki ilk günlerde yüzde 5-10 oranında kilo kaybeder. Doğum kilolarına ise yaklaşık 10 gün içinde ulaşır.

Doğumdan sonra bebeğimize hemen kız mı erkek mi diye bakarız. Ardından eline ayağına döner tek tek parmaklarını sayarız. Kız ya da erkek sağlıklı ve eli ayağı da düzgünse sıra tartısı ve kilosuna gelir.

Tıpkı yetişkinler gibi yenidoğanların da tartı ve boyları farklıdır. Ortalama 2500-4000 gram arasında doğan yenidoğanların boyları 47-52 cm arasında değişir.

Bebeği merak eden herkesin en çok merak ettiği kaç kilo doğduğu boyunun ne kadar olduğudur. Ortalama değerler arasında doğan bebek her aileye rahat bir nefes aldırsa da hemen ardından alacağı kilolara ve ne kadar uzadığına odaklanılır. Ve sorun burada başlar!

Yaklaşık bir hafta sonra doktor kontrolüne giden aile bebeğinin tartı kaybettiğini görerek telaşlanır. Oysa bu son derece normal bir durumdur. Bütün bebekler doğumdan birkaç gün sonra doğum kilolarının yaklaşık 5-10’unu kaybeder. Bebeğin doğum kilosuna ulaşması için yaklaşık 10 gün geçmesi gerekir.

Herkes bebeğin aldığı tartı ve boyunu neden bu kadar merak eder? Durumu sadece merakla açıklamak yeterli değil. Çünkü gerçekten de tartı ve boy doğumdan itibaren bebek gelişiminin en somut ifadesidir.

Bebekler neden farklı ölçülerde doğar?

Bu sorunun tek bir yanıtı yoktur. Fakat bebeğin tartı ve boyunu bazı faktörler belirler.

Anne babanın boyu ve kilosu: Genellikle iri anne-babanın bebeği ufak tefek anne-babanın bebeğine göre daha büyüktür.
Bebeğin cinsiyeti: Kızlar erkeklere oranla biraz daha küçüktür.
Gebelik süresi: Gününde doğan bebek erken doğana oranla daha ağır olur.
Annenin gebelik süresinde sağlık durumu: Annenin bazı hastalıkları bebeğin doğum tartısını etkiler. Örneğin yüksek tansiyonlu bir hamile düşük doğum tartılı bebeğe şeker hastalığı ise bebeğin iri doğmasına yol açar. Gebelik boyunca bebeğin tartısına ve sağlığına etki edecek her durum kadın doğum uzmanının yakın takibi altında olmalıdır.
Annenin gebelik boyunca beslenmesi: Bebeğin sağlıklı gelişimi için annenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi gereklidir. Yetersiz beslenme bebeğin büyümesini ve sağlığını olumsuz etkiler.
Annenin gebelikte sigara içki ve ilaç kullanması: Sigara içki ve bazı ilaçlar bebeğin düşük tartıyla ve erken doğmasına yol açar.
Kaçıncı bebek olduğu: İlk bebekler genelde sonrakilerden düşük tartılı olur.
Çoğul gebelik: İkiz üçüz gibi çoğul bebekler aynı boşluğu paylaştığı için doğum tartıları daha düşük olur.


Bebeğiniz yeterince büyüyor mu?


Sağlıklı doğan her bebek doğumdan ilk 10 gün sonra kaybettiği kiloları almaya başlar. İlk ay boyunca bebekler günde ortalama 30-40 gram tartı alırken boyları ortalama 3 cm uzar. Bazı bebekler 10-15 günlük veya 3-6 haftalıkken hızlı büyüme dönemi yaşar.

Bebeğin tartısı ortalamaya göre düşük ya da fazlaysa doğumdan sonra bir süre daha yakın takip altında tutulur. Bu takip olası sorunların kısa sürede çözülmesi ve bebekte ileriye dönük bir zarar oluşmaması için mutlaka gereklidir.

Düşük tartılı ise;
Düşük tartılı bebeklerin en önemli sorunları beslenme ve vücut ısılarını düzenlemedir. Bu bebeklerin anneleri bebeklerini sık sık emzirmeli çocuk hekiminin gerekli görmesi durumunda düzenli aralıklarla biberon vermeli ve vücut ısıları daha sık ölçülmelidir.

Fazla kilolu ise;
Toplumumuzda sağlıklı bebek tombul bebektir! Ancak tombul bebek de en az düşük tartılı bebek gibi riskler içerir. Bunların en sık rastlananı kan şekeri düşüklüğüdür. İri bebeklerin kan şekerinin düşmesini önlemek için sık aralıklarla beslenmeleri ve belirli aralıklarla kan şekerlerinin ölçülmesi gerekir.

Prematüre bebekse;
Prematüre yani erken doğan bebekler genellikle gününde doğanlardan daha düşük tartılı olurlar. Ağırlıkları zamanından ne kadar önce doğduklarına göre değişiklik gösterir. Vücut yağları azdırkendilerini ısıtamazlar. Erken doğanlar dış ortama uyum sağlaması için ısı ve nemi ayarlı kuvözler içerisinde tutulur.

Anne sütü katkı mamaları ya da formül mamalarla erken doğanların yeterli tartıyı almaları sağlanır. Prematüre bebeklerin bu tartıya ulaşana kadar her hafta tartılması gerekir. Prematüre bebeklerin ‘yakalama büyümesi’ adı verilen hızlı bir büyüme dönemleri vardır. Bu dönemde aldıkları kiloylagününde doğanları yakalarlar.
1-3 Aylar Arası Türk Erkek Çocukları Tartı –Boy Çizelgesi
En Az En Fazla
3000 g/ 51 cm 1 Aylık Bebek 5750 g/ 59.5 cm
3600 g/ 53 cm 2 Aylık Bebek 6600 g/ 62.5 cm
4150 g/ 55 cm 3 Aylık Bebek 7500 g/ 65 cm


1-3 Aylar Arası Türk Kız Çocukları Tartı –Boy Çizelgesi
En Az En Fazla
2950 g/ 50 cm 1 Aylık Bebek 5400 g/ 59 cm
3500 g/ 52.5 cm 2 Aylık Bebek 6400 g/ 62 cm
4000 g/ 54 cm 3 Aylık Bebek 7200 g/ 64.5 cm

Perii isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla