Konu: Fıtık
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13.11.2012, 10:56   #1 (permalink)
Jaqen
Root Administrator

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Fıtık

Tanımı: Fıtık, karın kaslarının iç tabakalarının zayıflaması veya yırtılması sonucu gelişen şişliklerdir. Karnı çevreleyen zarın, zayıflamış karın duvarından dışarı itilmesi nedeniyle oluşan keseleşmelerdir. Fıtık en sık olarak: kasık kanalı, uyluk kanalı, göbek bölgesi, ameliyat kesileri üzerinde rastlanır.
Sıklığı: Kasık fıtığı karın fıtıklarının % 75’ini oluşturur, daha sonra göbek fıtığı sık (% 10-30) görülür. Kesi fıtığı ise yapılan karın ameliyatlarından sonra % 2-10 oranında görülür.
Risk faktörleri: Ağır yükler kaldırmakla, uzun dönem öksürmekle, ıkınmakla ve uzun süre oturmak veya ayakta kalmakla gelişir.
Belirtileri: Ağrı, şişlik. Fıtık geri itilemeyebilir ve bazen kanalda sıkışırsa boğulabilir. Boğulma durumunda bağırsakta kangren (çürüme) gelişebilir.
Tanı: muayene, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi
Ameliyatsız tedavi: Fıtık bağı veya korse kullanımı halk arasında yaygındır.
Ameliyat yöntemleri: Fıtığın kesin tedavisi ameliyat ile gerçekleşir. Açık veya laparoskopik (kapalı veya kansız ameliyat) yöntemle yapılabilir. Laparoskopik fıtık onarımı, üç adet küçük kesi, laparoskopi teknolojisi ve yamanın kullanıldığı yeni bir yöntemdir. Bu yöntemde içi boş bir boruya benzetebileceğimiz kanülün içinden yerleştirilen ve özel bir kameraya bağlanmış olan teleskop, cerrahın fıtık ve çevre dokuları bir monitörden görebilmesini sağlamaktadır. Fıtıklaşan alana cerrahi yama konulmakta ve özel küçük vidalar yardımıyla da yama tespit edilmektedir. Fıtık onarımında laparoskopik yöntemin avantajları: çift taraflı kasık fıtıklarında üç adet küçük delikten her iki tarafın fıtıklarının da onarılabilmesi, nüks fıtıklar, daha az ağrılı olması ve hastanın işine daha erken dönebilmesidir.
Başlıca komplikasyonlar: Fıtığın boğulması ve kangren gelişimi
Hayati risk: Boğulma ve delinme halinde hayati risk gelişebilir.
Hastanede yatış: Komplike değilse 1 gün
İşe geri dönme: 3-5 gün
Ameliyat sonrasında kısıtlama: 2 ay boyunca ağır yük kaldırılmamalı. 15 gün içinde zorlu sporlar (ağırlık kaldırma, karate, tekvando, vb.) dışında başlanabilir.
Dikişlerin alınması: 7-10 gün içinde


Prof.Dr.Korhan Tavioğlu

Jaqen isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla