Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13.03.2014, 00:42   #2 (permalink)
Jineps

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Çocuğunuzun Sınırlarını Zorlamayın

KRAL BAHÇESİ

Çok eskiden bir büyük kral vardı. Gel zaman git zaman bu kral portakal ağacı yetiştirme hevesine kapıldı. Adamlarını çağırdı dileğini buyurdu. Adamlar ülaaai dolaştı ılık güneylilerinde bir yer seçti. İşçiler tutuldu bahçıvanlar bulundu. Toprak işlendi çukurlar kazıldı fidanlar dikildi. Büyük kralın bahçesi komşu ülkelere nam saldı. Bahçesiyle öğündü gururlandı büyük kral. Adamlarına buyurdu: Benim bahçem en güzel olmalı bu yeryüzünde. Tüm ağaçlar bir boyda bir biçimde büyümeli...
Aradan yedi yıl geçti: Komşu ülke kralı konuk geldi. Ünlü bahçeyi görmek istedi. Büyük kralın adamları güneye at sürdüler aaa varıp bahçeyi düzene koydular. Bahçe temizlenip düzenlenecekti. Tüm ağaçlar bir boy bir biçime girecekti. Bahçenin temizlenip düzenlenmesine ses etmedi bahçıvanlar. Ama ağaçların bir boy bir biçime sokulmalarına karşı çıktılar. Büyük kralın adamları buyurdu: Buyruk buyruktur bizimkisi kulluktur. Buyruk demiri keser hepimizin kellesi gider!
Büyük kralın buyruğu üzerine işe başlandı. Boylu ağaçların üst dalları kesildi sık dallı ağaçların dalları uzatıldı kısa boylu ağaçlar yukarı çekilip ötekilerin düzeyine getirildi. Benzer çalışmalarla tüm ağaçlar bir boy bir biçime sokuldu. Bahçenin temizliği ve düzeni bitirildi. Büyük kral ve konuğu bahçeye gittiler. Ağaçları pek beğendiler. Aynı boy aynı biçim ağaçlara hayran kaldılar. Konuk kral ülkesinde de böyle bir bahçe yapılmasını buyurdu adamlarına. Konuğun hayranlığına sevindi büyük kral. Bir kat daha gururlandı onurlandı. Adamlarına armağanlar dağıttı...
O mevsim çok az portakal verdi kral bahçesi. Çünkü boyu kısaltılan dalları seyrekleştirilen ağaçlardan yabancı dallar fışkırdı. Uzatılan ağaçlar kurudu. Kimi ağaçlar hastalandı. Bahçıvanlar ne denli uğraştılarsa da eski canlılık gelmedi. Sekizinci yıl büyük kralın bahçeye geleceği duyuldu. Bahçıvanlar ve işçiler oradan kaçıp kellelerini kurtardılar.
SINAVDA BAŞARILI OLAMAZSA
YAŞAYACAĞINI BİR CEZA GİBİ GÖSTERMEYİN
Bir düşünür ‘hayat büyük olayları beklerken arada geçen zamandır ‘ demiş. Bu sözden bir pişmanlık payı çıkartmak da mümkündür. Hayatı bir süreç gibi değil de bir durum gibi görürseniz önünüzdeki olayların önemini abartırsınız. Çocuğunuz istediğiniz- - veya kendi istediği - üniversitenin giriş sınavında başarılı olamazsa gideceği okulu bir ceza gibi göstermeyin. Çünkü gerçekten kazanamadığı takdirde alacağı eğitim hayatı açısından - yine de - büyük önem taşır . Bu eğitimi alabilmesi ve yararlanması ancak okulunu ve eğitimini sevmesiyle mümkündür.
“...Eğer kazanamazsan falan okula gidersin” veya
“...Eğer ...fakültesine giremezsen filan fakülteye girer ancak filan olursun” gibi sözler onun gideceği okulu yapacağı işi sevmesine imkan bırakmaz. Bu tür yaklaşımlar çocuğun hayatı ve kendisini sevmesini de engeller ve kendine olan güvenini temelden sarsar.

KENDİNİZE “HAYATIN AMACININ NE OLDUĞUNU” SORUN
Hayatın amacı kendine yeten bir insan olmak yaşadığından memnun olmak ve bu memnuniyeti yakın çevredeki insanlarla da paylaşabilmektir . Sınavda başarılı olmak diploma sahibi olmak bu temel amaca yönelik araçlardır .
“Okumak”
“Yükseköğrenim görmek” hayatın seçeneklerinden biridir . Neyse ki hayatın seçenekleri bu kadar sınırlı değildir. Eğer amaç para kazanmaksa mutlaka falan okula gitmeden veya filan üniversiteyi bitirmeden de bunu sağlamak mümkündür . Eğer amaç hayattan alınan zevki artırmaksa müzik ve sanat bu zevki ve coşkuyu insanlara dolu dolu yaşatabilir. Bütün bu sebeplerden ötürü hayatı bir tek seçeneğe “falan okulun giriş sınavını kazanmaya” indirgemek konuyu bir “ölüm – kalım” olayı durumuna getirir. Bu da hem ailenin hem de çocuğun kaygısını yükseltir başarısını tehdit eder. Anne - baba olarak görevinizin çocuğunuza iyi bir eğitim vermek olduğu kadar ona hayatı sevdirmek ve yaşama sevincini aşılamak olduğunu göz ardı etmeyin.

__________________
Taklitler aslını yaşatır.
KIPSS.









Ben soğuk değilim,
siz cıvıksınız.

.
Jineps isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla