Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05.01.2014, 14:42   #1 (permalink)
Wine
neden senin olduğun yerde değilim?

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Kötü beslenme depresyonu kolaylaştırıyor

Kötü beslenme depresyonu kolaylaştırıyor




Depresyon sık karşılaşılan bir sağlık problemi. Dikkatle baktığınızda, sizin de çevrenizde birden çok kişinin bu sorunla boğuştuğunu göreceksiniz. Ruh sağlığı uzmanları bu kötü gelişmenin, zorlaşan yaşam koşulları ve farklılaşan beslenme alışkanlıkları ile ilgili olduğunu düşünüyor.



Depresyona en çok da gelişmiş toplumlarda, şehirde yaşayanlarda, çalışan insanlarda ve kadınlarda rastlanıyor. Özellikle kadınların depresyona karşı erkeklerden daha hassas oldukları kesin! Gebelik, doğum sonrası ve menopoza giriş dönemlerinde kadınların depresyon tuzağına düşme olasılıkları artıyor. Çalışanlarda da depresyonun yaygınlaşma eğiliminde olduğuna dikkat çekiliyor. İş yaşamının zorlu koşulları, ekonomik güçlükler, işten ayrılmalar, işsiz kalma korkuları, iş değiştirmeler, kötü ve gergin iş yeri koşulları çalışanlarda depresyonu kolaylaştıran faktörler olarak gösteriliyor.

BESLENME ÖNEMLİ

Beslenme yanlışları depresyon nedeni olabiliyor. Unlu, şekerli gıdaların eskiye göre daha çok tüketilmesi, gluten duyarlılığının yaygınlaşması, hipoglisemiye yakalananların çoğalması da depresyon nedenleri arasında sayılıyor. Vejetaryen beslenmenin, daha doğrusu hayvansal besin tüketiminin azalmasının da önemli olabileceğinin altı özellikle çiziliyor. Yeteri kadar hayvansal besin tüketmeyenlerde B-12 vitamini noksanlığı sık görülüyor, B-12 azalması ise depresyona yakalanmayı kolaylaştırıyor. Beynin omega-3 fakirliğinin de depresyonun yaygınlaşmasına katkısı olduğunu düşünenler var ki bence kesinlikle haklılar. Beyin omega-3 yağlarının en çok depolandığı ve kullanıldığı organların başında geliyor. Ağırlığının neredeyse %20’ye yakınını omega-3 yağ asitleri, özellikle de Dokozahegzaenoik asit (Doğan Haber Ajansı) oluşturuyor. Beyin dokusunda Doğan Haber Ajansı’nın azalması, fosfatidilserin adı verilen maddenin üretimini düşürüyor, bu da depresyon olasılığını yükseltiyor. Kadınlarda yaygın bir sağlık sorunu olan demir eksikliği de depresyonu kolaylaştıran bir diğer problem. Bu listeye B-6, B-3, C vitamini eksikliklerini, folik asit noksanlığını, magnezyum, çinko azlığını da eklememizde fayda var…

NE YAPMALI?

Beslenme uzmanları, depresyondan korunmak isteyenlere unlu, şekerli gıdaları azaltmalarını, omega-3 ve omega-6 zengini yağları daha az kullanmalarını, zeytinyağını tercih etmelerini ve omega-3’ten zengin yiyecekleri (balık, ceviz) ön plana çıkarmalarını öneriyor, bol sebze ve meyve yemelerini tavsiye ediyor. Depresyon tehdidi altında olduğunu düşünenlerin faydalanabilecekleri besin destekleri listesinin ilk sırasında D vitamini ve omega-3 kapsülleri var. B-12, B-6 karışımları ve folik asit desteği de faydalı olabiliyor. Magnezyum haplarından faydalanmak da mümkün. Benim önerim herhangi bir sağlık uzmanına danışmadan bu desteklere doğrudan başlamamanızdır. Çünkü mevcut bir depresyonun tedavisine geç kalabilirsiniz ve böyle bir durum söz konusu olduğunda depresyonun ilaçla tedavisi de güçleşebiliyor. Neticede depresyon kronikleşiyor, sorunun nüksetme olasılığı artıyor. Depresyon tedavisi ruh sağlığı uzmanlarına bırakılması gereken önemli ve hassas bir konu. İncelikleri olan bir tedavi alanı. Bazı hastalarda ilaç kullanmak faydalı değil, gereksiz hatta zararlı bile olabiliyor. Bazı depresyon tipleri yalnızca psikoterapi ile de iyileşebiliyor. Ayrıca hangi ilacın tercih edileceği ve dozajın nasıl ayarlanacağı da tecrübe gerektiren bir konu. Bu nedenle ne komşunuzdan, arkadaşınızdan aldığınız bir ilaçla ne de bir ruh sağlığı uzmanı denetiminden geçmeden ilaç kullanmamalısınız.

DEPRESYONDAN KORUNMAK İÇİN…

Beslenme hususunda bilgilenin.

Omega-3 ve B-12 den zengin beslenin (balık, ceviz, tavuk, hindi, yumurta, kırmızı et).

Egzersizi ihmal etmeyin. Özellikle açık havada yapılan yürüyüşler depresyondan korunmada etkili oluyor.

Müzik dinleyin.

Sosyal bağlarınızı kesmeyin, tersine çoğaltın ve güçlendirin.

İyimser olma ve olumlu düşünme hususunda ısrarlı olun.

Karanlık-loş ortamlarda uzun süre kalmayın. Aydınlık mekânları tercih edin.

DEPRESYONUN YOL AÇTIĞI SORUNLAR

Yorgunluk

Unutkanlık

İştah bozuklukları

Uyku bozuklukları

Dikkat kaybı

Cinsel isteksizlik

Suçluluk duygusu

Karamsarlık ve çöküntü hali

Olumsuz düşüncelerde artma

BU HASTALIKLARA DİKKAT!

Depresyon şu hastalıklarla ilgili olabilir:

Hipotiroidi
Demir eksikliği anemisi
B-12 eksikliği anemisi
Parkinson hastalığı
Alzheimer hastalığı


DEPRESYONLU BİRİ NASIL GÖRÜNÜYOR?

Depresyon, yol açtığı psikolojik sorunlar nedeniyle davranışlar üzerinde de etkili oluyor. Depresyonlu kişiler daha az gülüyor, daha az kahkaha atıyor. Bulundukları topluluklarda konuşmalara, sohbetlere daha az katılıyor. Genellikle ilgisiz oldukları gözleniyor. Göz göze gelmekten kaçınıyor, genellikle mimik kullanmıyor, jest yapmıyor, konuşurken ellerini kollarını pek kullanmıyorlar. Uzun süre hareketsiz oturdukları da dikkati çekebiliyor. Bu belirtilerin çoğundan depresyonlu kişiler farkında bile olmuyor. Değişiklikler çevreleri tarafından fark ediliyor.

DEPRESYONDAN NEDEN KORKULUYOR?

Depresyon şu nedenlerle de önemli bir sağlık sorunudur:

İntihar eğilimi artıyor.
Trafik kazasına sebep olabiliyor.
İş kazalarını sıklaştırıyor.
Alkol ve uyuşturucu bağımlılığına yol açabiliyor.
İş başarılarını azaltıyor.
Evlilik ve sosyal ilişkilerde sorunlara sebep olabiliyor.

__________________
Wine isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla