Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05.03.2014, 20:09   #32 (permalink)
Jade

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Enstrüman Nedir - Enstrümanların Özellikleri - Müzik Aletleri (Enstrümanları) Hakkında Teknik

Trombon

Müzik Aletleri (Enstrümanları) Hakkında Teknik Bilgiler

Trombon, üflemeli bir çalgı çeşididir. Fincan biçimli bir ağızlığa dayanan dudakların titreşmesiyle ses çıkarmaktadır. Boru uzunluğunu değiştiren ve "kulis" adı verilen bir sürgüsü vardır. Bu sürgü trombonun farklı notalarda ses çıkarabilmesini sağlar. İlk olarak 15. yüzyılda kullanılmıştır.

Piston Trombon, kulis yerine trompet gibi 3 adet pistonu olan bir türü daha vardır, ses sınırları kulis trombon ile aynı ve sesinin rengi kulis trombondan biraz farklıdır.

SÜRGÜLÜ TROMBON

Yapıldığı ses : Sib - Do
Uzunluğu : 117 cm.
Alaşımlı, ağızlıklı soluklu bir çalgıdır.
Notası kalın seslerde; dördüncü çizgi Fa, ince seslerde; dördüncü çizgi Do açkısı ile yazılır.
Diyapazona göre duyuluşu, bir büyük dokuzlu aşağıdandır.
Solo ve eşlik görevi verilir.
Orkestra ve Armoni Muzikalarında, dört partisi bulunur.
Ses rengi, gür ve parlaktır.


Bu çalgıların, yapımı, dizge oluşumu ve tutuş özellikleri, Trombonlar konusunun başında verilen genel bilgilerde belirtildiği gibidir. Pistonlu Trombonlardan genellikle kullanılanları, Tenor ve Bas olanlarıdır. Alto Trombonun notaları; üçüncü çizgi Do, Bas ve Kontrbas Trombonların notaları; dördüncü çizgi Fa açkısı ile yazılır. Soprano, Alto, Tenor ve Bas Trombonlar ile araya gelerek, erkek seslerini oluştururlar. Trombon partileri yazılırken, Trompet ve Kornolar da olduğu gibi uyumsuz aralıklardan kaçınılmalıdır. Beşli ve sekizli; kusurları olmamasına, uyumsuz düzenlerin kendi partilerinde çözülmesine özen gösterilmelidir. Duyulan aralıklar, insan seslerinde olduğu gibi düşünülmelidir. Dar düzenler alınarak, acıklı ve karanlık duygular canlandırılabilir.
Sürgülü Trombon, sökülüp takılabilen dört çeşit borudan oluşmuştur. Bu borular devingen olup, birbirinin içinde isteğe göre, uzalıp kısalırlar. Böylelikle istenilen sesler elde edilir. Anarmonik sesler aynı yerlerden çıkar. Ses rengi, gür ve parlaktır. FF.. deyilerinde, görkemli bir etki bırakır. P., veya PP., deyilerinde, özellikle çıkartabildiği (kolaylıkla) seslerde verilen ezgilerde, tatlı bir duyuluşu vardır.

alıntı

__________________



Jade isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla