Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20.02.2014, 14:00   #1 (permalink)
Jineps

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Başarılı İnsanlar Sonuç Odaklıdır

Başarılı İnsanlar Sonuç Odaklıdır

Başarının ilk adımı insanın kendisini heyecanlandıran işi seçebilmesidir. İnsan yalnızca gerçekten yapmak istediği gönülden inandığı kimsenin motivasyonuna ihtiyaç duymadan yol aldığı bir işte başarılı olabilir. Bu nedenle kendimizi iyi tanımalı ve hangi işin bizi tatmin edeceğini bilmeliyiz.


Bir Liste Yapın
Kariyer basamaklarını emin adımlarla çıkarak iş hayatında kendine sağlam bir yer edinen kişilerin bir diğer ortak özelliği de hayattaki hedeflerini listeye dökmeleridir.

Bu listede genellikle paraya yer verilmez daha çok yüksek lisansı şu tarihte bitirmek sonra şu şirkette işe girmek şu kadar sürede terfi etmek gibi hedefler yer alır.

Çünkü para (her ne kadar böyle yanlış bir kanı olsa da) başarı ölçütü değildir. Para öyle ya da böyle kazanılabilir ama başarıya ulaşmak için farklı unsurları bir araya getirmek gerekir. Bu nedenle kişinin kendisini başarılı kılacak unsurları güçlü ve zayıf yönlerini gözden geçirerek adım adım hedeflerine ulaşmak için çalışması gerekir.

Nitekim para şöhret iktidar gibi hırs odaklı istekler zaman içerinde başarının önüne geçer ve insanı gerçek hedeflerinden uzaklaştırır. Bunları öne çıkaran insan egosudur.

Bu nedenle başarı kazandıkça şişen egomuzu törpülemeyi bilmeli kısacası şımarmamalıyız. Aksi takdirde başarı kazanıldığı hızla kaybedilebilir. Bu nedenledir ki dünya üzerinde örneklerini gördüğümüz birçok başarılı insan kendinden emin fakat mütevazı kimselerdir.

Başarılı kişiler para odaklı değildir ama her zaman sonuç odaklıdır. Bir projeye başladıklarında mutlaka sonlandırırlar. Eleştiriye açık insanlardır. Çalışkandırlar. İnisiyatif ve sorumluluk almayı severler.


Değerlendirebilecekleri bir fırsat gördüklerinde risk almaktan çekinmezler. Vizyon sahibi dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden kişilerdir. İşleriyle ilgili her şeyi çok iyi bilirler; yaptıkları işe hakimdirler. Her zaman yaptıkları işin hakkını verirler.

Başarılı insanların özelliklerinden bir diğeri de insan odaklı olmalarıdır. Başarılarının çevrelerindeki kişilere bağlı olduğunu bilirler. Nitekim bir yönetici ancak çalışanları başarı kazanırsa zirveye çıkabilir. Bir çalışan da tek başına değil takımının diğer üyeleriyle beraber başarıyı göğüsleyebilir. Bu nedenle takım oyuncusu olmak başarının yapı taşlarından biridir.

IQ Değil EQ Önemli
Başarı kazanmada belirleyici rol oynayan unsurlardan bir diğeri ise EQ yani duygusal zekâdır. Sosyal hayatta bize IQ’dan çok EQ’muz yardımcı olabilir.

Yüksek duygusal zekâya ulaşmanın ilk şartı ise bireyin kendini tanımasıdır. Kendisini iyi değerlendirebilen güçlü ve zayıf yönlerinin farkında olan hangi yönlerini geliştirmesi hangilerini törpülemesi gerektiğini bilen kişiler elbette ki duygu ve düşüncelerini yönlendirme gücüne de sahip olur. Bu da kişilerarası ilişkileri iyi yönetme ve sosyal çevrede güçlü olmayı sağlar.

Ayrıca kendisini iyi tanıyan kişi başkalarını da anlayıp analiz edebilir. Kendisini onların yerine koyabilir yani empati kurabilir. Duygusal zekâsı yüksek kişilerin farkındalığı da yüksektir. Bu nedenle kriz anlarında stresli ortamlarda kendilerini kontrol etmeyi bilirler.

Profesyonel çatışmaları kişisel hale getirmezler; çözüm odaklıdırlar. Çatışma durumlarından hem kendilerinin hem de kurumlarının çıkarını koruyarak çıkmayı başarabilirler.


Tabii bunda karşısındaki kişiyle empati kurmanın onun duygularını ve kaygılarını iyi anlamanın rolü büyüktür. Ayrıca açık sözlü ve dürüst insanlardır. Karşılarındakiyle eşit ve açık iletişim kurmayı başarırlar.

Bu da onların her zaman aranan güvenilir insanlar olarak tanınmasını sağlar. Konunun bütününe hakim olurlar. Yani “büyük resmi görmek” onlar için kolaydır. Olayı tümüyle kavradıktan sonra harekete geçerler. Bu nedenle başarısız olma ihtimalleri çok düşüktür.


Başarının Formülü Yok
Başarı çeşitli unsurların bir araya gelmesiyle kazanılabilir. Ancak başarının tek bir formülü yoktur. Herkesin başarı kavramı ve dolayısıyla başarıya ulaşma yöntemi birbirinden çok farklıdır.

Kişisel özellikler yaşanmışlıklar içinde bulunulan ortam başarıya ulaşma şekli süresi ve süreci üzerinde belirleyici etki yapar. Fakat başarılı kişilerin hepsinin tek ve çok önemli bir ortak özelliği vardır; başarıya ulaşacaklarına inanmaları. Her şey böyle başlar…

__________________
Taklitler aslını yaşatır.
KIPSS.









Ben soğuk değilim,
siz cıvıksınız.

.
Jineps isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla