Tekil Mesaj gösterimi
Alt 23.01.2014, 02:03   #1 (permalink)
Jaqen
Root Administrator

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Pirinç ve Zeytinyağına Zam Yolda

Pirinç ve Zeytinyağına Zam Yolda




Perakendeciler kuru fasulye ve patatesten sonra pirinç, zeytinyağı ve ayçiçek yağı fiyatlarında da artış bekliyor


Almanya merkezli perakende zinciri Metro Group’un Türkiye’deki iştiraki Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan, kurdaki artış sonrasında zeytinyağı, pirinç ve ayçiçek yağında zam beklediğini söyledi.
Özerkan şöyle konuştu; “Ayçiçek yağında yaklaşık üretimimiz 900 bin ton civarında ama tüketimimiz 1 milyon 200. Dolayısıyla yurtdışından ithalatımız var. Bunlar tabi ki dolar ve euro artışlarından etkilenecek. Bugün baktığımızda ayçiçek yağı fiyatlarında son dört ayda yüzde 13’lük bir artış görüyoruz. Ayçiçek yağında fiyatların artacağını düşünüyorum. Pirinçte de aynı durumu görüyoruz. Hasattan sonra pirinç fiyatları 1,85 artı KDV’lerden yaklaşık 2,85’lere geldi. Bundan sonra artış olacak mı, dolar ve Euro’ya bağlı. Zeytinyağında geçen sene var yılıydı, bu sene yok yılı. Bizim beklentilerimiz 5 litre zeytinyağının 45 TL’den 60 TL civarına geleceği yönünde. Burada ciddi bir fiyat artışı bekliyorum.”
GIDA ENFLASYONU İKİ KATINA ÇIKABİLİR
Döviz kurunun gıda fiyatlarında baskı oluşturduğunu belirten Özerkan, 2013’te yüzde 3-4 seviyelerinde olan gıda enflasyonunun bu yıl iki katına çıkarak yüzde 8’leri görebileceğini söyledi. Özerkan, “2014 daha yüksek olacak ama bana göre yüzde 20’leri görmeyecek, belki ürün bazında yüzde 20’leri görenler olabilir ancak toplam sepette geçen seneden yüksek olacak. Ama yine enflasyona paralel bir gidiş izler, yüzde 7-8’ler civarında kalabilir diye düşünüyorum” dedi.
NAKLİYECİLERİN EYLEMİ BİZİ ETKİLEMEZ
Antalyalı nakliyecilerin eylemi nedeniyle 27 Ocak’tan sonra 4 gün süreyle İstanbul’a meyve-sebze girişi yapılmayacağına yönelik haberleri de değerlendiren Özerkan, “Özünde iyi niyetli bir hareket olduğunu düşünüyorum çünkü önceden haber verildi, piyasa hazırlıklarını yapıyor. Metro olarak biz çok etkilenmeyeceğiz bizim kamyonlarımız kendimize ait” dedi.
KÜÇÜK FORMATLI MAĞAZALARA HIZ VERECEĞİZ
Metro Toptancı Market 2014′te 3 büyük mağaza açmayı planlarken; büyüme stratejisine küçük formatlı mağazaları da dahil eden şirket, pazarın üzerinde çift haneli büyüme öngörüyor. Özerkan, “Küçük formatlı mağazalarla şehir içlerine girmeye başladık. Önümüzdeki günlerde bunu hızlandırmak istiyoruz. Özellikle Marmaris, Edremit gibi sezonsal turistik alanlarda bu mağazalarla büyüyoruz. Bu sene büyük formatlı 3 mağaza açacağız. Buna ek olarak, küçük mağaza açılışlarımız ise ihtiyaca bağlı şekillenecek. İhtiyaca göre 1 veya 2 tane de küçük formatlı açılış olabilir” diye konuştu.

Jaqen isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla