Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01.03.2014, 21:37   #1 (permalink)
Jineps

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Enkopresis Nedir

Enkopresis Nedir

4 yaş ve üstündeki çocukların dışkıyı tekrar tekrar uygun olmayan yerlere (tuvalet ve lazımlık dışına) yapması. Enkopresis tekrar tekrar uygun olmayan yerlere örneğin iç çamaşırlarına veya yere büyük abdesti yapmaktır. Enkopresis teşhisi 4 yaş ve üstündeki çocuklarda organik bir neden olmaması halinde konulabilir. Bu sorun erkek çocuklarda kızlarda görüldüğünden 5 defa daha çok görülür. Enkopresis sorunu olan çocukların % 20'sinde enuresis de vardır. Ekseriyetle çocuk büyük abdestini uzun zaman tuttuğu için dışkı hem sertleşirhem acı verir. Kabızlık tuvalete çıkmayı ağrılı haie getirdiği için çocuk bağırsak hareketlerine karşı direnebilir. Dışkı yumuşatıcılar ve fitiller kullanmak şişmiş rektumun normal ölçüsüne dönmesini sağlar.

Bazen bu durum okula başlamak veya bir kardeşin doğumu gibi psikososyal stresle gelişebilir. Bu durum ebeveynlerle yürütülen pasif agresif (pasif saldırgan) ilişkinin bir parçası olabilir. Özellikle eğer kasıtlı olarak bulaştırma görülüyorsa durum budur. Eğer çocuk utanırsa kampa katılmak gibi mahcup olabileceği durumlara girmekten kaçar.
TEDAVİ
Ekseriyetle düzenli olarak tuvalete gidilip oturmak çok lifli yemekler yemek dışkıyı yumuşatıcı maddeler kullanmak ve tuvalete yapılan büyük abdest için ödüller vermek gibi davranış düzeltici teknikler uygulamak yardımcı olur. Hiçbir zaman çocuğunuzu utandırmayın veya cezalandırmayın. Aşırı kabızlık ve birikme hallerinde fitil veya tenkiye rahatlamak için gerekebilir ancak bunlar sık kullanılmamalıdır.
Aile terapisi ters davranışın genel biçimini inceleme yolu olabilir. Aileler çocuğun otonomisine (kendi kendini idare etmesine) daha çok saygı duymayı çocuk da kızgınlığını anlatmanın daha direkt yollarını öğrenebilirler.
Alıntı

__________________
Taklitler aslını yaşatır.
KIPSS.









Ben soğuk değilim,
siz cıvıksınız.

.
Jineps isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla