Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29.12.2013, 23:40   #1 (permalink)
Asi Ruh
Özel Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Vücut Geliştirme Ve Proteinler



Vücut Geliştirme Ve Proteinler

PROTEİN

Süpermarkette. Elimize hangi ürünü atsak, hemen hepsinin ambalajında bir besin değeri tablosu olduğunu görebiliriz. Ağırlık çalışanlar için bu tablo içerisinde yer alan en önemli madde, hiç kuşkusuz protein… Peki ismini bolca telaffuz ettiğimiz protein hakkında ne kadar şey biliyoruz? İşte sizi protein dünyasında hızlı bir tur’a çıkartıyoruz.

PROTEİN NEDİR?

Ansiklopedik sayfalarından fırlamış gibi duran tanımları geçecek olursak, proteinin hücrelerdeki bütün biyolojik olayların yapı taşı olduğunu söyleyebiliriz… Siz proteinin, sadece kas yapımına yaradığını düşünebilirsiniz; Ancak hücre içerisinde gerçekleşen neredeyse her olayda, proteinin parmağını bulmamız mümkün… Proteinin marifetlerini ürün müdürü eczacı Bilge Karataş açıklıyor: ‘kanımızda bulunan hemoglobin proteini, oksijen taşımacılığında görev alırken; antikor denilen proteinler ise vücudumuzun savunma sisteminin temelini oluşturuyor. Ayrıca, insülin hücrelerimize glikoz yani şeker alımını, keratin saç ve tırnak yapımızın oluşumunu, enzim adı verilen proteinlerde hücre içi kimyasal reaksiyonların mükemmel bir hız ve doğruluk da gerçekleşmesini sağlıyor. İşte tüm bu olayları için proteine teşekkür etmeliyiz’.

Proteinleri oluşturan yapı taşlarına ise aminoasit diyoruz. Biraz önce kaçındığımız bilimsel açıklamalara başvurursak; proteinler, aminoasit olarak adlandırılmakla beraber karbon, hidrojen, oksijen ve azot atomlarından meydana gelen moleküllerin, inci taneleri gibi yan yana dizilmelerinden oluştuğunu ifade edebiliriz. Doğa da 300 den fazla aminoasit türüne rastlanmakla birlikte; memelilerde bu aminoasitlerden sadece 20 tane bulunuyor ve içlerinden 8 tanesine elzem aminoasit deniliyor. Kesinlikle vücut tarafından üretilemeyen elzem aminoasitlerin mutlaka organizmaya kazandırılması gerekiyor.

AMİNOASİTLERİN ENERJİ OLUŞUMUNA ETKİLERİ

Son yıllarda yapılan çalışmalar, organizmanın aminoasitleri yakıt olarak kullandığını gösteriyor. Özellikle dayanıklılık egzersizlerinde, elzem aminoasitlerden löysin, izolöysin ve valin aminositlerin, enerji oluşumuna %5 ila 12 oranın da katkı sağlıyor. Bu katkıda vücuttaki glikojen depolarının boşalmasıyla artıyor. Yani vücuda yeterli kadar enerji sağlanamadığın da; metabolizma, kendine enerji sağlayacak kaynak olarak proteinleri seçip kullanıyor. Bazı aminoasitler ise doku yıkımı esnasında, serbest hale geçerek; vücutta tekrar kullanabilir hale geliyor. Dolayısıyla insan vücudu, aminoasitleri ve proteinleri kullanırken, oldukça ekonomik bir şekilde hareket etmek zorunda kalıyor. İnsanlar üzerinde çok uzun süreli yüksek dozajlı aminoasit kullanımı, denenmediği için yan etkilerde henüz tam olarak bilinemiyor. Ancak sizin de tahmin edebileceğiniz gibi çok uzun süreli ve yüksek dozajlı aminoasit kullanımının, pek hoş sonuçlar doğurmayacağı kesin! Bu nedenle herhangi bir olumsuz etki ile karşılaşmak adına, aminoasit alımını abartmamak da fayda var.

Asi Ruh isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla