Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30.06.2014, 11:33   #1 (permalink)
Perii
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Tavuk Hastalıkları ve Önlemleri

Tavuk Hastalıkları ve Önlemleri



Kümes hayvanları içinde tavuklar özellikle dikkatsizlikten çeşitli hastalıklara tutularak çok kayıp verirler. Temiz tutulan, sık sık kireçle badana edilen, havadar kümeslerde beslenen tavuklar çok ender olarak hastalanırlar. Bu arada başka kümeslerdeki yabancı tavuklardan da hastalık kapmamalarını göz önünde bulundurmalıdır. Hasta hayvanları sağlamlarından ayırmayı da ihmal etmemelidir. Tavukların hastalanmamaları için bazı tedbirler almak gerekir:

***Kuluçka yumurtaları genç hayvanlardan alınmalıdır.

***Civcivler, piliçler, tavuklar düzenli bakılmalı, yemleri zamanında, ölçülü verilmelidir.

***Kümes temiz tutulmalıdır.

***Gelişmeyen, oynaşmayan piliçleri, tavukları derhal ayırıp iyice muayene etmelidir.

***Kümese yabancı tavuk sokmamalı, onların yabancı kümese gitmelerine engel olmalıdır.

Tavukların uğradığı en tehlikeli hastalık bulaşıcı tavuk kolerasıdır. Hasta hayvanların tüyleri kabarır, kanatları düşer, yiyecekten kesilirler. Bu hastalığa yakalanan tavuk, 3-4 gün içinde ölür. Koleraya tutulan hayvanları kurtarmak mümkün değildir. Sağlam tavuklar aşı ile kurtarılır. Kümes temizlenip asitfenikle yıkanır.

Tavuk difterisi de bulaşıcı, öldürücüdür. Aşı ile önlenebilir. Difteriye yakalanan tavuk halsiz düşer, tüyleri kabarır. Bakımla iyileşirler. Tam düzelmeleri, yumurtlamaları ile anlaşılır. Tavuk difterisi insana da geçebilir.

Tavuk nezlesi de bulaşıcıdır. Difteriye benzer. İyi bakılmayan tavuklar 10 gün içinde ölür.

Tavukların çok tutuldukları bulaşıcı, mikroplu bir hastalık da uyuzdur. Bunu küçük bir sinek yapar. Uyuza tutulan hayvanın tüyleri dökülür, vücudu çıplak, yoluk kalır. Uyuza karşı birçok ilâçlar vardır.

Beyaz sürgün adı verilen hastalık da tavukları öldürür. Bu hastalık tavukların yumurtalıklarında başlar. Sürgüne yakalanmış tavuğun yumurtasından çıkan civcivler halsiz olur, üşürler. Hastalık tavuklara, horozlara da pisliklerle, salyalarla geçer. Önlenmesi için ölenleri kireçleyerek bir çukura gömmeli, sağlamlara aşı yapılmalıdır.

Tavuklarda ayrıca sürgün (ishal), peklik (kabız) gibi hastalıklarla bit, pire, kene de çok görülür. Savaşı kolay olan bu hastalıklara vardır.

Perii isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla