Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04.04.2014, 10:24   #1 (permalink)
KaRaqiZz
BaHaRamaZaN

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Kitap Özeti Bin Muhteşem Güneş Khaled Hosseini

Bin Muhteşem Güneş Kitap Özeti
Bin Muhteşem Güneş Khaled Hosseini

Khaled Hosseini savaşın insan hayatını nasıl değiştirildiğini anlatan Uçurtma Avcısı ile bir anda adını tüm dünyaya duyurmuştu. Herkes ondan ikinci bir roman bekliyordu ve Bin Muhteşem Güneş ile yine büyük bir başarı elde etti.

Bin Muhteşem Güneş romanında Khaled Hosseini yine Afganistan’da yaşanan savaşın insanların hayatlarını nasıl mahvettiğini anlatıyor. Bunu yaparken de Meryem ve Leyla adındaki iki kadının hayatından kesitler sunuyor.

Meryem hayata şansız başlayan çocuklardan bir tanesidir. Evlilik dışı bir birlikteliğin ürünüdür ve bu yüzden hiç kimse onu istemez. Babası onu istemediği için annesi ile birlikte dışlanmış bir hayat yaşar. Meryem yaşadıkları acıya daha fazla dayanamaz ve babasının kapısına dayanır. Fakat babası onu kapı dışarı eder. Meryem eve döndüğünde ise onu daha kötü bir sürpriz beklemektedir. Annesi de artık bu acılara dayanamamış ve kendini öldürmüştür.

Bunun üzerine Meryem’in babası onu kabul etmek zorunda kalır fakat kurtulmak için de hemen planını yapar. Meryem’i hemen Raşit ile evlendirir. Zorla evlendiren Meryem’in çilesi de böylece devam eder.

Raşit önceleri Meryem’e iyi davranır fakat Meryem her seferinde çocuğunu düşürünce işler değişir. Raşit olmayan çocuğun suçunu Meryem’de bulur.

Leyla ise Meryem’in komşusudur ve yolları da bu şekilde kesişir. Afganistan’daki savaş nedeni ile Leyla iki abisini de kaybeder. Bunun üzerine aile daha fazla dayanamaz ve Afganistan’ı terk etme kararı alır. Fakat terk etmenin arifesinde bir bomba ile Leyla hem annesini hem de babasını kaybeder. Bunun üzerine Leyla komşuları ile kalmak zorunda kalır.

Leyla’ın kalbinde Tarık isminde bir çocuk vardır. Tek hayali onunla hayatına devam etmektir. Fakat Raşit’in gözü de bu genç kızdadır ve onu elde etmek için Tarık’ın öldüğünü Leyla’ya söyler ve onları birbirinden uzak tutar. Tarık’ın ölümü ile şok yaşayan Leyla kaderini kabul etmek zorunda kalır.

Raşit planının ikinci kısmını uygulamaya koyar ve nikahsız bir kadını evinde tutamayacağını söyleyerek zorla Leyla ile evlenir. Fakat bilmediği Leyla’nın Tarık’tan hamile olduğudur. Bu haberi öğrendiğinde ise onu kendi çocuğu zanneder. Leyla da daha fazla dışlanmamak için yalanına devam eder.

Meryem ile Leyla ilk başlarda sorun yaşasalar da zamanla anne kız gibi olurlar. Meryem olmayan evlat eksikliğini Leyla ile giderir ve ona zor hayatında yardımcı olur. Leyla’nın önce bir kızı, daha sonrada Raşit’ten bir oğlu olur.

Yıllar sonra Tarık ile Leyla’nın yolları kesişir. Gerçeği öğrenen Leyla her şeyi Tarık’a anlatır. Fakat Raşit bunu öğrenir ve Leyla’yı öldüresiye döver. Bunun üzerine Meryem daha fazla dayanamaz ve Raşit’i öldürür. Kaçması için Leyla ve Tarık’a da yardımcı olur ve daha sonra tükendiği hayatından kurtulmak için suçunu itiraf eder. Asılarak idam edilir.

Tarık ile Leyla çocukları da alarak mutlu bir hayata başlarlar fakat Leyla Meryem’i asla unutamaz. Yıllar sonra Afganistan’da savaş bitince Meryem’in yaşadığı yere geri döner ve minnetini sunar.

__________________
Aşk der ki sana: Yolumdaysan başım feda yoluna; ama bil ki senin de başını isterim yoluma. Kahır, kapris gelecekse senden amenna! Ama ayağına diken batarsa yolumda ah edip vahlanma!...
Aşk bilek gücü değil “YÜREKTİR”! Yüreğin yetmiyorsa düşme yollara!…
KaRaqiZz isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla