Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16.12.2013, 18:59   #8 (permalink)
Asi Ruh
Özel Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Beşiktaş Tarihi

YÖNETİM KURULU

Oluşumu ve Seçimi
Madde 35.
Yönetim Kurulu 1 (bir) başkan, 10 (on) asıl ve 5 (beş) yedek üyeden oluşur. Yönetim Kurulu asıl ve yedek üyesi olabilmek için Genel Kurul’a katılabilme şartlarına haiz olmak gerekir. Ancak, 10 (on) asıl ve 5 (beş) yedek üyenin en fazla 3 (üç) tanesi için kulüp üyeliği yeterli olup, üyelikte 1 (bir) tam yılını doldurmuş olma şartı aranmaz.

Başkan ve Yönetim Kurulu, Seçimli Genel Kurul tarafından 3 (üç) yıl için seçilir. Aynı kişi kesintisiz en fazla 3 (üç) dönem (9 yıl) başkan olarak seçilebilir. Ancak, bir tam seçim dönemi (üç yıl) ara veren kimseler aynı göreve tekrar aday olabilirler. 3 (üç) dönemi (9 yıl) dolduran Başkan’ın başkanlığı, otomatik olarak kendiliğinden son bulur.
Başkan adayı olabilmek için Genel Kurul üyeliğinde 5 (beş) yıllık sürenin doldurmuş olması ve Genel Kurul’a katılma hakkına sahip en az 250 (iki yüz elli) üyenin adaylık başvurusunda, bulunacak kişiyi Divan Başkanlık Kurulu’na yazılı olarak önermesi gerekir. Öneren üyelerin adı, soyadı ve sicil numaraları dilekçeye eklenir ve bu bilgiler, Divan Başkanlık Kurulu tarafından kontrol edilir.

a. Başkan adaylarının seçim için düzenleyecekleri listeye:

Başkan adayı olarak kendi adı, soyadı ve kısa özgeçmişini,
Yönetim Kurulu üyeleri başlığı altında 10 (on) üyenin adı, soyadı ve kısa özgeçmişlerini,
Yönetim Kurulu yedek üyeleri başlığı altında 5 (beş) yedek üyenin adı, soyadı ve kısa özgeçmişlerini,

yazar ve listeyi imzaladıktan sonra seçimden 3 (üç) gün önce, saat 17.00’ye kadar imza ve mühür karşılığında Kulüp Divan Başkanlık Kurulu’na verir. Verilen liste, istenirse başkan adayları tarafından kamuoyuna açıklanır. Bu süre içinde yukarıda şekli ve içeriği belirtilmiş olan listelerini Divan Başkanlık Kurulu’na vermemiş olan adaylar seçime katılamazlar.

b. Seçimli Genel Kurul ilan edildiği ilk toplantıda yapılmadığı takdirde, Kulüp Başkan adayları Divan Başkanlık Kurulu’na verdikleri aday listelerini, ikinci Seçimli Genel Kurul Toplantısından 3 (üç) gün önce saat 17.00’ye kadar değiştirebilirler. Söz konusu liste, Divan Başkanlık Kurulu başkanınca kamuoyuna açıklanır.

c. Divan Başkanlık Kurulu kendisine verilen bu listeleri her başkan adayı için ayrı bir renkte olmak üzere bastırır ve görevlendireceği kişiler eliyle ve mühürlü birer zarfla birlikte sandık başında Genel Kurul üyelerine verilmesini sağlar.

d. Seçim bittikten sonra oyların sayımı, Genel Kurul Başkanlık Divanı ile Divan Başkanlık Kurulu tarafından ortaklaşa yapılır ve sonuç tutanakla belirlenir.

e. Genel sayımda seçim sandığından çıkan zarf miktarı toplantıya katılan üyelerin sayısından çok olursa, fazla zarflar açılmadan yok edilir. Sayım sonucu hangi başkan adayının listesi diğerlerinden çoksa, o listede adları yazılı olan kişiler, listede gösterildikleri yere seçilmiş olurlar. Genel Kurul üyeleri tarafından listelerde yapılan silintiler, asıl ve yedek üyeler arasındaki değişiklikler, sonucu değiştirmez. Eklenen isimler dikkate alınmaz ve listenin geçersiz sayılmasına neden olmaz. Bir zarfın içinde aynı başkana ait birden fazla liste çıkarsa bir tanesi geçerli sayılır, diğerleri imha edilir. Bir zarfın içinden ayrı ayrı listeler çıktığı takdirde bunların tümü geçersiz sayılır.

Yönetim Kurulu’nun Görev Dağılımı ve Çalışmaları
Madde 36.
Yönetim Kurulu seçimden sonra yapacağı ilk toplantıda, başkanın önereceği asıl üyeler arasından 1 (bir) İkinci Başkan ve 2 (iki) Asbaşkan, 1 (bir) Genel Sekreter, 1(bir) Sayman üye ile ihtiyaç duyulan alanlarda yeterli sayıda komite ve başkanını seçer. Asbaşkanlar Başkan tarafından, Başkan ve İkinci Başkan’a destek amaçlı olarak farklı alanlarda görevlendirilir. Gerektiğinde Yönetim Kurulu içerisindeki görev dağılımı aynı yöntemle değiştirilebilir.

a. Yönetim Kurulu en az 15 (on beş) günde bir Başkan, İkinci Başkan veya Genel Sekreterin başkanlığında toplanır. Yönetim Kurulu toplantılarında kararlar oy çokluğu ile alınır. Özrü olmadan arka arkaya 3 (üç) toplantıya katılmayan üyenin üyeliği, Yönetim Kurulu kararıyla düşer. Yönetim Kurulu’nun yedek üyeleri davet edildikleri takdirde toplantılara katılabilir, ancak oy kullanamazlar.

b. Yönetim Kurulu üyeliğinden çekilme yazılı olarak yapılır. Çekilme, Yönetim Kurulu’nun ilk oturumunda gündemin ilk maddesine konur. Bu madde görüşülmeden ve karara bağlanmadan gündemin diğer maddelerinin görüşülmesine geçilemez. Bundan sonraki ilk oturumda yedek üyelerden biri Başkan tarafından listedeki sıraya bakılmaksızın asıl üyeliğe getirilir.

c. Kulüp Başkanlığı herhangi bir nedenle boşalırsa;
Bir sonraki Olağan Seçimli Genel Kurul tarihine 6 (altı) aydan daha fazla bir süre kalmışsa, tüzük hükümlerine göre 30 (otuz) gün içinde Başkan ve Yönetim Kurulunun seçimi için yeni bir Olağanüstü Seçimli Genel Kurul yapılır. Bu durumda Olağanüstü Seçimli Genel Kurul tarihine kadar mevcut Yönetim Kurulu, İkinci Başkan yönetiminde görevine devam eder. Bu seçimle göreve gelen Bakan ve Yönetim Kurulu Üyelerinin görev süresi olağan seçimli genel kurul tarihine kadardır.

Olağan Seçimli Genel Kurul tarihine 6 (altı) aydan daha az bir süre kalması durumunda ise mevcut Yönetim Kurulu, İkinci Başkan yönetiminde görev süresi sonuna kadar görevine devam eder. Bu bendde belirtilen altı aylık süre mayıs ayının son pazar gününden geriye saymak suretiyle hesaplanır.

d. Yönetim Kurulu üyeliklerinin boşalması ve yedek üyelerin katılımı ile Yönetim Kurulu toplantı çoğunluğunun sağlanamaması halinde, Yönetim Kurulu düşmüş sayılır. Bu durumda, bir sonraki olağan seçimli genel kurul tarihine 6 (altı) aydan daha fazla bir süre kalmışşsa tüzüğün 34. maddesi (i) bendine göre Divan Başkanlık Kurulu üyeleri Başkan’la birlikte yeni Başkan ve Yönetim Kurulu seçilinceye kadar bu görevi üstlenir ve 30 (otuz) gün içinde olağanüstü seçim yapılır. Bu seçimle göreve gelen Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi olağan seçimli genel kurul tarihine kadardır.

Bir sonraki olağan seçimli genel kurulun 6 (altı) aydan daha az bir süre kalması durumunda ise tüzüğün 34. maddesi (i) bendine göre Divan Başkanlık Kurulu üyeleri olağan seçimli genel kurul tarihine kadar Başkan’la birlikte görevi yürütür.
Bu bendde belirtilen altı aylık süre mayıs ayının son pazar gününden geriye saymak suretiyle hesaplanır.

Başkan ve Yönetim Kurulu’nun Görev ve Yetkileri
Başkan’ın Görev ve Yetkileri
Madde 37.
Kulübü ve Yönetim Kurulu’nu tüzel ve özel kişilere, adli ve idari mercilere, dairelere, meclislere ve bu tür kuruluşlara karşı temsil eder. Kulübü sorumluluk ve yükümlülük altına sokan sözleşmeleri ve anlaşmaları Yönetim Kurulundan yetki alarak tek başına yapar ve imzalar. Başkan bulunmadığında yerine İkinci Başkan veya Genel Sekreter veya Sayman Üye’den herhangi ikisinin müşterek imzasının bulunması zorunludur.

Yönetim Kurulu Görev ve Yetkileri
Madde 38.
Yönetim Kurulu kulübün yürütme organıdır. Kanunların, kararnamelerin, tüzüklerin, yönetmeliklerin, tebliğlerin ve kulüp tüzüğünün kendisine verdiği görevleri yapar ve yetkileri kullanır.

a. Kulübü temsil için Başkan bulunmadığı zamanlarda, sırasıyla İkinci Başkan veya Genel Sekreter’e veya kendi üyelerinden bir veya birkaçına yetki verir.

b. Kulübün kuruluş amacına uygun sportif ve sosyal gelişme projeleri yapar.

c. Genel Kurul tarafından kabul edilmiş bütçenin uygulanmasını sağlar. Kulübün gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapar ve gelecek döneme ait bütçeyi Uluslararası Finansal Raporlama Standartları ve tüzüğün 54/a maddesinde belirtilen esaslara uygun olarak ve bir önceki yılın gerçekleşen tutarlarıyla karşılaştırmalı bir şekilde hazırlayıp Genel Kurul’a sunar.

d. Kulübün kurduğu veya ortak olduğu şirketlerin idari ve mali faaliyetlerini denetler veya denetlettirir; yönetim ve denetimini doğrudan veya dolaylı olarak yerine getirir.

e. Genel Kurul’u toplantıya çağırır ve gündemi belirler.

f. Kulübün Uluslararası Finansal Raporlama Standartları ile uyumlu konsolide finansal tablolarını ve bunlara ilişkin bağımsız denetim şirketi tarafından hazırlanan denetim raporunu, Genel Kurul’a sunulmak üzere yıllık Olağan İdari ve Mali Genel Kurul ilk toplantı tarihinden 15 (on beş) gün önce, isteyen kulüp üyelerinin alabileceği şekilde kulüp merkezinde hazır bulundurur.

g. Genel Kurul’ca idari ve/veya mali yönden ibra edilmeme durumunda en geç 30 (otuz) gün içinde Olağanüstü Seçimli Genel Kurulu toplantıya çağırır.

h. Divan Kurulu toplantılarına katılır ve idari, mali ve sportif faaliyetler hakkında bilgi verir, soruları yanıtlar. Kulübün kurmuş olduğu veya pay sahibi olduğu şirketlerin üçer aylık özet faaliyet sonuçlarını, ilgili dönemi takip eden ilk Divan Kurulu Toplantısında görüşülmek üzere hazırlar.

i. Üyelik başvurularını karara bağlar.

j. Dernekler Kanunu’na ve tüzüğe göre aşağıda belirtilen defterlerin tutulmasını sağlar:
(1)- Üye kayıt defteri,
(2)- Karar defteri,
(3)- Gelen giden evrak defteri,
(4)- Alındı belgesi kayıt defteri,
(5)- VUK’ya göre tutulması gerekli defterler,
(6)- Demirbaş defteri,
(7)- Müsabaka kayıt defteri,
(8)- Kulüp organları ile teknik kadro kayıt defteri,
(9)- Sporcu kayıt defteri,
(10)- Diğer yasal defterler.

k. Denetleme Kurulu’nun incelemeleri sırasında görevlerini kolaylaştırıcı her türlü önlemleri alır ve istedikleri bütün belgeleri ve defterleri kendilerine verir. Hükümet yetkilileri tarafından istenilecek her türlü defter, belge ve yazıları veya dosyaları kendilerine gösterir ve gerektiğinde onaylı birer örneklerini verir.

l. Sporcular hakkında ödül ve ceza yönetmeliğini hazırlar ve uygular.

m. Her yıl, kulüp üyeliğinde 25 (yirmi beş) yılını doldurmuş üyelere onur belgesi ile gümüş, 50 (elli) yılını doldurmuş üyelere onur belgesi ile altın kulüp rozeti verir. Her yıl bütün spor dallarının katılımı ile bir kutlama günü ve gecesi yapar.

n. Kulübün tarihini araştırır. Basın yayın organlarında kulüple ilgili yayınları takip eder. Belge ve bilgileri düzenli bir şekilde toplar ve arşivler, tarihini yazılı hale getirerek gelecek nesillere tanıtımını sağlar.

o. Kulübün katıldığı tüm spor branşlarında elde edilen kupa, bayrak, flama, madalya vb. her türlü ödüllerin ve kulübe verilen hediyelerin korunaklı bir şekilde muhafaza edilmesini sağlar; bunların sergilenmesi ve gelecek nesillere tanıtılması amacıyla müze oluşturur. Hazırlanacak bir yönetmelikle müzenin çalışmalarını takip ve kontrol eder.

p. Kulüp tüzüğünün ve mevzuatının kendisine verdiği diğer işleri yapar ve yetkileri kullanır
r. Yürürlülükteki 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 14. maddesi ile Spor Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat ve Görevleri Kanunu’na dayanılarak çıkarılan yönetmeliğin 18. maddesinde belirtilen Yürütme Birimi’ni görevlendirir. Yürütme Birimi’nde hizmetlerin gerektirdiği ve kulüp imkânlarının el verdiği oranda aşağıdaki görevliler bulunur:

(1)- Genel Sekreter
(2)- Sayman
(3)- Kulüp doktoru ve sağlık personeli
(4)- Tesis yöneticisi ve malzeme görevlisi
(5)- Spor direktörü
(6)- Genel kaptan
(7)- Kaptan
(8)- Teknik yönetici ve öğretici
(9)- Yönetim Kurulu’nca istihdamı uygun görülen diğer personel.

s. Kulüp hizmetlerinin etkin, verimli ve ekonomik bir şekilde yürütülebilmesi için ihtiyaç duyulan (iştirakler dahil) bütün idari, mali ve teknik personelin sayılarını, görev ve yetkilerini belirleyen bir norm kadro yönetmeliği hazırlar ve uygulamaya koyar.

ş. Yönetim Kurulu, Genel Kurul’dan yetki almadan, kulübün taşınmaz mal varlıklarını rehin ettiremez, üzerlerine ipotek koyduramaz, emsal kira bedeli ile kiraya verme hariç ayni hak tesis ettiremez.

t. Yıllık aidatını ödeyen üyelerin listesini 15 Ocak tarihine kadar Divan Başkanlık Kurulu ve Seçme ve Sicil Kurulu’na verir.

Genel Sekreter’in Görev ve Yetkileri
Madde 39.
Genel Sekreter’in görev ve yetkileri şunlardır:

a. Mevzuat uyarınca ve Yönetim Kurulu kararları çerçevesinde kulübün amaçladığı hizmet ve faaliyetler ile idari, mali ve teknik bütün hizmetlerin yürütülmesini sağlamakla görevli ve yetkili olup, Yönetim Kurulu’na karşı sorumludur.

b. Başkan adına yazışma işlerini yürütür. Yönetim Kurulu toplantı gündemini hazırlar, toplantılara katılır ve kurulun raportörlük görevini yapar.

c. Kulübe üye olmak için başvuranlar hakkındaki istek kağıdını en geç 1 (bir) hafta içinde Seçme ve Sicil Kurulu’na gönderir. Seçme ve Sicil Kurulu’nca bildirilen inceleme neticesine göre Yönetim Kurulu’nca alınacak kararı gerekçeli olarak ilgiliye en geç 30 (otuz) gün içinde yazılı olarak bildirir.

d. Verilen disiplin cezalarını ilgili üyeye en geç 15 (on beş) gün içinde yazılı olarak bildirir.

e. Karar defterini tutar. Yönetim Kurulu kararlarını tarih ve numara sırası ile günü gününe boş yer kalmayacak biçimde bu deftere işler, Başkan ve üyelere imzalatır. Alınan kararların imzalanmasını sağlar.

f. Gelen ve giden evrak defterini tutturur. Gelen ve giden evrakı tarih ve numara sırası ile işletir. Gelen yazıların gereğinin yapılmasını, gidecek yazıların düzenlenmesini, yollanmasını, bunların suretlerinin ve gelen yazıların asıllarının ilgili dosyalara konmasını ve Genel Kurul toplantı tutanakları ile belgelerinin dosyalarında saklanmasını sağlar

g. Müsabaka kayıt defterini tutturur. Kulübün faaliyet gösterdiği dallarda ve katılacağı müsabakalarda katılan sporcuların ad ve soyadlarını, alınan sonuçları, tarih sırası ile bu deftere ayrıntılı biçimde işletir.

h. Kulüp Yönetim Kurulu ve teknik kadro kayıt defterini tutturur.

(1)- Kulüp Yönetim Kurulu’na seçilenlerin adlarını, soyadlarını, görevlerini; göreve seçilme ve görevin son bulma tarihlerini yazdırır.

(2)- Teknik direktör, antrenör, menajer, monitör ve teknik yöneticilerin adları ve soyadları ile işe başlama ve işin son bulma tarihlerini deftere işletir.

Sayman Üyenin Görev ve Yetkileri
Madde 40.
Sayman üye;

a. Kulübün her türlü mali işlerini, Genel Kurul tarafından onaylanan yıllık bütçe ile bu tüzüğe göre düzenlenecek saymanlık yönetmeliği hükümlerine uygun olarak, Başkan ile birlikte yürütür.

b. Kulübün gelirlerinin kanunlarda belirtilen alındı belgesi ile; her türlü giderlerin yasal harcama belgesi ile yapılmalarını sağlar ve bu belgeleri Başkan veya yerine imzaya yetkili üye ile birlikte imzalar.

c. Saymanlığa ait bütün defter ve kayıtları kanun, kararname, tüzük, yönetmelik ve tebliğlere uygun olarak tutulmasını sağlar.

d. Kulübün dönem sonu hesapları ile yeni dönem bütçesinin hazırlanmasını ve Genel Kurul’ca kabul edilen bütçenin uygulanmasını sağlar ve bütçe dışı harcamalara onay vermez.

e. Kulübün tüm taşınmaz mallarıyla haklarını, taşınabilir mal ve kıymetli kağıtlarını demirbaş defterine işletir. Bunlarla ilgili evrakın korunmasını sağlar.

Profesyonel ve Amatör Spor Dallarından Ayrı Ayrı Sorumlu Olan Üyelerin Görev ve Yetkileri
Madde 41.
Profesyonel ve amatör spor dallarından sorumlu olan üyelerin görev ve yetkileri şunlardır:

a. Profesyonel ve amatör spor dallarını, ilgili yönetmelik hükümlerine göre Yönetim Kurulu adına yönetmek ve yönetimle bu dallar arasında bağlantı kurmak.

b. Bu dalların çalışma programlarını, uygulamalarını Yönetim Kurulu adına gözden geçirmek, izlemek ve her türlü ihtiyaçlarını Yönetim Kurulu’na aylık raporlarla sunmak.

c. Amatör spor dallarının sportif faaliyetleri hakkında Yönetim Kurulu’na ayda bir yazılı rapor vermek.

DENETLEME KURULU

Denetleme Kurulu’nun Kuruluşu ve Çalışmaları
Madde 42.
Denetleme Kurulu, üyelikte en az 5 (beş) yılını doldurmuş ve bu süre zarfında disiplin cezası almamış; hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan en az lisans seviyesinde mezun olmuş veya diğer öğretim kurumlarından lisans seviyesinde mezun olmakla beraber bu fıkrada belirtilen bilim dallarından lisansüstü seviyesinde diploma almış ve 3568 Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre yetki almış olan 5 (beş) üyeden oluşur. Denetleme Kurulu Başkanlığına aday olan üye, 4 (dört) asıl ve 4 (dört) yedek üyeden oluşan listesiyle Divan Başkanlık Kurulu başkanlığına başvuruda bulunur. Başvurunun ekinde başkan ve üyelerin özgeçmişleri yer alır. Denetleme Kurulu başkanlığına yapılan başvuru sayısının 3 (üç)’ten fazla olması durumunda, Divan Kurulu yapacağı ön seçimle aday listesini 3 (üç)’e indirir. Denetleme Kurulu, Genel Kurul tarafından gizli oyla 3 (üç) yıl için seçilir. Denetleme Kurulu’nun asıl üyeleri, ilk toplantılarında görev bölümü yapar. İçlerinden birini Yazman seçer ve bunu karar defterine ilk madde olarak geçirirler; seçim sonuçları Yönetim Kurulu ve Divan Başkanlık Kurulu’na bir yazı ile bildirilir. Kuruldan çekilme veya başka nedenlerle boşalma oldukça yedek üyelerden biri Denetleme Kurulu başkanı tarafından listedeki sıraya bakılmaksızın asıl üyeliğe getirilir.

Denetleme Kurulu Görev ve Yetkileri
Madde 43.
Denetleme Kurulu;

a. Kulübün, amaç ve bu amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter hesap ve kayıtların mevzuata ve kulüp tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, kulüp tüzüğünde tespit edilen usul ve esaslara göre 3 (üç) ayı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını, giderlerin bütçeye uygunluğunu kapsayacak şekilde bir rapor halinde Yönetim Kurulu’na sunar.

b. Divan Kurulu toplantılarına katılır. İlgili döneme ilişkin denetim sonuçlarını ve bütçe uygulama sonuçlarını Divan Kurulu’na sunar ve soruları yanıtlar. Ayrıca kulübün kurmuş olduğu veya pay sahibi olduğu şirketlerin üçer aylık özet faaliyet sonuçlarına ilişkin Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan raporlar hakkında görüşlerini açıklar.

c. Bütçe dönemi sonunda düzenleyeceği raporu Genel Kurul’a sunar.

d. Kulübün doğrudan veya dolaylı olarak kontrol ettiği şirket ve kuruluşlarda, Kulüp Başkanı’nın onayı ile gerekli gördüğü her türlü denetim ve incelemeyi yapar.

e. Denetleme Kurulu üyelerinin talebi üzerine; her türlü bilgi, belge ve kayıtların kulüp yetkilileri tarafından gösterilmesi veya verilmesi, yönetim yerleri, müesseseler ve eklentilerine girme isteğinin yerine getirilmesi zorunludur.

f. Denetleme görevi ile ilgili olarak kulüp organları ile kulüp dışı daire ve kurumlar ile yazışma yapar.

g. Gerekli gördüğü hallerde, Genel Kurul’u toplantıya çağırmasını Yönetim Kurulu’ndan yazı ile ister ve Divan Kurulu’na bilgi verir.

h. Yapılan denetleme sonucunda, kulübün mali bünyesini etkileyecek gereksiz harcamaların veya Genel Kurul’ca kabul edilmiş ve tüzük hükümlerine aykırı bütçe dışı borçlanmaların tespiti halinde, Genel Kurul’u olağanüstü toplantıya çağırmakla yükümlüdür.

Asi Ruh isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla