Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08.09.2012, 15:11   #16 (permalink)
Jaqen
Root Administrator

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Voleybol Hakkında Bilgi, Teknikleri, Kuralları Herşey Burada

Servis Karşılama:


Etkili hücum yapmak isteyen takımların en önemli özelliklerinden biri hatasız servis karşılama olmalıdır. Karşıdan gelen etkili servislerin, pasör yerine doğru çıkartılması, antrenmanlarda uzun süren servis karşılama çalışmaları ile mümkün olur. Takımlar müsabaka sırasında birbirlerinin servis karşılamalarını bozmak için etkili servis alma yarısına girerler.



SMAÇ
Voleybolda etkili bir hücum silahıdır. Günümüz voleybolunda çeşitli hücum şekillerinin yaratılmış olmasının başlıca sebebi, etkili bir smaç vurmaktır. Çağdaş voleybolda sporcular artık sahanın her yerinden smaç vurabiliyorlar. Ön hat oyuncularının file önünde vurdukları smaçların yanında, arkada oynayan oyuncuların da bulundukları yerden sıçrayarak smaç vurmaları bu hareketin önemini kanıtlamaktadır.



VOLEYBOLDA HÜCUM ŞEKİLLERİ
Voleybolda bir hücum anında smaçörlerin rakip blok karşısında rahat top kullanabilmeleri için çeşitli hücumlar üretilmiştir. Bunlar harekette görev alan oyuncu sırasına göre ikiye ayrılırlar:

A) İkili girişler
B) Üçlü girişler

A) İkili Girişler:
1) Paralel romen
2) Çapraz romen
3) Vagon
4) Asansör
5) Boş top
6) Kurşun kısa
7) Kaydırak kısa
Kurşun, arkaya kısa
9) Ters paralel romen
10) Ters çapraz romen
11) Yarma
12) Arkaya tek adım

B) Üçlü Girişler:
Yukarıda belirtilen ikili girişlere katılan oyuncuların arasına bir başka oyuncunun da ilave olmasıyla yapılan hücumlardır. Bütün bu hücümların amacı rakip takımda blok takip etmekle görevli oyuncuları şaşırtarak güzel, göze hoş gelen smaçlar vurmaktır.



BLOK
Blok, voleybola ilk zamanlar smaça karşı bir savunma çaresi olarak girmiştir. Ancak günümüzde takımlar blok hareketini sayı almak amacıyla kullanıyorlar. Antrenörler müsabaka sırasında bloktan sayı alabilmek için oyuncu değiştirmesi yapıyorlar, uzun zaman harcayarak blok yapmakta görevlendirecekleri oyuncular yetiştiriyorlar.

Bütün bunların nedeni voleybol müsabakası sırasında servis atan takımın, servis karşılayacak olan rakibin manşette hata yapmasını beklemeden blok yaparak sayı alma şanslarının olmasıdır. Yapılış şekillerine göre iki çeşit blok vardır:

a) Pasif blok
b) Aktif blok

a) Pasif Blok:
Genelde yüksek smaç vuran smaçörlere karşı, blokçuların ellerini uzanabildikleri kadar yukarıya kaldırmaları şeklinde yapılır.

b) Aktif Blok:
Hızlı hücumlar ve fileden açık pasta yapılan hücumlar karşısında kullanılır, blok yapan oyuncunun ellerini filenin üzerinden içeri sokmasıyla yapılır. Bloka katılan oyuncu sayısına göre üç çeşit blok vardır.

1) Tekli blok
2) İkili blok
3) Üçlü blok (grup blok)




VOLEYBOLDA SİSTEMLER
Voleybolda sistem belirlemede iki esas, antrenörler tarafından göz önüne alınır. Bunlar:

1) Elde bulunan oyunculara göre uygulanacak sistem
2) Önceden düşünülen, uygulanması planlanan sisteme göre oyuncu tespiti
Bu sistemlerde oyuncular görev yerlerine göre şöyle sınıflandırılırlar:

a) Pasör
b) Smaçör
c) Smaçör pasör

Smaçör ve smaçör pasörlerin her ikisinin de hücum elemanı olduğunu kabul ettiğimizde, sistemlerin oluşmasında smaçör ve pasör olarak iki görev adamı belirlenir. Bu oyuncuların sahada bulunan takımdaki sayılarına göre sistemler şöyle adlandırılırlar.
a) 3-3 (3 pasör, 3 smaçör)
b) 4-2 (2 pasör, 4 smaçör)
c) 5-1 (1 pasör, 5 smaçör)
d) 6-0 (4-2 gibi 2 pasör 4 smaçör özelliklerine whip)



DİZİLİŞ ALDATMACALARI

Çağdaş voleybolda gittikçe çok kullanılan bir uygulamadır. Uygulanmasının iki temel esası vardır.

1) Bir ön oyuncuyu arka oyuncu gibi gösterip, rakip blok yapma smaç vurmasını sağlamak.
2) Bir arka oyuncuyu ön oyuncu gibi gösterip, ona blok yapılmasını sağlamak ve smaç vuracak ön oyuncuya bloksuz vurma şansı kazandırmak.

Jaqen isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla