Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03.12.2013, 22:46   #38 (permalink)
YeşiL6

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart

Acıklı Başta Akıl Olmaz Atasözünün Anlamı

Bir kimse derin acılar içinde kıvranıyorsa onun yaptıklarını çok görmemeli, söylediği her şeyi ciddi kabul etmemeliyiz. Çünkü, bulunduğu durumda mantıklı düşünmesi, davranması, konuşması olanaksızdır.


Ayağını Sıcak Tut, Başını Serin; Gönlünü Ferah Tut, Düşünme Derin Derin Atasözü

Bu atasözü sağlığınıza dikkat etmenizi ve olur olmadık şeyleri kendinize dert etmemenizi bizlere öğütlemektedir. Nasıl olsa her şey olacağına varır. Bir de örnek vereyim size Bir futbol maçı 90 dakikadır. Maçta 3-0 yeniliyor bile olsanız bunu dert etmemelisiniz. Maç sonunda kazandığınızı düşünelim. O kadar kendinize dert ettiniz yeniliyoruz diye, ne oldu! Boşu boşuna sıkıntı yapmış oldunuz. Hayatta aslında o 90 dakikadan ibaret. Mutlaka türlü türlü sorunlarla karşılaşacak, ümitsizliğe düşecek ve üzüleceğiz. Ancak önemli olan nihai sonuçtur.


Allah Dağına Göre Kar Verir Atasözünün Anlamı

Allah'ın herkese durumu ve özellikleri doğrultusunda yaklaştığı kabul edilir. Allah adildir de diyebiliriz. Mesala başka bir söz vardır, "Allah kimseye kaldıramayacağı yük vermez". Yani Allah herkesin durumunu göz önüne alarak bize yaklaşır denilmektedir.


Aç Kurt Yavrusunu Yer Atasözünün Anlamı

Aç olan bir kimse her türlü kötülüğü yapabilir. Kendisinden en umulmayacak davranışları bile sergileyebilir. Aç kurt aslana sarılır atasözü de aynı anlamı taşımaktadır. Aç olan kişi en yakınlarına bile açlık yüzünden zarar verebilir.


Adam Olana Bir Söz Yeter Atasözünün Anlamı

Birinden herhangi bir istekte bulunabiliriz. Bu istek bir iş, nesne ya da bir öğüt olabilir. İstenilen yapılabilir, karşılanabilir, yerine getirilebilir nitelikte ise tekrarlatılmaz. Anlayışlı ve onurlu olan insanlar, bir şeyin ikinci defa söylenmesine meydan bırakmazlar. Tekrarlatan insanlar kişilik olarak zayıf ya da anlayışı zayıf insanlardır.


Bir Fincan Kahvenin Kırk Yıl Hatırı Vardır Atasözünün Anlamı

Bu atasözüyle anlatılmak istenen, yapacağınız bir iyiliğin kolay kolay unutulmayacağıdır. Bazı insanlar bu tür davranışlara çok değer verirler. Kendilerine bir kişi iyilik yaptığında bunu unutmazlar. En kısa zamanda gördükleri iyilik karşısında, iyilik yapana yardım etmek için fırsat kollarlar. İyilik yapan kişi belkide yaptığı iyiliği hiç önemsemez, basit bir şey gibi görür. Ancak karşısında ki buna çok değer verir.

Bu atasözüyle ilgili bir çok hikaye anlatılmaktadır. Bunlardan birini az çok hatırlıyorum. Küçük bir çocuk bir kapı çalar ve o evdeki hanımda kendisine bir bardak süt ikram etmişti. Çocuk bunu hiç unutmamıştı. Büyüdüğünde doktor olan çocuğa, bir bardak süt veren hanım hasta olarak gitmişti. Ameliyat olması gerekiyordu. Doktor ameliyatını yapıp, hastalığı önlemeyi başarmış yapılan bu ameliyatın ücreti olarakta küçük bir not düşmüştü "ücreti bir bardak süt karşılığında ödenmiştir."

İşte hayat böyledir. Kimine bin kez iyilik yaparsınız ama size zarar verir, kimine de önemsenmeyecek kadar küçük bir iyilik yaparsınız ama kişi bu iyiliği asla unutmaz ve ilk fırsatta o da size iyilik yapmak için çaba harcar.


Akıl Akıldan Üstündür Atasözünün Anlamı

Bin bilsende bir bilene danış demişler. Gerçeğe ulaşmak, doğru kararlar almak için güvendiğiniz insanlara danışmanız ve onlarında fikirlerini almanız her zaman için yararınıza olacaktır. Çünkü her insanın aklı, bilgisi ve deneyimi farklıdır. İnsanlar renkler gibidir ve her insan farklı bir renktir. Bu nedenle bir kişinin göremediği, akledemediği bir şeyi, başka biri rahatlıkla görebilir. Herkes her konuda bilgi sahibi olacak değil. Başbakanın neden danışmanları var sanki. Bilmemek değil öğrenmemek ayıp. Başkalarının fikirlerine değer vermemek, her şeyi ben bilirim düşüncesinde olmak ayıp. İnsanlığın başlangıcından beri her zaman için fikirlerini başkalarına danışarak alanlar en doğru kararları almışlardır. Bu nedenle kmseyi küçük görmemeli ve her konuda çevremizdekilerin fikrini almaya özen göstermeliyiz.


Bugünün İşini Yarına Bırakma Atasözünün Anlamı

Kişi her işi zamanında yapmalıdır. Bir işin zamanını geçirdiğimizde o işi yapmamız zorlaşır. Bugünün işini yarına bırakmanız iki yönden sakıncalıdır: Hem çalışmalarınızda verim sağlayamazsınız, hem de yarının ne getireceğini bilemezsiniz. Bugün imkanınız varken yapmadınız işinizi ve ertelediniz diyelim. Yarın hastalanırsanız ya da daha önemli bir işiniz çıkarsa ne yapacaksınız! Tabiki işinizi yetiştiremeyecek, zarar göreceksiniz. Bu nedenle her işi zamanında yapmalı, gereksiz ertelemelere gitmemeliyiz. Bu durum bize zarar verir. Bunu unutmamalı, işi zamanında yapmayı iş ahlakı haline getirmeliyiz.


Pisboğaz İle Boş Boğaz, Beladan Kurtulmaz Atasözünün Anlamı

Her ikisi de istenmeyen durumu anlatmaktadır Pis boğaz kişi ne bulursa midesine doldurur Dengeli ve ölçülü beslenmedigi için sağlığı bozulur. Boş boğaz kişi de nerede nasıl konuşulacağını bilmediği için boş boş sonunu düşünmeden sözler sarf ettiği için çevresi tarafından sevilmeyecek belki de söyledikleri yüzünden şiddete bile maruz kalabilecektir Boş boğaz insanlardan, sırdaş olmaz. Boş boğaz oldukları için sırlarınızı gelene gidene anlatırlar


Bir Koltuğa İki Karpuz Sığmaz Atasözünün Anlamı

Bazı insanlar aynı zamanda birden çok işi yapmaya çalışırlar. Birden çok işi aynı zamanda yapmaya çalışmak mutlaka konsantrasyonu ve başarıyı etkiler. Bir işle meşgul olmak başka, iki işi bir arada yürütmek başka. İki işi aynı anda yapmaya çalışanlar ya zamanında bu işleri bitiremez, ya beklenildiği gibi yerine getiremez ya da tamamen başarısız olurlar. Yapacağınız işte başarılı olmanın temel kuralı o işe konsantre olmak, sadece o işle ilgilenmek, gücünüzü o işe harcamaktan geçer. Bunları yapmazsanız başarısızlık kaçınılmaz olur. Hem okuyup hem yazın desem size ne yapacaksınız? Ya okursunuz a yazarsınız. İkisini birlikte yapmaya çalışırsanız ikisini de yapamazsınız.


Boynuz Kulağı Geçer Atasözünün Anlamı

Bazı çocuklar üstün yetenekli, becerilidirler. Böyle çocuklar yetenekleri sayesinde alanlarında hızlı bir gelişme gösterirler, hatta yanlarında çalıştıkları usta ya da öğretmeni bile kısa sürede geçebilir, onlardan daha başarılı olabilirler. Bu durumlarda boynuz kulağı geçti derler. Yani genç olmalarına rağmen, sonradan yetişmelerine rağmen ustalarını geçerler, onlardan daha başarılı olurlar.


Eşeğini Sağlam Kazığa Bağla, Sonra Allah`a Ismarla Atasözünün Anlamı

Eşeğini sağlam kazığa bağla, sonra Allah`a ısmarla.
Akıl insan içindir. İnsan önce aklını kullanarak işlerinin iyi yürümesi için tedbir almalı, sonra da tevekkül etmeli, yani o konuda yüce Allah`a güvenmelidir.


Sevda Geçer Yalan Olur, Sonra Sokar Yılan Olur Ne Anlama Geliyor

Sevda geçer yalan olur, sonra sokar yılan olur.
Tutku hâlini almış aşırı sevgi, başlangıçta sevenleri birbirine bağlayan güçlü bir bağdır. Karşılıklı sevgi bittiği anda bu bağ kopar; tutkuya dönüşmüş olan sevgi de kısa zaman sonra yerini karşıtı olan nefrete bırakır, taraflara büyük zarar verici odak hâline gelir.


Sermayen Bir Yumurta İse Taşa Çal Ne Anlama Geliyor

Sermayen bir yumurta ise taşa çal.
Sermaye, bir işin kurulup yürütülmesi için gerekli olan, önemi büyük bir güven kaynağıdır. Eğer bu kaynak işe yaramayacak, seni yarı yolda bırakacak kadar küçük ve önemsizse, o işten hemen vazgeçmelisin; ona bel bağlayıp yola çıkarsan sonunda zarar görür, pişman olursun.


Serçeden Korkan Darı Ekmez Ne Anlama Geliyor

Serçeden korkan darı ekmez.
Tehlikeleri gözünde büyüterek işe girişmekte çekingen davranan kimse, amacına ulaşamaz. Unutulmamalıdır ki, her işin kendine göre zor bir yanı vardır. Amacına kavuşmak isteyen de bunları göze almalıdır.


Sen İşten Korkma, İş Senden Korksun Ne Anlama Geliyor

Sen işten korkma, iş senden korksun.
Bir işi başarmada azim ve cesaret çok önemlidir. Eğer girişeceğin işi gözünde büyütür, bunun altından kalkamam diye korkar, azmini yitirirsen başarılı olamazsın. Korkma, cesaretle işin üstüne üstüne git, bak nasıl iyi bir sonuç alacaksın.


Sen İşlersen Mal İşler, İnsan Öyle Genişler Ne Anlama Geliyor

Sen işlersen mal işler, insan öyle genişler.
Mal-mülk edinmenin, para kazanmanın yolu çalışmaktır. İnsan ne kadar çok çalışırsa, o kadar da çok kazanır; gittikçe de zenginleşir, rahat bir hayata kavuşur


Sen Ağa, Ben Ağa; Bu İneği Kim Sağa Ne Anlama Geliyor

Sen ağa, ben ağa; bu ineği kim sağa?
Kişi, üzerine düşen işten kaçmayıp onu yapmalıdır. Herkes işini bir kenara bırakıp keyfini düşünürse işler ortada kalır, bir sonuç alınamadığı gibi iş düzeni de bozulur, karışıklık çıkar, tatsızlık başlar.


Cin Fikirli Deyiminin Anlamı

Cin fikirli Zeki, çok kurnaz, her zaman kendi çıkarını kollayan, çok anlayışlı

Örnek: Endişelenmeyin; o cin fikirli, o işin de üstesinden gelecektir.


Adım Adım Yer Edeyim Gör Sana Neler Edeyim Deyiminin Anlamı

adım adım yer edeyim gör sana neler edeyim; gerçek niyetlerini sezdirmeden yavaş yavaş bir yerde, işte. kuvvet kazanıp karşısındakini ezmek için fırsat kollayan kimsenin gözdağı verircesine söylediği söz.

__________________
all the best.



YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla