Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10.04.2014, 00:12   #1 (permalink)
Jineps

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Ruam Hastalığı Nedir? Nasıl Bulaşır?

Ruam Hastalığı Nedir? Nasıl Bulaşır?

Ruam (Sakağı) nasıl bir hastalıktır? Ruam hastalığının belirtileri nelerdir, hangi hayvanlardan nasıl bulaşır, hakkında bilgi.

Sakağı ya da ruam. Halk arasında mankafa da denir. Genellikle tek tırnaklı hayvanlarda görülen bulaşıcı ölümcül bir hastalıktır. En çok atlarda görülürse de eşek ve katırlar da bu hastalığa yakalanırlar. Kısa sürede öldürücüdür. Hastalıklı hayvanlarla temasta bulunan insanlara da geçebilir. Sakağıya karşı henüz koruyucu bir aşı ya da serum geliştirilememiştir. Hastalık daha çok Afrika ve Asya’da yaygındır. Türkiye’de yapılan koruyucu veteriner çalışmalarıyla hastalık en az düzeye indirilmiştir.

Sakağının deri ve asıl sakağı olmak üzere iki çeşidi vardır. İlkinde hastalık deride, ikincisinde ise mukozada gelişir. Hastalığın seyrine göre had ve müzmin tipleri vardır. Asıl sakağı mukozada yerleşir. Sümük bezlerinde yaralar açılır. Yaraların içinde boyu siyah renkli bir irin akar. Hayvan kısa sürede zayıflar. Sakağıya yakalanan hayvanların tedavisi çok zordur; bu nedenle öldürülerek yakılması gerekir, cesedi derin çukurlara üzerlerine kireç dökülerek gömülür. Hastalığın başlıca buluşma alanları, su yatakları ve kovaları ile nalbant dükkânlarıdır. Bu nedenle adı geçen yerlerin temiz tutulması gerekir.

__________________
Taklitler aslını yaşatır.
KIPSS.









Ben soğuk değilim,
siz cıvıksınız.

.
Jineps isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla