Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25.10.2012, 21:18   #1 (permalink)
Jaqen
Root Administrator

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Diş Çekiminin Aşamaları

İnsanlar bir dişleri çekildiğinde bazen endişe ederler ve bu endişenin kaynağı bilinmeyenden kaynaklanan korkudur. Bir dişi çekerken hangi aşamalardan geçildiğini bilmenizi isteriz; sizin öncesinde, çekim sırasında ve sonrasında rahat olmanız önemlidir.

Bazı dişler çekilmek zorundadır. Dişin çekilmesini gerektiren bir takım durumlar vardır. Örneğin diş iyice çürümüş ve kurtarılamaz durumda olabilir veya dişin etrafındaki diş etleri, yeterli kemik kalmayacak ve dişi çeneye bağlı tutacak bağlayıcı doku işe yaramayacak şekilde hastalanmış olabilir. Bazı dişler de, ağızda doğru pozisyonlanmadığı ve başka da seçenek bulunmadığı için çekilir; örneğin yirmi yaş dişinin sıkışması durumunda.

İlk önce ağzınızı ve dişlerinizi incelenir ve ilgili dişin röntgeni çekilir ve kökün etrafındaki kemiğin durumunu değerlendirebilsin. Her türlü sağlık durumunuzu ve varsa daha önce yapılmış diş çekimleri hakkında bilgi vermeyi ihmal etmeyin. Ayrıca aldığınız/kullandığınız aspirin, ibuprofen, bitkisel ilaçlar ya da diğer ilaçlar konusunda da bilgi vermeniz gerekmektedir. Eğer doğum kontrol hapları kullanıyorsanız, bunları da bildirin çünkü bu, iyileşme sırasında problemler olabilceği anlamına gelebilir.

Eğer muayenemiz sırasında belirgin bir enfeksiyon tespit edilirse, dişinizi çekmeden günler önce antibiyotik kullanmanızı istenebilir. Bunları tam söylendiği gibi almaya özen göstermelisiniz.

Şimdi diş anatomisi ve diş çekimi süreci ile ilgili biraz bilgi verelim…

Dişlerinizin kökler çene kemiğinizin içindeki soketlerde bulunur ve liflerle yerinde tutulur. Dişi çekerken diş soketini genişletmeli ve dişi, bunu yerinde tutan bağlardan ayrılması gerekir.

Dişin çekilmesini, bir bitkinin köklerini topraktan almaya benzetebiliriz. Eğer bir bitkinin kökü derindeyse ve toprak içinde dolaşmışsa, bunu çıkartmak için basitçe tutup çekemeyiz. Çekmeyi daha kolay hale getirmek için kökü ileri geri ya da sağa sola hareket ettirerek deliği genişletmek gerekir. Bu, diş çekiminde de yapılan bir şeydir.

Dişi çekmeden önce dişi ve çevresini hissizleştirmek için anestezi uygulanır. Hissizleşme sağlandıktan sonra “kaldıraç” ya da forseps gibi araçlar kullanarak diş çekilir. Kaldıraçlar dişin kenarına konur ve dişi yerinden yavaşça oynatmaya yarar. Forsepler dişi tutup çıkartmaya yarar. Dişinizi çekerken basıncı hissedersiniz ama ağrı olmaz. Eğer basınç dışında başka bir rahatsızlık hissederseniz bunu bize hemen söyleyin. Diş doktorunuz duracak ve size daha fazla anestezi verecektir.

Bazen dişin kökleri eğri ya da soket içinde sıkıca duruyor olabilir ve bu durumda dişi bölümler halinde kesilerek parça parça alınabilir. Bu, yerinde çok sıkı duran dişlerin çekilmesinde sıkça kullanılan ve gerekli zaman ve emeği azaltan bir uygulamadır.

Dişiniz çekildikten sonraki problemleri asgariye indirmek için operasyon sonrası kurallarını, özellikle ilk 24 saat içinde dikkatle takip etmelisiniz. Bu kurallar kanamayı nasıl kontrol edeceğinizi, kuru soketten nasıl uzak durabileceğinizi, şişmeyi nasıl azaltabileceğinizi ve ne yiyip ne yemeyeceğinizi belirtecektir. Herhangi bir sorunuz olduğunda diş hekiminizi aramaktan çekinmeyin.

Alıntı.

Jaqen isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla