Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01.02.2014, 21:16   #98 (permalink)
Asi Ruh
Özel Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Pskilojide Kavramlar

Makyevelizm


Makyevelizm terimi ünlü siyaset teorisyen! Machiavelli'nin Prens adlı kitabında betimlediği ve manipülasyon yoluyla iktidarı elde etmeye ve kullanmaya ilişkin davranışlar bütününü ifade etmektedir.

Makyevelist kişi diğerleriyle ilişkilerinde sürekli kazanmak isteyen bir kişidir ve bu başarı tutkusu onu sosyal manipülasyona götürmektedir. Makyevelist kişilik yapısını inceleyen araştırmacılar (Christie ve ark. 1970) bu kişilerde üç özellik ayırdetmişlerdir:

Birincisi ilişkilerinde duygulara yer vermemektir; onlara göre kazanan kişi rasyonel ve soğuk bir yaklaşımla sadece stratejisiyle meşgul olmalıdır. İkincisi kendilerini toplumda yaygın ahlak anlayışıyla bağlamamaktır; çünkü moral değerler çoğu kez başka insanların manipülasyonunu reddetmektedir. Üçüncüsü ideolojik planda angaje olmamaktır; çünkü ideolojik amaçlar pratikte esnekliğe her zaman izin vermemektedir.

Makyevelist kişiler genel olarak diğerlerini etkilemede ustalık sahibidir; ahlak kurallarına riayet etmez başkalarına karşı güvensizdirler ve kuşku duyarlar diğerleriyle ilişkilerinde düşünerek ve ihtiyatlı davranırlar çıkarlarını kollamak için kolayca yalan söyleyebilirler onlara duymak istedikleri şeyi söyleyerek gerçek düşüncelerini gizlerleriçten ve spontan davranışlardan kaçınırlar dostluk ve dürüstlüğe değer vermezler.

Asi Ruh isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla