Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22.02.2014, 22:09   #1 (permalink)
Jineps

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Bebeğiniz açken emzik vermeyin

Bebeğiniz açken emzik vermeyin



Bebekler emme isteğiyle doğarlar, bazı bebeklerin parmaklarını daha anne karnındayken emmeleri normal bir davranıştır. Emme refleksinin rahatlatıcı etkisinden dolayı doğduktan sonra da emzik kullanmaya başlıyorlar. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, emzik alırken ve kullanırken dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

Emzik, yabancı dildeki değimiyle “sakinleştirici” bebeğin emme ihtiyacını tatmin eder. Fakat asla beslenme yerine kullanılmamalıdır. Anne-babanın çocuğa sarılıp ona güven duygusu aşılamak için yanında olmak yerine kullanılmamalıdır. Kısacası beslenme ihtiyacını ortadan kaldırmak üzere kullanılmamalıdır ve çocuğa rahatlama sağlayıp anne-baba kucağı yerine de geçmemelidir. Eğer bebek beslenme aralarında da emme ihtiyacı gösteriyorsa emzik kullanılabilir.
Emzik kullanmanın avantajları nelerdir?

Emme refleksi, parmak emme ile tatmin edildiği taktirde dişlerde bazı gelişimsel problemlere yol açabilir. Anne-baba emzik kullanımını kontrol edebilir fakat parmak emmeyi kontrol edemez. Emziği kesmek gerektiği zaman onu basitçe çöpe atabilirsiniz fakat başparmak çöpe atılmaz. En son çalışmalar göstermiştir ki emzik kullanmak bebeklerde ani beşik ölümünü azaltmaktadır.



Emzik kullanmanın dezavantajları nelerdir?



Emzik doğru kullanılmazsa, anne emzirme konusunda problemler yaşayabilir. Dişlerde çeşitli çürüklere neden olabilir, kulak enfeksiyonuna yol açabilir. Evde üretilmiş emzikler, tatlandırılmış emzikler, bebeğin boynuna bağlanmış emzikler güvenli değildir ve bebeğin incinmesine sebep olabilir. Emzik kullanacaksanız onu güvenli ve akılcı bir şekilde kullanmalısınız.
Hiçbir zaman emzik annenin emzirmesinden önce başlanmamalıdır. Anne emzirmeden emzik verildiği taktirde bebek anne memesini almayabilir. Fakat prematüre bebeklerde ve hastanede uzun süre kalması gereken hasta bebeklerde emzik kullanılabilir.
Dikkat edilmesi gereken noktalar

Bebeğe beslenme yerine emzik verilmemelidir.
Bebek açken emzik ile yatıştırılmamalıdır.
Bebeğin aç olup olmadığını, yorgun olup olmadığını emzik vermeden önce anlamak gereki; ilk önce sorunu çözmek daha iyidir.
İlk kullanımdan önce emziği önce temizleyin. Kaynamış suda 5 dakika bekletin ve tamamen soğuduğuna emin olarak bebeğe verin. Emziği her zaman temiz tutun, sıcak suyla yıkayın ve her kullanımdan sonrada sabun ile yıkayın.
Eğer emzikte kırılmalar, yırtılmalar varsa kontrol edin. Bazen aileler bebeğe ilaç verdikten hemen sonra emzik verirler. Örneğin; ağrı kesiciler, vitaminler, antibiyotikler gibi. Bu ilaçlar emzikte çatlamalara neden olabilir eğer böyle bir şey varsa hemen atın. Bir tahribat olmasa bile emzik iki ayda bir değiştirilmelidir.
Emziği hiçbir şekilde şekere ya da bala batırmayın, dişlerde hasara yol açar. Bal botulizm denilen yiyecek zehirlenmesine neden olabilir. Emziği asla bebeğin boynuna bağlamayın. Birçok durumda bebeğin boynuna ipin dolanmasıyla boğulmaya yol açabilmektedir. Onun yerine elbisesine takılmış mandal ya da küçük kurdelelerle tutturulabilir.
Emziği, biberon ağzından yapmayın; boğulmalara ve ölüme neden olabilir.
Yürümeye başlayan veya emekleyen çocuğun ağzında bütün gün emzik taşımasına izin vermeyin. Konuşma ve diş gelişmesi ile ilgili sorunlara yol açacaktır.
Bebeğin emziği çiğnemesine izin vermeyin parçalanıp nefes borusuna kaçmasına neden olabilir.

[
Emzik kullanmayı kesmek için ipuçları


Bebeğin emzik kullanım süresini kısıtlayın. 12 aya kadar sadece uyku öncesinde kullanın, 12 aydan sonra bırakmak için planlama yapın.
Emzik kesmeyi bir ceza veya aşağılama yöntemi olarak kullanmayın.
Emziği keserken sanki birlikte karar veriyormuşsunuz gibi konuşun. Yastığın altına koyup daha sonra bir meleğin yastığın altından aldığı söylenebilir.
Emziği kesmek için bir plan yaparsanız o plan dahilinde çocuğu ödüllendirebilirsiniz. Emziği kestikten sonra bebeğinize övücü sözler söyleyin ve onunla büyüdüğü için gurur duyduğunuzu belirtin.
Çocuğunuz kızgınsa ve çok içerlemişse duygularını ifade etmesine izin verin. Zorlanıyorsa sadece sarılın bir daha emzik isterse (ki isteyebilir) sakın teslim olmayın. Emziğin gittiğini ve onunda büyüdüğünü söyleyin.
Uygun emzik nasıl seçilir?


Emzikler çok çeşitli renk ve tasarımlarda ve farklı uçlarla yapılırlar. İlk etapta birkaç değişik tarz emzik seçebilirsiniz. Bebek bir tanesini tercih edecektir. Bir tam yuvarlak uçlu emzik, bir tane de ortodontik dediğimiz yassı, diş yapısına uygun emzik ve farklı boyutlar seçilebilir. 6 aydan önceki bebekler için farklı boyut, 6 aydan büyük bebekler için farklı boyutlar vardır. Bebeğiniz hangi tipi ve boyutu tercih ederse devam emziği olarak onu seçebilirsiniz.
Plastik olanlar genellikle en iyi olanlardır. Emziğin kalkan kısmında havalandırma delikleri vardır bu delikler bebeğin ağzında tükürük biriktiği zaman hava almasını sağlar. Delikler olmadığı taktirde ciltte hassasiyet ve döküntü meydana gelir.
Bir diğer seçim ise lateks veya silikon emzik uçları arasında yapılabilir. Silikon emzik uçları daha sağlamdır ve koku barındırmaz. Bazı bebekler silikon emzikleri sevmez, lateks olanları tercih ederler. Lateks daha kolay esneyen yumuşak bir yapıdadır. Lateks alerjili bir aileden geliyorsanız ve bebekte de böyle bir alerjiden korkuyorsanız tercih etmeyebilirsiniz.
Emziklerin üzerinde göreceğiniz etiketler önemlidir!

BPA ve Fitalat içermeyen emzikleri tercih edin. ABD’de 1999 yılından beri emziklerin üzerinde bu etiketler bulunmaktadır. Lateks ve silikonda bu BPA maddesi normalde yoktur. Uygun emziği seçtikten sonra ekstra birkaç yedek emzikte bulundurmak gereklidir. Aniden yedeklere ihtiyacınız olabilir.

__________________
Taklitler aslını yaşatır.
KIPSS.









Ben soğuk değilim,
siz cıvıksınız.

.
Jineps isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla