Tekil Mesaj gösterimi
Alt 15.01.2014, 18:42   #1 (permalink)
Jade

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
yank Bel kayması Ve Tedavisi

Bel kayması Ve Tedavisi





Eğer aktif bir çocuk bel ağrısından yakınırsa bel kayması denilen bu iki durumun hemen akla gelmesi lazımdır.
Spondilolizis ve vertebrada (omur kemiğinde) pars interartikülaris denilen kısmın kopması demektir. Bu kısımdaki kopmaların nedeni tekrarlayan aşırı hareketler olduğu kabul edilmektedir. Daha çok jimnastikçilerde ve beli arkaya doğru aşırı bükülmesi olanlarda görülür. Ayrıca bu kopmalara ailevi bir yatkınlık da vardır. Teşhis etmek için bel filmleri çekilir. Oblik, yani yan açısal çekilen bel filmlerinde parinterartikülaris bölgesindeki kopmaya bağlı tipik görüntü bulunur. Ayrıca kemik skenleri de yapılabilir. Eğer kemik skenlerinde bu kopuk kısımda fazla madde alınımı varsa olayın daha yeni olduğunu düşündürür. Bu durumda hasta korseleme veya alçılama ile bel bölgesinin sabitleştirilmesinden fayda görür. Spondiloliziste tedavi belirtileri düzeltmeye yöneliktir. Aşırı aktiviteler yasaklanır, korse yanısıra kontrollü egzersizler verilir. Bütün tedbirlere rağmen çoğu vakada kaynama tam olmamaktadır.
Bel kaymasıSpondilolistezis ise bir vertebranın diğer bir vertebra üzerinden kayması demektir. Bel kayması da denilen bu durumun 6 tipi mevcuttur. Doğuştan kemik eksikliğine bağlı olan veya yıpranmalara bağlı olan tipler vardır.
Spondilolistezis kayma derecesine göre ise 4 dereceye ayrılır. Vertebranın genişliğinin %25 kadarı kayarsa 1.derece, %50’ye kadarı kayarsa 2.derecede, %75 kadarı kayarsa 3.derece ve %75’inden fazlası kayarsa 4.derecede denilir.
Çocuklukta bel kayması genellikle 5-8 yaşlarında ve L5-S1 seviyesinde görülür. Hiperekstansiyon aktivitesi yani belin aşırı arkaya bükülmesi hareketini sıkça yapanlarda görülür. Aşırı kayma varsa beldeki sinirlere baskı olabilir.
Erişkinlerde ise daha çok dejeneratif kaymalar vardır. Şeker hastalarında ve 40 yaşının üzerindeki kadınlarda bel kayması`na oldukça sık rastlanmaktadır. Bu kaymalar sinirler üzerinde daha çok basınç oluşturur. Tedavide ilaçlar ve fizik tedavi uygulanır. Sinirlere aşırı bası yapan şiddetli vakalarda ise operasyon önerilmektedir.

Bel kayması`nda felç riski var

Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Dr. Eser Alptekin, bel kayması`nda felç riski olduğuna dikkat çekti. Dr. Alptekin, Yener Süsoy’a otururken, otomobil kullanırken ya da eşya taşırken bazı noktalara dikkat ederek beli korumanın mümkün olduğunu söyledi.

Bel kayması- Bel kayması, herhangi bir zorlama veya büyük bir travma sonucu bir omurun öteki omurun üzerine kaymasıdır. Genellikle düşmeler, trafik kazaları ve ani hareketler sonucu meydana gelir. Bel fıtığından farkı, sorunun omurlar arasındaki yastıkçılarda değil kemikte olmasıdır. Yumuşak dokuyla ilgili bir hasar söz konusu değildir. Bel kayması, hastada kalıcı birtakım sorunlar oluşturmamışsa tedavisi mümkündür. Ama, çok büyük bir risk oluşturuyorsa o zaman son çozüm cerrahi müdahaledir. Bel kayması`nda kemik yapısında bozulma meydana geldiği için hasta felç olma riskini de taşır.

Bel kayması nasıl önlenir?
Daima bel bölgenizi tam olarak destekleyen sert sandalyede oturun. Çok derin ve çok yumuşak koltuklardan uzak durun. Çeşitli sandalyeleri test ederek sizin için en rahat olanını saptayın.

İşyerinizde mümkünse tam sırt ve kol desteği olan, tekerlekli, dönebilen sandalyeleri tercih edin.

Masada çalışırken oturma sırasında sandalye masaya yeteri kadar yakın durmalı. Vücudunuz dik olsun, öne eğilerek çalışmayın.

Dik oturun ve bel boşluğunuzu küçük bir minderle destekleyin. Otururken kalçalarla dizler arasındaki açı 90 derece olmalı.

Hiçbir zaman çok uzun süre aynı pozisyonda oturmayın. Eğer uzun süre oturmanız gerekiyorsa her 20-30 dakikada bir kalkıp birkaç adım yürüyün.

Otomobil kullanırken kesinlikle dik oturun ve bel çukurunuzu bir minderle destekleyin.

Bel kaymasıYürürken, eşya taşırken dikkat

Uzun süre aynı pozisyonda ayakta durmayın. Dururken bir ayağınızı küçük bir basamağa yerleştirin. Ayakta dururken iki bacağa eşit yük verin ve dik durun.

Özellikle hanımlar rahat ayakkabıları tercih etmeli. Yüksek topuklu ayakkabılar belin normal çukurluğunu etkiler.

Yerden ağır bir şey alıp dönerek bırakmak kadar tehlikeli bir pozisyon yoktur.

Beliniz tutulduysa 20 dakika sıcak duş uygulayın. Ağrılı yere buz koymak da rahatlama sağlayabilir.

Beliniz bel vermesin!

Bizi taşıyan belimiz iflas ettiğinde kıymetini anlıyoruz. Kiloyla fazla yük, yanlış oturma ve yatmayla fiziksel darbe, sigarayla da içten vuruyoruz onu.

Vücudu taşıyan ve dengesini sağlayan bel, dikkat edilmediği takdirde bir ömür boyu sürecek rahatsızlıklara neden olabilir. Gerekli özen gösterilmediğinde çeşitli ağrılarla bizi taşımaktan vazgeçerek iflas edebilen bel, hiç de zor olmayan, genel sağlığa yönelik kurallara uyulmasıyla bizi bir ömür boyu taşıyabilir. Kimi zaman dikkat edilmeyen oturuş biçimleriyle, kimi zaman da kaldırılan ağır yükler sonucu kalıcı rahatsızlıklara maruz kalan bel, hem tedavi giderlerinin fazla olması hem de tedavisinin uzun sürmesi nedeniyle işgücü kaybına neden oluyor. Yrd. Doç. Dr. Serdar Özgen, bir tek bele sahip olunduğunu ve bunun korunması gerektiğini belirtiyor. İnsanların bellerine dikkat etmediklerini ifade eden Özgen, bel ağrısında hareketsiz iş ve yaşam düzeninin (büro işi) risk faktörü oluşturduğunu kaydediyor. Bunun yanı sıra Özgen, ağır kaldıranlar, uzun süreli araç kullananlar, doğuştan belinde kayma olanlar, fazla kilolular, ortası çukurlaşmış yatakta uyuyanlar, hamileliğin son aylarında olanlar, halter gibi sporlarla uğraşanlar, sigara içenler, stres, depresyon yaşayanların da risk altında olduğunu ifade ediyor. Özgen, insanların çok basit kurallara uyarak bel sağlıklarını koruyabileceklerini belirtiyor.

Bel neden ağrır?

Serdar Özgen, kötü duruşun, beli kötü kullanmanın en önemli bel ağrısı nedenlerinden biri olduğunu, uzun süre aynı pozisyonda kalmanın belin en büyük düşmanı olduğunu dile getiriyor. Bunun yanı sıra, bel tutulmasının ve kas spazmının da bel ağrısında etkin olduğunu vurgulayan Özgen, beli destekleyen kasların ve bağların aşırı gerilmesiyle ortaya çıkan bu rahatsızlığın, ağır bir şey kaldırmak, atlamak, düşmek ve spor aktivitesiyle de ortaya çıkabileceğini kaydediyor. Sık karşılaşılan bir rahatsızlık olan, bel omuru arasında yastık görevi yapan kıkırdak dokunun kayması ile oluşan bel fıtığının da zamanla siyatiklere neden olabileceğini ifade eden Özgen, bu durumlarda öksürmenin, ıkınmanın ve hapşırmanın da bel ağrısına neden olacağını sözlerine ekliyor.

Nasıl koruyabiliriz?

Beli korumak için, ağır cisimleri kaldırmaktan kaçınılmalı. Bel ve sırtı dik ve dengeli tutmalı, kilo vermeli, spor yapmalı, sigara içmemeli, stresi azaltmalı ve omurga kaslarının düzenli çalıştırılması gerekiyor.

Yük taşırken yükler eşit olarak her iki ele bölünmeli. Ağır cisimler kaldırılmamalı. Koltuğa düz oturulmalı, gerekirse bel kıvrımına uyan yastıkla bel takviye edilmeli, sert ve ortopedik yataklarda yatılmalı.


__________________



Jade isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla