Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19.04.2014, 22:44   #1 (permalink)
Perii
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Osmanlı İmparatorluğunun Çöküşü

Osmanlı İmparatorluğunun Çöküşü



Bu dönem 1792 Yaş Antlaşması ile başlayıp 1922′de Osmanlı Devleti’ni yıkılışına kadar devam eden dönemdir. Osmanlı Devleti Avrupalı devletlerin kendi aralarındaki çıkar çatışmalarından yararlanıp denge politikası izleyerek varlığını korumaya çalışmıştır. Osmanlı Devleti’ne, bu dönemde Avrupalı Devletlerce “Hasta Adam” lakabı konulmuştur.
Osmanlı, Balkanlarda çıkan isyanlar ve uzun süren Rus savaşları ile iyice yıpranmış ve devlet yönetiminde ıslahata yönelik çalışmalar yapılmışsa da pek başarılı olunamamıştır. 1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı Osmanlı Devleti ile Rusya arasında birçok cephelerde savaşılmış bir savaştır. Napolyon, Bonapart’ın önderliği altındaki Fransa’nın Avrupa’da başlattığı savaşların arka planında yer aldı.
Savaşın nedeni, Rusların Sırp isyanını desteklemesi ve Balkan Milletlerini kışkırtması ve Rusya’nın Eflak ve Boğdan’da isyanlar çıkartması
İngiltere’nin Osmanlı Devleti’ni uyarması – İngiltere’nin önce Çanakkale, daha sonra İskenderiye’yi vurması (İngiliz-Osmanlı Savaşı).
Bu sırada Fransa’nın Rusya ile anlaşması – İngiltere ile Osmanlı Devleti arasında Kale-i Sultaniye (Çanakkale) Antlaşması’nın imzalaması (1809)
Daha sonra Napolyon’un Moskova Seferi’ne çıkması ancak Rusya barış istedi.
Bükreş antlaşması imzalandı. Sırplara ilk ayrıcalıklar verildi.
Besarabya, Rusya’da kaldı.
Eflak ve Boğdan, Osmanlı Devleti’nde kaldı.
Prut Nehri sınır oldu.

Perii isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla