Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01.03.2014, 00:57   #1 (permalink)
Jineps

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Seçme şansı Tanıyın

Seçme şansı Tanıyın

Kendi elbisesini seçmesine fırsat tanımak çocukların özgüven gelişimini olumlu etkiliyor. Nasıl mı?
Giyim konusunda seçme hakkı tanınmayan çocuklarda ise özgüven eksikliği çekingenlik kararsızlık hep yönlendirilmeyi bekleme gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Kendilerinin anneden ayrı bir varlık olduklarını 3 yaşında fark eden çocuklar bu dönemde dünyayı keşfetme denemeleri yapıyorlar.

Dünyayı öğrenme ve keşfetme isteği bu süreçte zirveye çıkan çocukların ilk bireyselleşme çabaları bu dönemde ortaya çıkıyor. Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi'nden Uzman Çocuk Psikoloğu Aynur Sayım 3 yaş döneminde çocukların yemeği kendisi yemek isteyebileceğini oyuncağını kendisi almak isteyebileceğini ifade ediyor. Bu dönemde korumacı tavırla çocukların hareketlerinin kısıtlanmaması gerektiğini vurgulayan Sayım şu uyarıda bulunuyor: "Eğer aile çocuğu engeller her hareketinde uyarır çocuğa zarar gelecek endişesi ile korumacı müdahaleci davranırsa çocuğun güveni kırılır. Dünyayı tehlikeli bir yer olarak algılar ve yeni girişimlerinde daha temkinli olma ihtiyacı duyar. Anne-baba çocuk için gerekli güvenlik önlemlerini alarak çocuğa kendisini gerçekleştirmesi için fırsat sunmalı."

Elbise seçme isteğinin çocuğun bireyselleşme denemesi olduğunu kaydeden Sayım "Çocuk uygun kıyafeti seçmiyorsa ona en azından alternatifler sunup bunlar arasından beğenmesini istemelidir." diyor. Sayım çocuklara kontrollü bir şekilde uygun kıyafeti seçmesine yardımcı olmayı öneriyor.

__________________
Taklitler aslını yaşatır.
KIPSS.









Ben soğuk değilim,
siz cıvıksınız.

.
Jineps isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla