Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17.11.2012, 23:51   #1 (permalink)
Nixie
“Geçti artık,göğsümde
kuş barınmaz anladım. ”
(Metin Altıok)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Kelebek Etkisi Yaratmak

Eninde sonunda bir kadın ya da bir adamdır bu. Ama aynı zamanda vizyonu, tutkusu, gücü ve enerjisiyle birçok insan için harekete geçirici olmuştur. Dünyanın büyüklüğüne bakıldığında, dünyanın nüfusuna bakıldığında bunu bir Kelebek Etkisi olarak yorumlamamız gerekir.
Bu durumda aklıma şu soru geliyor. Bazıları kendi kişisel yaşamlarını bile değiştirme gücü bulamazken bazıları nasılda dünyanın kendisini izleyeceği, saygı duyacağı ve nesiller boyu anımsayacağı birisi oluyor. Burada ikincilerin dünyanın tamamıyla kendileri arasındaki ilişkiyi derinden kavradıkları sonucunu çıkarıyorum. Burada ikincilerin sistem düşüncesini yakaladıklarını düşünüyorum. Burada duruyor ve ikincilerin Kelebek Etkisi yaratma konusunda bir seçim yaptıklarını düşünüyorum.
Son olarak bu insanların sadece kendi kişisel yaşamlarıyla yetinmediklerini, dünyanın tamamıyla ilgilendiklerini görüyorum. Tutkularının büyük olduğunun farkındayım. Şöyle ya da böyle, iyi veya kötü hangi yönde olursa olsun bu tutku onları harekete geçiriyor.
Bir insanın kendisi nerede biter? Vücudunun bittiği yerde değil elbette. Bir insanın kendisinin gerçekten nerede bittiğini kestirmek güçtür. Gerçekten de böyle bir şeyi tam olarak gözlemlememiz son derece zordur.
İnsan öldüğünde bile, bir insan öldüğünde bile gücünün nereye uzandığını tam olarak yorumlayamayız. Bir insanın kendisinin bittiği yer onun etkisinin, gücünün bittiği yerdir. Böyle olunca da örneğin Kopernik’in sınırını öyle kolaylıkla bulamam. Hala onun adı anıyor olmamız, onun hakkında araştırmalar yapıyor olmamız, onun düşüncelerine hangi yoldan ulaştığını tespit etmeye çalışıyor olmamız bile beni onun bizi hala etkileyebildiği sonucuna götürür.
Gilles Deleuze Spinoza Üzerine On Bir Ders adıyla dilimize kazandırılmış olan kitapta bir turnusol taneciğinin, küçük bir tohumun bir duvarı yıkmaya gücünün yettiğini söyler. Şimdi kalkıp biz bu turnusol taneciğini küçümseyebilir miyiz? Ama belki ilk bakışta onun gücünün farkında olmayacaktık. Onun gücünü yüzeyinden ibaret kabul edecektik. Deleuze şöyle diyor? Bir şeyin sınırı, onun eyleminin sınırıdır. Yoksa hudutlarının sınırı değil.?
Kelebek etkisi yaratmak için ilk adım dünyanın bizim tarafımızdan da değiştirilebileceğine inanmaktır. Bu inanç olmaksızın yapabileceğimiz hiçbir şey yoktur. Hah, burada dünyayı değiştirmekten söz ettiğimizde sakın olan ille de dünyanın tamamını kastettiğimiz anlaşılmasın. Önemli olan sizin dünyada herhangi bir eyleminizin gücü ölçüsünde dünya da bir iz bırakmanızdır. Siz kendi çevrenizde, ailenizde ve iş yaşamınızda bir değişiklik yapmakla yetinmek istiyor olabilirsiniz. Ama aklınızdan çıkarmamanız gereken şey şudur bir seçim yapmalı ve harekete geçmelisiniz.
Büyük bir kelebek etkisi yaratmış Gandhi, pasif direniş yöntemi ve inançlı kararlılığı sayesinde vizyonunun yaşama geçmesini sağlamıştır. Gandhi, bu ufak tefek adam Hindistan?nın özgürleşmesini bir seçim yapıp harekete geçerek sağlamıştır. O ne bir politik liderdi ne de asker. Ama kesinlikle vizyoner ve kararlı bir adamdı. Bunun ötesinde dünyayı etkileyebileceğinin farkına varmıştı. Kendi gücünün, etinin ve derisinin bittiği yerle sınırlı olmadığını anlamıştı. Kendi gücünün eyleminin bittiği yerde olduğunu anlamıştı.
Dr.Martin Luther King “Gandhi, yaşadığı süre içinde, dünya tarihinde başka hiç kimsenin seferber edemediği sayıda insanı harekete geçirebilmiştir. Yalnızca biraz sevgi ve anlayışla, iyi niyetle ve kötü bir yasaya uymayı reddederek, Büyük Britanya imparatorluğunun direncini kırabilmiştir demişti..

Nixie isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla