Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02.12.2013, 12:05   #1 (permalink)
YeşiL6

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Bar Oyunu Nedir?

Bar Oyunu Nedir?

Bar Oyunu; Doğu ve Kuzeydoğu Anadolu’ da, daha çok Erzurum yöresinde, el ele tutularak oynanan Türk halk oyunudur.

Genellikle açık havada, davul zurna eşliğinde oynanır. Bazı yörelerde davul zurna yerine dümbelek, ney (mey), kaval, tulum; Kars ve Artvin dolaylarında akordiyon ya da armonika da oyuna eşlik eder.

Günümüze kadar yüze yakın türü saptanmıştır; çoğunun türküsü de vardır. Bazı yerel değişiklikleri olmakla birlikte üç ana bölümden oluşur: Yiğitçe, taklitçi ve şen. Oyuncular ya ellerinin parmaklarını birbirine geçirip ya da birbirlerinin omuz başlarından tutarak dizilirler. Oyunu, dizinin başındaki oyuncu düzenleyip yönetir. Bu oyuncuya barçeken ya da barbaşı, ondan sonrakine koltuk ya da koltukaltı, sonuncuya poççük, ötekilerine sıra oyuncu adı verilir. Erzurum ve yöresinde yalnız erkekler, düğün ve benzeri eğlencelerde yalnız kadınlar oynar. Artvin ve Kars’ta kadın-erkek birlikte de oynanır (alaca bar).

En ünlü barlar şunlardır: Deloy, atabarı, hoşbilezik, tamzara, başbar; kavak, köççeri, hançer barı, çift bar, temurağa, aşağıdan gelirem, çift beyaz güvercin, köroğlu barı, turna barı, veysel barı. Bunlardan köroğlu ve turna, sıraya dizilmeden birkaç kişice oynanır. Her türlü bar oynanırken yerel giysilerin giyilmesi gelenektir.

__________________
all the best.



YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla