Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21.01.2014, 21:33   #1 (permalink)
Jade

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
yank Kadınlar daha çok biyolojiyi tercih ediyor

Kadınlar daha çok biyolojiyi tercih ediyor





Kadınlar bilgisayar teknolojileri alanında olmaktansa daha çok biyoloji gibi alanları tercih ediyor.

Facebook İcra Kurulu Başkanı (Chief Operating Officer-COO) Sheryl Sandberg, kadınların bilgisayar tabanlı işlerde yeterince temsil edilmediğini belirterek, "Kadınlar bilgisayar teknolojileri alanında olmaktansa daha çok biyoloji gibi alanları tercih ediyor. Kız çocuklarımıza bilgisayar becerilerini biraz daha fazla kazandırmamız lazım" dedi.

Sandberg, Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda yürütülen CEO Club Özel toplantısında, kadınların iş yaşamında karşılaştığı zorluklar, kadın dayanışması, kadın-erkek eşitliği gibi konularda değerlendirmeler yaptı.
Dünyada "Kadının Yeni Manifestosu" olarak nitelenen "Lean In" adlı kitabın da yazarı olan Sheryl Sandberg, Türkiye'de ekonomik hayatın gelişiminde kadınların güçlü bir katkısı olduğunu, buna karşın kadınların karar alma süreçlerinde yeterince güçlü olamadıklarını söyledi.
Türkiye'nin dünyada ve bölgesinde birçok ülkenin ve ulusun öncüsü konumunda olduğuna dikkati çeken Sandberg, Türkiye'deki fırsat eşitliğinin daha fazla gelişmesinin birçok ülkeye yol göstereceğine işaret etti.
Silikon Vadisi'nde kadın çalışan oranının yüzde 13'e gerilediğini aktaran Sandberg, "Kadınlar bilgisayar teknolojileri alanında olmaktansa daha çok biyoloji gibi alanları tercih ediyor. Kız çocuklarımıza bilgisayar becerilerini biraz daha fazla kazandırmamız lazım. Bilgisayar alanında ve matematikte kız çocuklarının geri kaldığını görüyoruz maalesef ama kız çocuklarımızın ilgilerini diri tutmalıyız, onlara yapamazsın denildiğinde zaten herkesten iyi yaparlar, bu bir gerçek" görüşünü paylaştı.
- "Amerika'da hamilelik izninden bahsedilmiyor bile"
Türk feminist Alarko Holding ve Alvimedica Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Alaton'un sık sık dile getirdiği "sisterhood" kavramını toplantıda kendisine sorması üzerine Sandberg, "Bir kadın bir erkekten işle ilgili bir iyilik istediğinde yaparsa kadın mutlu oluyor. Ama yapmazsa meşgul olduğu için yapamadığına inanıyoruz. Bir bayan bir bayandan yardım istediğinde ve yardımı alamadığında iş büyüyor. Gerilim dahi olabiliyor. Sistematik olarak kariyerin tümü boyunca tüm angarya işleri kadınlara yaptırıyoruz. Değiştirmek zorunda olduğumuz şey aslında bu" yanıtını verdi.
Kadınların iş hayatında birbirlerine daha fazla destek olmaları gerektiğini dile getiren Sandberg, insanlarda kadın dayanışması konusundaki duyarlılığın gün geçtikçe daha fazla artacağını kaydetti. Sandberg, önce kadınların birbirlerine tepeden bakmamayı öğrenmelerinin gerektiğini vurguladı.
Genç kızların geleceklerini belirlerken liderlik konusuna odaklandıklarını belirten Sandberg, "Çocuğunuz olduğu zaman çok zor kararlarla karşı karşıya kalıyorsunuz. Bu bir gerçek. Ama üniversitedeki bir kız bunu daha o dönemden düşünmeye başlıyor. Geleceğini planlarken ileride yoğun bir iş hayatı ve yanında aile hayatı olacağını biliyor ve düşünürken iş hayatında en tepeye odaklanıyor" diye konuştu.
Hamilelik iznine ilişkin bir soru üzerine de Sandberg, "Dünyanın heryerinde bu konu konuşuluyor, herhangi bir şey yapılmasa da konuşuluyor ama Amerika'da bu konudan, hamilelik izninden bahsedilmiyor bile. O kadar sessiz durumda ki insanlar" ifadelerini kullandı.
- "Vodafone Türkiye'nin kadınlara desteği sürecek"
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt ise Vodafone Türkiye olarak misyonlarını, "daha iyi bir gelecek için iletişim teknolojileri ile Türkiye'de herkese ilham vermek" olarak belirlediklerini dile getirdi. Öğüt, "Bu hedef doğrultusunda ilan ettiğimiz 'Dijital Dönüşüm Hareketi' ile teknoloji yatırımlarımızı, sosyal yatırımlarımızı ve hizmet yatırımlarımızı artıracağımız bir dönem başlıyor. Bir anne olarak 'hayatın mucizesini' var eden kadınların, iş hayatında da yaratma potansiyeli taşıdıkları pek çok başka mucizeler olduğuna inanıyoruz. Bu inançla üretime katılan, eşit ve kendi ayakları üzerinde durabilen bireyler olabilmeleri için teknolojinin küçük mucizelerini sonuna kadar onların hizmetine sunuyoruz" bilgisini verdi.
Vodafone Türkiye'nin kadınların ekonomik ve sosyal hayata etkin katılımı için gerçekleştirdiği projeleri anlatan Öğüt, "Kadının ekonomik ve sosyal yaşamda güçlü bir biçimde var olması amacıyla sosyal iş modeli olarak, geçtiğimiz yıl Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı desteğiyle 'Vodafone Önce Kadın' programını hayata geçirdik. 'Vodafone Önce Kadın' programı ile kadınların gücüne teknolojiyle güç katıyoruz. Önce Kadın Destek Kampanyası ve Önce Kadın Girişimci Paketi ile kadınların teknolojiye erişimine destek, Önce Kadın Bilgi Servisleri ile kişisel gelişimlerine de yardımcı oluyoruz. Teknolojide Kadın Hareketi ve Önce Kadın İlan Servisi ile ise ekonomik faaliyetlere katılımlarına destek veriyoruz" şeklinde konuştu.
- "Kadınların iş dünyasında hak ettikleri yerlere gelmelerini desteklemeliyiz"
Kadınların işgücüne katılımının bugün ekonomik büyüme için en pratik ve en etkili çözümlerden biri olarak öne çıktığını belirten Öğüt, şunları kaydetti:
"Ekonomik kalkınma için potansiyel çözüm yollarını çok uzakta aramamalıyız. Gelişmiş 20 ülkeye baktığımızda kadınların iş gücüne katılımı yaklaşık yüzde 51 seviyesinde. Türkiye'de ise bu oran yüzde 28. Sadece iş dünyası için değil, sağlıklı, bilgili ve eğitimli bir neslin yetişmesinde de ana unsur kadın. Bugün ekonomik büyümenin sürdürülebilir olması için verimlilik ve inovasyon kadar önemli bir diğer kavram, kadının ekonomiye katılımının artmasıdır. Ancak iş dünyasında üst yönetimlere baktığımızda, kadın oranının çok düşük olduğunu görüyoruz.
Bugün, istihdama kadın ve erkeğin eşit oranda katılması, bir akıllı ekonomi modeli olarak benimsenmeli. Kadın ve erkeği rakip değil, birbirini bütünleyen unsurlar olarak görmeli ve stratejiler geliştirmeliyiz. İş dünyasında, biz erkek yöneticilere çok daha fazla sorumluluk düşüyor. Kadınların iş dünyasında hak ettikleri yerlere gelmelerini desteklemeli ve bunun önündeki engelleri kaldırmak için çalışmalıyız. Daha üst pozisyonlara yükselmeleri için onları teşvik etmeliyiz."
Kaynak: AA

__________________



Jade isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla