Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03.12.2013, 20:25   #34 (permalink)
YeşiL6

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart

Akrabanın Akrabaya Ettiğini Akrep Etmez Atasözünün Anlamı

İnsana akrabası öyle kötülük eder ki bunu düşman bile yapmaz. Çünkü akraba kişinin içini dışını ve nereden vurabileceğini daha iyi bilir.


Akşam Gelen Misafirin Yiyeceği Bulgur Sıkısı Yatacağı Ahır Sekisi Atasözünün Anlamı

Misafir eğer zamansız geliyorsa umduğunu değil bulduğuyla idare etmek zorundadır. Eğer burda kast edilen zamansız gelmeyse bulduğuyla yetinmek zorunda anlamı taşır.


Akşamın Hayırından Sabahın Şeri İyidir Atasözünün Anlamı

Elden geldiğince işler akşam ya da gece yapılmamalıdır. Sabah görülmesi daha uygundur. Çünkü gece iş yapmak tehlikelidir. İnsanların en yoğun, yorgun ve dalgın oldukları zaman bu zamandır. Çalışanların hata yapmaları, işi eksik görmeleri, verimsiz olmaları gündüze oranla daha fazla olur. Ayrıca gündüz elde edilebilen imkânlar gece elde edilemez. Bu bakımdan sabahleyin yapılacak iş kusurlu da olsa, akşam yapılacak işten daha iyidir.


Al Kaşağıyı Gir Ahıra Yarası (yağırı) Olan Gocunsun (gocunur) Atasözünün Anlamı

Bir meseleyi halletmek, bir yolsuzluğu soruşturmak, bir haksızlığın önüne geçmek için ne gerekirse yapılıp söylenmelidir. Bu sırada kabahati olan varsın tedirgin olsun, alınıp telâşa kapılsın.


Al Yakışırken El Bakışırken Atasözünün Anlamı

Her şey zamanında yapılmalıdır. Kırmızı vaktinde dikkat çeker ve herkes bakar zamanı geçince kimse dönüpte bakmaz.


Alacağın Bir İğne Çeliğin Okkasını Orantıya Vurursun Atasözünün Anlamı

Alacağını elde etmek için binbir türlü eziyete katlanırsın.


Alacağın Olsunda Alakargada Olsun Atasözünün Anlamı

İnsanlar kolay kolay borçlu olmak istemezler. Çünkü borç ödemek, özellikle sıkıntıda olanlar için hayli zordur. Bu bakımdan borçlu olmaktansa alacaklı olmak daima iyi görülür. Alınması zor da olsa, borçlu olan ödememek için karşı da koysa, insanın alacaklıolması yine de iyi bir şeydir.


Alacakla Borç Ödenmez Atasözünün Anlamı

Kimilerine borçlu, kimilerinden de alacaklı olabiliriz. Ne var ki, borcumuza karşılık, alacağımıza güvenip onunla borcumuzu ödeyebileceğimizi düşünmemeliyiz. Böyle yaparsak tedbirsiz hareket etmiş oluruz. Borcumuzun ödenme günü geldiğinde, eğer alacağımız bize ödenmemişse zor durumda kalabiliriz. Bu yüzden borcumuzu, alacağımızla öderiz hesabına gitmek doğru değildir; bu bir tedbirsizliktir.


Alçak Uçan Yüce Konar Yüce Uçan Alçak Konar Atasözünün Anlamı

İnsanların toplum içindeki yerlerini tutum ve davranışları belli eder. Kimi insan vardır ki alçak gönüllüdür, büyüklük taslamaz, insanların mevkilerine göre tavır takınmaz; işte bu kimseler saygı ve sevgi görür, toplum içinde yükselir. Kimi insan da vardır ki kibirlidir, herkesi küçük görür, üstünlük taslar; bu insan da hiç sevilip sayılmaz, toplum içinde de iyi bir yer edinemez.


Alçak Yer Yiğidi Hor Gösterir Atasözünün Anlamı

Elindeki imkânları sınırlı olan, basit bir görevde bulunan kimse ne kadar değerli olursa olsun kendini gösteremez; kişiliğini, yeteneğini kanıtlayıp lâyık olduğu yere gelemez. Bu durumda onun önemsiz görülmesine, etkisiz kalmasına, yitip gitmesine sebep olur.


Alçak Yerde Yatma Sel Alır Yüksek Yerde Yatma Yel Alır Atasözünün Anlamı

İnsan hiçbir işinde aşırılığa kaçmamalı, orta bir yol izlemelidir. Gerek maddî, gerekse manevî yönden kendisine en uygun olanı seçmelidir. Orta bir yol izlemeye yanaşmayan insana hem çok düşük, hem de çok yüksek hayat biçimi zarar verir.


Alet İşler El Övünür Atasözünün Anlamı

İnsan ne iş yaparsa yapsın, ne kadar usta olursa olsun, o iş için gerekli araç gereç olmadan başarı elde edemez. Durum bu kadar açık olduğu hâlde, araç gereci bir tarafa atıp kendi ustalığı ile övünmekten geri durmaz insanoğlu.


Alim Unutmuş Kalem Unutmamış Atasözünün Anlamı

Hitabeler gibi yazılı anıtları günümüze taşıyan tek belirti ve önem kazanmasını sağlayan tek kavram üzerlerindeki yazılardır. Alimde olsak, bilim adamıda olsak, beyin tekrar edilmeyen herşeyi bir zaman sonra unutur, unutmasa bile hatırlatılması için bir ibare arar. Ancak yazılı hiçbir şey unutulmaz, her görüldüğünde hatırlanır, hatırlanmasa bile bilmeyen bir insana ne anlatılmak istediğini anlatmaya yeterlidir. Herkes yazılı olanı bilir, kuşaktan kuşağa bu hep bu şekilde olmuştur.


Allah Aptala Eşeğini Kaybettirir Sonra Buldurup Sevindirir Atasözünün Anlamı

Dar bir geçim içinde olan kişi, sevincin ne olduğunu bilmez. Ama bir süre bu dar geçimdende yoksun kalıp sonra yeniden eski geçime kavuşsa o zaman sevincin nasıl şey olduğunu anlar.


Allah Bir Kapıyı Kapatırsa Başka Bir Kapıyı Açar Atasözünün Anlamı


İşi büsbütün bozulan, bir çıkmaza düşen insan karamsarlığa kapılıp Yüce Allah'tan umut kesmemelidir. Çünkü Allah rahmetini esirgemez, O'nun rahmeti boldur. Allah hiç umulmadık bir anda bir sebep yaratır ve çare gösterir, bize iyi imkânlar sunar. Yeter ki O'na inanıp güvenelim, O'ndanumut kesmeyelim.


Allah Doğrunun Yardımcısıdır Atasözünün Anlamı

Yüce Allah, insanlara neyin eğri, neyin doğru olduğunu kitapları ve peygamberleri vasıtasıyla göstermiştir. Onun yap dediğini yapan, yapma dediğini yapmayan doğru yoldadır. Onun istediklerini yerine getiren, haram kıldığı şeylerden kaçınan, onu bunu aldatmayan, yalan söylemeyen, doğruluktan sapmayan kişiye Allah yardım eder; o kişi her işte başarı sağlar, kötülük görmez, zarara da uğramaz. O hâlde doğruluktan şaşmamalıdır.


Allah Kulunu Kısmeti ile Yaratır Atasözünün Anlamı

Her insan dünyaya rızkı ile gelir. Allah, onu mutlaka bir geçim yoluna ulaştırır; bu yol zor ya da kolay olabilir. Yeter ki insanlar birbirinin rızkına el uzatmasınlar.


Allah Sabırlı Kulunu Sever Atasözünün Anlamı

Acı, yoksulluk, haksızlık ve hastalık gibi üzücü durumlar karşısında ses çıkarmadan, olacak veya gelecek bir şeyi telâşa kapılmadan bekleme erdemidir sabır. Bu, insanın sahip olabileceği en değerli huylardandır. Böyle kimseler dayanıklı olur, güçlüklere göğüs gerer, kötülükleri kolay savar, sıkıntıları çabuk atlatır. Cenab-ı Hak da böyle kullarını sever. Öyleyse bu sevgiye lâyık olmak için sabırlı olmaya gayret etmeli insan.


Allah Sağ Eli Sol Ele Muhtaç Etmesin Atasözünün Anlamı

Birine muhtaç olup ondan bir şey istemek, istediğinin yerine gelmediğini görmek insana çok ağır gelir. Bu yüzden bir de hakarete uğramak, hele en yakınından böyle bir tavır görmek insanı kahreder. Bu sebeple “Allah`a, bizi en yakınımıza dahi muhtaç etmesin” diye dua etmeyi bir görev bilir insan.


Allah Şaşırttı mı Dayıya Hala Dedirtirmiş Atasözünün Anlamı

Allah şans ve talih verdiği kullarının başarılı olmasını sağlar, bu gibi kişiler neye ellerini atsalar becerirler, en zorları bile kolaylıkla yaparlar. Talihsiz ve şansız insan ise en basit işleri bile yapamaz, her işten zarar veziyanla ayrılır.

__________________
all the best.



YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla