Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05.03.2014, 20:09   #31 (permalink)
Jade

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Enstrüman Nedir - Enstrümanların Özellikleri - Müzik Aletleri (Enstrümanları) Hakkında Teknik

Mızıka - Ağız Armonikası


Müzik Aletleri (Enstrümanları) Hakkında Teknik Bilgiler

Ağız armonikası ya da çoğumuzun bildiği adla mızıka, ülkemizde bir eşlik çalgısı olarak tanınmış olsa da, dünyada yıllardır popülerliğini koruyan bir solist çalgı. İlk kez, 1820'lerde Christian Friedrich Buschmann adlı Thuringli bir genç tarafından yapılır armonika.

Buschmann, kardeşine yazdığı bir mektupta yeni buluşunu şöyle anlatır: "Çok dikkate değer bir estrüman daha yaptım. Çapı 10 cm... Ancak pianossimodan kreşendoya kadar, klavyesiz, tam 21 nota değeri verebiliyor. Üstelik, notayı istenilen uzunlukta seslendirebiliyorsun..." Ancak, biraz kompleks bir enstrümandır bu. Bir Bohemyalı, Joseph Richter bunu basitleştirir. Bir İngiliz, Sir Charles Winston ise son şeklini verir. 1857'de Matthias Hohner bu enstrümanın gelecek vaadettiğini görür ve seri üretimine başlar. 1880'lere gelindiğinde armonika, Amerika başta olmak üzere bütün dünyayı sarmıştır.

Armonika, çoğumuzun aklında western filmlerinden kalmıştır. Gece çökerken, çölün sessizliğinde esas kovboyun, gömleğinin cebinden çıkartarak hüzünlü melodiler çaldığı küçük çalgıdır o. Kolay taşınabilir olması, her yerde bulunabilmesi ve hüznü, yalnızlığı sesinde yansıtabilmesi itibariyle, kovboyların vazgeçilmez çalgısıdır ve bu yüzden hemen tüm western filmlerinde (ya da Red Kit gibi çizgi romanlarda! ) önemli bir yer işgal etmesi tesadüf değildir. Armonika, Amerika'da o kadar popülerdir ki, Lincoln, 1858'de yürüttüğü seçim kampanyasında halkla aynı konumda olduğunu göstermek için armonikayı kullanmıştır. Armonika aslında yoksul çalgısıdır ama herkes tarafından kullanılabilme özelliğine sahiptir; Amerikan başkanlarından Eisenhower'in armonikayı virtüoz ustalığında çaldığı bilinir.

Mızıka nasıl çalınabilinir?

mızıka çalmak için üflemek yeterli olmuyor kesinlikle..üflenmesi kadar nefesin içeriye çekilmesi de gerekmekte.
Ayrıca insanın dilini iyi kullanması lazım.Dil ile bazı delikler kapatılmalı öyle üflenmeli.
Çalabilmek için teknik açıdan kendinizi geliştirmenizin farz olduğu,asla göründüğü kadar kolay olmayan blues ve country ustalarının şarkılarında da zaman zaman mızıka soloların yer almasıyla ilgi çekenben de öğrenmek istiyorum dedirten çalgıdır.

Mızıka'ya yeni başlayanlar için ilk alınması gereken mızıka ,C - Do major. Daha sonra D - Re Majör, daha sonra sırasıyla, A ya da G, F, E, Eb, B, Bb,... alınırsa iyi olur.


alıntı

__________________



Jade isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla